Pärast Tokyo olümpiakulda polnud Eesti epeenaiskond kordagi enam tiitlivõistlustel ega MK-etappidel poodiumile pääsenud. Seekord Vancouveris, kui Pariisi olümpiarong oli juba perroonilt lahkumas, pandi aga täiega.

Ühe kindla ja kolme imenapi võidu järel jõuti finaali USA vastu. Vehelda said finaalis kõik naiskonna neli liiget - Irina Embrich, Nelli Differt, Julia Beljajeva ja Kristina Kuusk, kes tuli rajale alles viimases minimatšis, kui Eesti juhtis ühe torkega. Kuusk oli otsustavatel hetkedel kindlus ise, torkas, mitte ei lasknud end torgata ning võit 36:32 tuli koju.

Olümpiareitingus kerkis Eesti hoobilt 12. kohalt kuuendaks, kuid sellest veel ei piisa. Mööda tuleb minna Ukrainast, kes sai Vancouveris neljanda koha. Punkte on Eestil ja Ukrainal vastavalt 193 ja 228. Vehelda jääb veel kaks turniiri, veebruaris Barcelonas ja märtsis Hiinas.

Poolfinaal Lõuna-Korea vastu oli ülimalt pingeline, kuid Eesti võttis tänu Irina Embrichi superheale vehklemisele ohjad ega andnud neid lõpuni käest. Ankrunaisena andis Julia Beljajeva küll punkte ära, ent pidas lõpuni vastu. 43:42 võit oli napp, kuid kindel. Finaalis läheb Eesti kokku USA-ga.

Eesti juhtis veerandfinaalis olümpiaedetabelis teisel kohal paikneva Poola vastu kindlalt kuni viimase minimatšini, mida Julia Beljajeva alustas Martyna Swatowska-Wenglarczyki vastu kuuetorkelisest eduseisust. Aga siis läksid asjad käest. Poolatar tegi kaks torget, siis veel kaks torget varbasse, siis veel ühe... Siis sai Beljajevaväikese vahega kaks hoiatust, millest teine tõi punkti vastasele ning seis oligi viigis. Lisaajal sai punkti aga Beljajeva - 29:28 - ning viis sellega naiskonna poolfinaali Korea vastu.

Avaringis alistas Eesti kohustuslikus korras Austraalia 45:21. Eestlannad vehklesid end mõnusalt soojaks ja rajale pääses kogu nelik Julia Beljajeva, Kristina Kuusk, Nelli Differt ja ankrunaisena Irina Embrich. Eesti edetabeli teine number Katrina Lehis teatas enne Vancouveri MK-etappi, et ei soovi Eesti naiskonda esindada.

Pääsu eest kaheksa sekka läks Eesti vastamisi Hongkongiga, kellelt saadi tänavusel MM-il valus 32:40 kaotus.

Selleks, et jõuda Pariisi olümpiamängudele, vajas Eesti naiskond hirmhädasti edaspääsu. Paraku näis võit Hongkongi vastu käest libisemas. Esimesest matšist alates jäädi kaotusseisu ning veel enne eelviimase minimatši viimast minutit oldi viietorkelises miinuses. Ent siis sai Kuusk hoo sisse ja tõi Eesti kahe torke kaugusele viigist.

Ankrunaiste duellis läks Beljajeva kokku maailma esimõõga Mna Wai Vivian Kongiga. Ning torkas ja torkas ja torkas. 45 sekundit enne matši lõppu oli ta kolme torkega ees, kuid siis tegi Kong omakorda kolm torget. Lisaaeg. Viiendal sekundil nõelas Beljajeva – võit 38:37. Epeenaised tormasid kiljudes rajale kokku kallistama. Olümpialootus püsib elus.

Eesti epeemeeskond kaotas Egiptusele 38:45 ega pääsenud 16 parema sekka, mis tähendab, et nende jaoks on turniir lõppenud.