Eelmisel nädalal ilmunud autobiograafias avaldas Kalla, et tal tekkisid 2016. aasta MK-sarja avaetapil Rukas südame rütmihäired. Päev varem oli Rootsi staar astmadiagnoosi järel hakanud kasutama astmarohte. Tagantjärele jõuti järeldusele, et südameprobleemid võisidki vallandada astmaravimite ja kofeiinitablettide koosmõjust.

Kalla nentis, et ta hoidis astmaravimite kasutamist saladuses. „Me teadlikult ei rääkinud avalikult astmaravimite võtmisest. Isegi teised meie koondislased ei teadnud seda, sest ma ei julgenud seda neile öelda,“ kirjutas rootslanna raamatus.

Astmaravimid olid väga levinud

Norra rahvusringhääling uuris 36-aastaselt sportlaselt salatsemise tausta. „Toonasel suvel ja sügisel olid astmaravimite kasutamise üle teravad vaidlused. Seetõttu ei tundunud sellest rääkimine kohane,“ märkis ta tagantjärgi.

Astmaravimite temaatika on murdmaasuusatamises üleval olnud pikalt. Näiteks sama aasta juulis sai Martin Johnsrud Sundby astmaravimite ebaõige kasutamise eest võistluskeelu. Avalikkusel olid hambus ka teised sportlased. Kui Vancouveri olümpia eel uuriti Justyna Kowalczykit, mida ta arvab Marit Björgeni astmast, siis vastas poolatar teravalt: ma valmistun võistluseks suusanõlvadel, mitte apteegis.

Björgen tõdeb nüüd, et ta saab Kallast aru. „Astmaravimite kasutamise ümber oli palju küsimusi ja see teema oli esil. Ka minust kirjutati toona väga palju negatiivset,“ lausus 15-kordne olümpiamedalist, kelle sõnul said Norra koondislased asjatult pähe.

Marit Björgen.

„Norra talisportlased võtsid löögi enda kanda, kuid ma teadsin ka ise, astmaravimeid kasutasid paljud teised rahvused ja sportlased, kes sellest avalikult ei rääkinud,“ jätkas Björgen. „Me saime jama kaela ja me olime kõiges nii-öelda süüdi. Ma ei saanud teistes koondiste osas sõna võtta, aga ma lootsin, et inimesed saavad sellest ise aru ja räägivad sellest teemast avalikult.“

Kalla kasutas enda sõnul astmaravimit ka nooruspõlves. Tagantjärgi möönab suusataja, et ta oleks võinud rääkida sel teemal lahtise kaartidega. „Selles mõttes on see õige küll, et nemad (loe: norralased) pidid risttule all vastama küsimustele, aga tegelikult oli astmaravimite kasutamine suusatamises väga laialt levinud,“ lausus Kalla NRK-le.

Björgeni ei saa aru, miks astmaravimid on tabu

Hetkel käivad jätkuvalt uuringud, kas astmaravimid tõstavad astmat mitte põdevatele sportlastele sooritusvõimet. Björgenil on asjast konkreetne nägemus.

„Selle ümber on palju negatiivsust ja see võib mõjutada noorsportlasi, kes vajavad astmaravimit, kuid ei julge seda kasutada. Neil läheb natuke nagu Charlotte’iga, kes ei julgenud öelda, et ta oli hingamisteedega selline probleem, mis vajas ravimit. Sellest on kahju. Mulle meeldib pigem olla sellistes asjades aus ja avatud,“ lausus aegade üks parim naissoost murdmaasuusataja.