Eelmisel hooajal kõige napimalt kõrgliigasse püsima jäänud Everton hoidis tänavu 12 vooru järel 14. kohta, kuid karistus kukutab nad 19. tabelireale. Päästev 17. positsioon kuulub hetkel Lutonile, kes edestab Liverpooli linnas pesitsevat klubi kahe silmaga.

Everton on üks kuuest Inglismaa klubist (lisaks neile veel Arsenal, Liverpool, Manchester United, Chelsea ja Tottenham), kes pole 1992. aastal loodud Premier League’ist kordagi välja langenud. Inglismaa kõrgliigast pudenes Everton viimati 1951. aastal.

Evertoni sõnul ollakse karistusest šokis ja Premier League’i otsus plaanitakse edasi kaevata. Enne seda ei soovi aga jalgpalliklubi täpsemaid kommentaare jagada. „Võttes arvesse esitatud tõendeid, siis sedavõrd karm karistus pole aus ning mõistlik,“ teatas klubi oma kodulehel.

Premier League’i ajaloos on varasemalt ainult kahelt klubilt punkte ära võetud - 1997. aastal eemaldati Middlesbrough’lt kolm punkti ja 2010. aastal Portsmouth’ilt üheksa silma. Kusjuures mõlemad klubid langesid toona kõrgliigast välja.