Kalev/Cramo läks kiirelt 11:5 ette, mille järel pani VEF püsti maa-ala kaitse. See tõi tulu, külalised suutsid mängu tasakaalustada. Esimese veerandi järel juhtis Kalev veel 16:13, aga teise perioodi alguses läks VEF napilt ette 18:16. Kalev/Cramo lõpetas aga teise veerandi 21:2 spurdiga ja esimene poolaeg kuulus tulemusega 37:20 kalevlastele.

Kolmandal veerandil suutis Kalev/Cramo edu hoida, vahe oli endiselt 17 punkti, 56:39. Minut enne kolmanda veerandi lõppu vigastas selleks ajaks 16 punkti toonud Hugo Toom näiliselt rängalt paremat põlve. Sama põlve opereeriti ääremängijal ka 2021. aasta sügisel ja ta oli sunnitud pidama ligi aastase mängupausi.

Ka neljandal veerandil ei suutnud VEF Kalevile pikka aega ohtlikuks saada, vahe püsis 15-20 punkti kandis. Minut enne lõppu jõudis VEF aga vaid viie punkti kaugusele, 69:64. Kalevlaste õnneks eksisid VEF-i mängijad mitmel kaugviskel ja võit jäi siiski kodutiimile.

Vigastada saanud Toom oli lõpuks 16 punktiga Kalev/Cramo resultatiivseim. Kaspar Kitsing tõi 16 ja poole minutiga 14 punkti, Kregor Hermeti arvele jäi 13 punkti ning Mihkel Kirves kogus 11 punkti, 14 lauapalli ja neli korvisöötu. VEF-i suurim skooritegija oli 16 punktiga Roberts Blums.

Kalev/Cramo tõusis Eesti-Läti liigas üheksa võidu ja ühe kaotusega esimeseks, VEF on kaheksa võidu ja nelja kaotusega viiendal positsioonil.

Kalev/Cramo - VEF-i mängu galerii:

Enne mängu:

Miks on Kalev/Cramo ja VEF-i lahing nädala mäng?

Vastus on lihtne - see peaks olema nädala kõige kõrgetasemelisem kohtumine. Ja loodetavasti ka tasavägine. Et nii läheks, peab Kalev/Cramo tegema parema esituse kui laupäeval Riias, kus Eesti-Läti liiga valitsevale meistrile Prometeile kaotati esimene veerandaeg 8:35 ja kogu matš 72:103. Päris reamänguga pole nagunii tegu, sest praegused võidud-kaotused muutuvad kevade lähenedes oluliseks. Kalev/Cramo ihkab eelmise hooaja neljanda koha märksa kõrgema vastu vahetada ja sellele paneb aluse võimalikult hea asetus. Praegu hoiab Kalev Eesti-Läti liiga tabelis kaheksa võidu ja ühe kaotusega teist kohta, VEF on kaheksa võidu ja kolme kaotusega viies.

Milline on olukord Kalev/Cramos?

Üsna keeruline. FIBA Europe Cupis mängiti üsna korralikult, aga 16 sekka see Eesti klubi ei viinud. Peatreener Heiko Rannula ütles Delfile päev enne kohtumist VEF-iga, et pallurite vorm pole praegu parim.

Heiko Rannula.

„Kaks nädalat on olnud viimase vee välja pigistamine. Sättisime trennidega nii, et euromängude ajal olime füüsiliselt üsna heas seisus. Nüüd pole kahe nädala jooksul saanud väga trenni teha, pigem on olnud reisimine ja visketreeningud. Füüsiline pool on nii ja naa,“ rääkis Rannula hoolealuste üldisest seisust.

Lisaks on selgelt tunda ka liidri Oleksandr Kovliari lahkumist, mis on igati loogiline. Ukraina koondise mängujuhi asemele toodud ameeriklane Marreon Jackson alles otsib vormi ja tema roll pole veel väga suur olnud. „Sasha (Kovliar - A.K.) oli suur osa meeskonnast. Mängime rollid ümber ja suure tõenäosusega tuleb mingi muudatus teha. Ebastabiilsust võib veel mõnda aega tulla,“ tõdes Rannula.

Juhendaja jutust koorus välja, et vangerdus on seotud oktoobris võistkonnaga liitunud Anthony Mathisega. 27-aastase ameeriklase leping oli sõlmitud 1. jaanuarini, aga ilmselt lõpetatakse see varem.

„Ma ei ütle 100%, et eesliinis ka ei või tulla muudatusi, aga esialgu proovime tagaliini paika saada,“ sõnas Rannula ja vastas Mathise-teemalisele küsimusele nii: „Mängime homse mängu ära ja siis teeme suure tõenäosusega otsuse ära. Küsimus on selles, kas hoida teda lühiajalise lepingu lõpuni või muudatus varem ära teha.“

Mathise näol on tegu puhta viskajaga, aga Kalev/Cramo vajab tagameest, kes oleks palliga osavam.

Anthony Mathis.

Komplekteerimine on Kalev/Cramol sel hooajal üldse üsna vaevaliselt läinud, eriti puudutab see tagaliini. „See hooaeg on minu jaoks olnud esmakordne, kus ma olen nii palju eitavaid vastuseid saanud,“ märkis Rannula. „Kui veel paar aastat tagasi võis madala hinnaga leida lihvimata teemante, siis nüüd on hinnad nii üles läinud, et jutu peale stiilis „nüüd ma arendan või viin sind kõrgemale“ ei tule enam väga keegi. Proovisime nii- ja naapidi. Ma ei valeta, kui ütlen, et umbes kümme tagamängijat on minema läinud. Ühel hetkel tegime otsuse, et paneme kaardid Kovliari peale ja mingil määral tõi see kaasa, et ta sai sellise pakkumise (Hispaania kõrgliigatiimilt Obradoirolt - A.K.).“

Mida on oodata VEF-ilt?

Rannula sõnul ei tasu laupäevast suurt kaotust Prometeile üle tähtsustada. Kuigi Kalev/Cramo pallurite vorm ei pruugi olla parim, minnakse võitlema ja kodumäng on ikkagi kodumäng.

„VEF-i seis on üsna sarnane Prometeiga. Hooaja alguses ei pannud nad mõnede valikutega päris täppi, aga siis tehti kiired muudatused ja nüüd on mõlemad tõusuteel. VEF on ka Meistrite liigas päris tublisid mänge näidanud. Neil on kaks uut tagamängijat, kes pole veel nii stabiilsed kui Kristers Zoriks eelmisel hooajal, aga kindlasti on nad mängijad, kes võivad heal päeval palju pahandust teha,“ rääkis Rannula homsest vastasest.

Võrreldes hooaja algusega on VEF-ist lahkunud Rootsi tagamees Elijah Clarance ja USA tsenter Aaron Jones (ta jõudis ühe mängu teha ka Tallinna Kalev/Snabbis), juurde on tulnud USA tagamees Jaizec Lottie ja Puerto Rico laualõvi Arnaldo Barea (seni Eesti-Läti liigas keskmiselt 12,7 lauapalli, millest 5,5 on tulnud ründelauast).

VEF-i nimekaim pallur on kauaaegne Läti koondislane Dairis Bertans, kes Eesti-Läti liigas visanud keskmiselt 10,1 punkti, kolmepunktiviskeid on ta tabanud 43 protsendiga.