Eesti naiskond saab olümpiapunkte koguda veel neljalt võistluselt. Tokyo kuldse epeenaiskonna võimalus jõuda 2024. aasta Pariisi mängudele pole lootusetu, kuid nõuab vähemalt kahel MK-etapil jõudmist esikolmikusse. Ning samuti ei tohi nad enam ühelgi võistlusel minna selgelt alt.

11. asetusega Eesti võttis Legnano MK-etapi esimeses ringis mõõtu 22. asetusega Suurbritannialt. Erika Kirpu ja Susan Maria Sica vaheline esimene minilahing päädis 1:1 viigiga, kuid sealt edasi said eestlannad asjad jooksma. Irina Embrich viis Katrina Smith Taylori alistamisega Eesti juhtima 5:3 ning Nelli Differti ja Julia Caroni minimatši järel oli edu juba 9:4.

Kuigi Kirpu kaotas seejärel Smtih Taylorile 1:4, siis teised eestlannad hoidsid edaspidi naiskonna nappi, aga kindlat juhtpositsiooni. Sealjuures Kipru asemel pääses viimases minimatšis rajale Julia Beljajeva. Ankrunaine Embrich läks rajale neljapunktilises edus ning ta lõpetas oma etteaste seisult 35:28.

Ukrainaga matš jäi elektrikatkestuse tõttu pooleli

16 parema seas kohtus Eesti kuuenda asetuse saanud Ukrainaga, kes oli esimeses ringis vaba. Sealjuures oli Ukraina meie naiste üks tõsisem konkurent viimas(t)ele olümpiapileti(te)le ehk edu olnuks hädavajalik. Eesti alustas kahjuks üsna kahvatult, sest Embrich kaotas esimese minimatši Džoan Feibi Bežurale 0:3 ning Differt Valda Harkovale 0:2. Eesti naiskonna esimese õnnestunud torke tegi Beljajeva Olena Krivitska vastu, kuid kolme vooru järel oli tablool 4:9 kaotusseis.

Tänavu suvel maailmameistrivõistlustel kuuenda koha saanud ukrainlannad suutsid vahe hoida ning viimase kolme minimatši eel oli Eesti taga 13:18. Seejärel rajale tulnud Differt jõudis Krivitska vastu võidelda kümmekond sekundit, aga siis tabas saali elektrikatkestus ja tuled läksid kustu.

Legnano saalis läksid matši ajal tuled kustu

Ligi tunnise pausi järel läks matš siiski edasi. Differti ja Krivitska lahtine minimatš päädis 7:7 viigiga. Vahe ei suutnud vähendada ka Beljajeva, kes jäi kolme minuti vältel Bežurale alla 4:6.

Ankrunaine Embrich astus rajale seisul 24:31 ehk 43-aastane vehkleja pidanuks matši päästmiseks korda saatma väikese ime. Seda siiski ei juhtunud, sest Eesti kaotas kohtumise lõppeks 34:39.

Ukraina purjetas hiljem finaali välja ja alistas seal Lõuna-Korea 41:40.

Eesti jätkas turniiri 9.-16. koha matšidega. Kanadast saadi jagu 42:31 ja Šveitsist 40:33, aga 9. koha matšis kaotati Ungarile 25:45.

Lehis võimalust ei saanud

Laupäevasel individuaalvõistlusel oli parim poolfinaali välja jõudnud Katrin Lehis, kes aga koondise peatreener Kaido Kaaberma valitud naiskonda ei mahtunud. Eestlannadest jõudis Irina Embrich 16 parema sekka, Nelli Differt langes teises, Erika Kirpu ja Kristina Kuusk esimeses ringis, Julia Beljajeva põhiturniirile ei pääsenud.

Eesti meeskond võistles samal ajal Bernis, kus nad 32 parema seas võtsid mõõtu Jaapanilt. Sten Priinits tõi Eesti viimases minimatšis kolmetorkelisest kaotusseisust välja, jõudis sellega 34:34 viigini, kuid lisaajal tegi otsustava torke jaapanlane. See tähendas, et eestlaste jaoks oli turniir läbi.