Millised individuaalsed võistlusformaadid on MK-sarjas?

Maailmakarikaetapid koosnevad mitmetest erinevatest individuaalsetest võistlusformaatidest, millest normaalmäe ja suure hüppemäe võistlus põhinevad Gunderseni meetodil. Lisaks on kavas mass-start, kus reeglite järgi suunduvad võistlejad esmalt suusarajale ning alles pärast seda hüppemäele.

Sel aastal lisandus võistlusformaatidesse ka individuaalne kompaktvõistlus, mis üheskoos mass-stardiga ootab ees just sel nädalavahetusel Rukal. Kompaktvõistluse reegel põhineb sellel, et suusarajale suunduvad võistlejad mitte hüppemäel saavutatud koha järgi, vaid fikseeritud stardiaegadega.

Kuidas moodustuvad suusahüpete eest saadud punktid?

Suusahüppemäel saavad võistlejad punkte nii hüppe pikkuse kui stiili eest. Hüppe pikkust mõõdetakse kuni hüppaja jalgade maandumiskohani. Normaalmäel on iga meeter 2 punkti, suurel mäel 1,8 punkti.

Stiilipunkte jagavad viis stiilikohtunikku. Iga kohtuniku hinne võib ulatuda maksimaalselt 20 punktini ning seejuures võetakse arvesse nii lendu, maandumist kui lõpuliugu. Stiilikohtunike poolt jagatud punktidest võetakse maha nii kõrgeim kui madalam hinnang.

Lisaks võetakse arvesse ka tuult ja võistluspoomi. Hüppele kaasa aitava vastutuule eest saavad võistlejad miinuspunkte ning lendu raskendava taganttuule eest omakorda plusspunkte. Süsteem on loodud selleks, et kõikidel võistlejatel oleks võimalikult võrdsed tingimused. Võistluspoom, mis pannakse žürii poolt paika võistluste algul, ei anna pluss- ega miinuspunkte. Juhul kui (peamiselt tuuleolude muutumisel) on tarvilik poomi liigutamine, saab võistleja vastavalt punkte juurde, kui poomi liigutatakse alla ehk hoovõturada lühendatakse. Punkte võetakse ära, kui poomi liigutatakse üles ehk hoovõturada pikendatakse. Nii tuule kui ka poomi kompensatsiooni faktor on igal mäel erinev ning paika pandud spetsiaalse mäe sertifikaadiga.

Hiljem, kui võistlejad asuvad suusarajale, on iga punkt väärt neli sekundit. See tähendab, et 2 punkti vähem saanud võistleja asub starti 8 sekundit hiljem ning 15 punkti vähem saanud võistleja minut hiljem.

Kristjan Ilves

Mida tähendab Gunderseni meetod?

See on norralase Gunder Gunderseni poolt loodud võistlusmeetod, kus suusahüpete võitja asub murdmaarajale esimesena ning tema järel ülejäänud võistlejad vastavalt punktisummale selgunud vaheaegadega. Sel puhul on võitja see, kes ületab esimesena finišijoone.

9.-11.veebruaril 2024 Tehvandi Spordikeskuses toimuv Otepää kahevõistluse MK-etapp toob pealtvaatajateni nii põneva mass-stardi kui individuaalse normaalmäe võistluse Gunderseni meetodil.

Viessmann FIS Kahevõistluse MK Otepää maailmakarikaetapi pileteid saab eelmüügist soetada Piletitasku piletimüügikeskkonnas.