Kuigi saates tuleb palju juttu kitsastest eelarvetest, sporditülidest ja Eesti rahva vähesest liikumisest, on põhjust saadet alustada rõõmsates toonides, sest 16-aastane Eneli Jefimova võitis eile lühirajaujumise Euroopa meistrivõistlustelt Eestile ajaloolise kuldmedali. Kas Jefimova on selline talent, kellele EOK peaks punase vaiba ette lükkama ja kõik tema soovid täitma järgmised kaks-kolm olümpiatsüklit?

EOK eelarve on tuleval aastal tänavuse 14,9 miljoni euro asemel 15,2 miljonit eurot, millest Team Estonia programm moodustab vaid 8,6 miljonit. „Vaid“ seetõttu, et 2019. aastal Team Estoniat luues olid unistused palju-palju suuremad ja räägiti vajalikust eelarvesummast 20-30 miljonit. Miks unistused pole täitunud ja millised on täna Eesti spordi suhted oma riigiga?

„Spordi ja spordiliikumise suhe tuleb meil üle vaadata. Sport on nii riigi asi, et riik peab seda rohkem tähele panema. Suured riigid kuluvad rahvusvahelisel areenil välja paistmiseks miljardeid,“ tõi Sõõrumaa näite, nuheldes valitsust hasartmängumaksuraha sporti suunamise lõpetamise eest.

„Kahjuks peab ütlema, et riik võtab natuke petuga ära. Nad lubasid selle mõnes teises vallas tagasi anda, aga kui tuleb eelarveliselt raske hetk, unustavad nad oma lubadused ära. Samamoodi lubati mujalt anda raha, mis kadus, kui keelati riigiettevõtetel sporti toetada. See oli väga hea eeskuju ja nakatav ka teiste toetajate suhtes. Kuna täna riigiettevõtted sporti ei toeta, on äärmiselt raske minna ka teiste ettevõtete käest raha küsima.“

Teiste teemadena käivad saatest läbi liikumisaasta, tülid vehklemisliidus ja tantsurahva seas, Pariisi olümpia hõredaks jääda ähvardav delegatsioon ning venelaste ja valgevenelaste osalemine olümpial.

Head kuulamist!