Lõuna-Aafrika Vabariigi kuulsa paraolümplase vabastamist arutatakse juba reedel, teatab AP. Kiire menetlusprotsessi põhjuseks on kohtu tehtud viga.

Pistorius taotles tingimisi vabastamist juba kevadel, kuid toona otsustas kohus, et ta saab seda taotleda alles 2024. aasta augustis. Lõuna-Aafrika Vabariigis peavad raske kuriteo toime pannud inimesed ära kandma vähemalt poole oma karistusest, enne kui nad saavad tingimisi vabastamist taotleda.

Pistoriuse karistus on kokku 13 aastat ja viis kuud. Nüüd selgus, et kohus oli Pistoriuse vanglas veedetud aega valesti arvestanud, mis tähendab, et ekssportlane pidanuks saama vabastamist taotleda juba sel kevadel.

Reedel langetab kohus otsuse, kas Pistoriuse vabastamiseks on alust. AP teatel võetakse otsuse tegemisel muu hulgas arvesse lõuna-aafriklase käitumist vanglas, tema vaimset tervislikku seisundit ning seda, kui suur on oht, et ta paneks pärast vabanemist toime uue kuriteo.

Pistorius on oma tüdruksõbra Reeva Steenkampi mõrva eest vangis istunud alates 2014. aasta lõpust. Ta tulistas naist 2013. aasta veebruaris neli korda läbi oma kodu vannitoa ukse, väites, et pidas oma elukaaslast murdvargaks.

Pistorius võitis sportlaskarjääri jooksul sprindis kuus paraolümpiakulda.