Eesti jalgpalliliidu kohtunike osakonna juhataja Hannes Kaasik selgitas, et pall tabas väravale eelnenud olukorras FCI Levadia mängija Rasmus Peetsoni kätt pigem juhuslikult kui et tegu oli käega mängu rikkumisega ning kuna Peetson ei löönud väravat, vaid värava lõi teine mängija, siis ei ole oodatud käega mängu rikkumise fikseerimine.

„Videokohtunik aga eksis reeglite tõlgendamisel. Mis puudutab olukorra ülevaatamist väljakukohtuniku poolt, siis väravale eelnenud käega mäng on faktil põhinev olukord ehk ei oma tähtsust, mis asendis on mängija käsi palliga kokkupuutel ning väljakukohtunik ei pea minema ekraanilt olukorda üle vaatama. Samasugused faktilised ehk tõlgendamist mittevajavad olukorrad on näiteks osad suluseisu rikkumised või mänguväljaku piirjoontest tulenevad olukorrad (pall selgelt enne väravat mängust väljas) või siis penalti olukorrad, kus küsimuse all on rikkumise asukoht (väljaspool/seespool karistusala),“ edastas Eesti jalgpalliliit Delfile kohtunike osakonna kirjaliku selgituse.

„Optimaalne olnuks anda kolm lisaminutit“

Palju küsimusi tekitas ka Levadia - Vapruse mängu lõpp, sest kohtunikud lisasid normaalajale vaid kaks lisaminutit.

Hannes Kaasik selgitas: „Videokohtunike ruumis on spetsiaalne kell, millega mõõdetakse tehnilisi mängu seisakuid - näiteks kui tuleb arst väljakule, kui toimuvad vahetused jms. Keerulisem on mõõta neid olukordi, kus keegi mängib tulega ehk viivitab mänguaega. Videokohtunike ruumist läks väljakukohtunikule sisend, et tehniliste seisakute eest tuleks lisada teisele poolajal kaks minutit. Meie hinnangul oli lisaks videokohtunike ruumist tulevale infole lähtuvalt väljakul toimuvast oodatud sellele mängule veel ühe minuti lisamine ehk hindame, et optimaalne lahendus olnuks kolm lisaminutit. Lisaminutid ei taasta kunagi täielikult aega, mis seisakutele või viivitamisele kulus, vaid kompenseerib seda aega. Kui tahta igas mängus täielikult taastada seisakutele või viivitamisele kuluvat aega, siis tuleks lisaminuteid palju rohkem kui maailma jalgpallis seni on tavaks olnud ja see oleks teistsugune mäng.“

Paberi peale kohustusliku võiduna tundunud matšist kaotatud kaks punkti vajutasid Levadia tiitlilootustele kõva põntsu. Kaks vooru enne lõppu jäädakse tabeliliidrist Florast maha viie punktiga. Pühapäeval mängivad Levadia ja Flora Tallinna derbis omavahel. Florale piisab tiitli kindlustamiseks viigist. Levadia võidu korral jääb tänavuse meistritiitli saatus 11. novembril mängitava viimase vooru otsustada, kui üheaegselt kell 14.00 kohtuvad Flora - Nõmme Kalju ja Paide linnameeskond - Levadia.

Sel pühapäeval kell 14.30 A. Le Coq Arenal toimuva tiitlilahingu piletid on saadaval Piletitaskus.

Kuula ka värsket „Delfi jalgpallistuudiot“, kus Levadia - Vapruse mängust samuti pikalt räägiti:

1x
00:00