Pärnu alustas kohtumist üsna hästi, sest nad said kiire 7:2 algedu ning suvepealinlased võitsid avaveerand 27:24. Veel teise neljandiku alguses oli tablool 29:29 viigiseis, aga seejärel jooksis nende rünnakumasin lukku. Võõrustajad said esimese poolaja viimase kaheksa minutiga juurde vaid kaheksa punkti, mistap kahe poolaja vahelisele pikemale mõttepausile läksid meeskonnad seisult 35:50. Teisel poolajal ei läinud vahe väiksemaks, vaid suuremaks.

Viimase veerandi eel oli Kalev/Cramo peal 79:60 ning nad jäid kohtumises peale 100:70. Sel hooajal kõik seitse mängu võitnud tallinlaste parimatena tõid Mikk Jurkatamm 25, Mihkel Kirves 19 ja Oleksandr Kovliar 17 punkti, sealjuures Kovliar andis lisaks kümme korvisöötu. Nelja võidu kõrvale kolmanda kaotuse saanud Pärnu parimad olid 13 silmaga Isaiah Hart ja Ivo Tamm.

Enne mängu

Delfi võttis nädala mängu eel ühendust Pärnu peatreeneri Gert Kullamäega ja uuris, miks tema hoolelaused on kolme olulise statistilise näitaja poolest liigas viimasel kohal, mis on lahti kahe võtmemängijaga ning kuidas neid probleeme annaks lahendada.

Miks on Pärnu Sadama ja Tallinna Kalev/Cramo lahing nädala mäng?

Reedel saavad lõunaeestlased nautida Tartu Ülikool Maks & Moortsi ning Valmiera matši, põhjaeestlastele on samal päeval kavas Keila Coolbeti ja Läti Ülikooli mõõduvõtt. Aga kõige rohkem särtsu on liiga kuuenda meeskonna Pärnu Sadama ja liidri Kalev/Cramo kohtumises. Paf liigas täiseduga jätkavad tallinlased olid eelmisel nädalal peale euromängu hädas Rapla Avis Utilitasega, ent päris pilvitu pole taevas ka suvepealinnas.

Pärnul on tabelis neli võitu ja kaks kaotust. „Annan aru, et Läti Ülikool ja Viimsi on tabeli lõpu satsid. Võidud võitudeks, aga mind häirib meeskonna esituste kvaliteet ja peame selle saama paremaks. Mulle meie kokku hoidev punt meeldib, sest keegi ei vingu ega mulise, vaid tehakse tööd. Aga nüüd on vaja natuke kvaliteeti juurde keerata ja peame väljakul asjadest ühte moodi aru saama. Me praegu ei keskendu vastastele ega murra pead, kuidas [Oleksandr] Kovlari peatada, vaid tahame omi asju parandada ja koguda enesekindlust. Murekohti on päris mitu,“ tõdes Pärnu Sadama peatreener Gert Kullamäe.

Mis on Pärnu Sadama viis murekohta?

1. Ründelaud

Pärnu on võtnud keskmiselt 7,8 ründelauda, millega nad on Paf liigas viimased. Nende ees on Viimsi 9,4-ga, ülejäänud meeskonnad on võtnud vastaste korvi alt vähemalt kümme palli. Võrreldes eelmise aastaga on see meeletu tagasiminek, sest siis võtsid nad 13,7 ründelauda, millest enamat suutis vaid Prometei. Ja kui meeskond ei saa teise võimaluse silmi, siis on ka loogiline, et nende tänavune keskmine punktisaak on 75.

Eelmise hooaja kapten Mihkel Kirves lahkus küll Kalev/Cramosse, aga paberil peaks Pärnul korvi all olema jõudu, sest rivis on Menno Dijkstra (213), Ivo Van Tamm (203), hea põrkega Mario Kegler (201) ja hea ninaga vanameister Troy Barnies (200). „Andke meile Kirves tagasi ja asjad paranevad,“ lausus Kullamäe naerulsui alustuseks ja jätkas tõsisemalt.

„Nali naljaks, aga see jääb agressiivsuse taha. Meil pole kehadest puudu, sest Kegleril, Ivol ja Mennol on pikkust. Ma tahaksin näha aktiivsemat tegutsemist, sealjuures see passiivsus on ka tagumiste meeste teema. Treenime ja räägime sellest, aga see on protsess. Loodame selle paremaks saada, sest see on üks koht, millega me tegeleme igapäevaselt,“ tõi mure tagamaad välja Kullamäe.

Mario Kegler (4) ja Menno Dijkstra (21) on võimsad mehed, kui väga palju ründelaudu nad kätte ei saa.

2. Vaheltlõiked

Pärnu on teinud mängudes keskmiselt 5,2 vaheltlõiget, millega nad on Paf liigas viimased. Pärnu tagaliin on eelmise aastaga võrreldes üsna sama näoga ning ka toona olid nad selle näitaja poolest 6,8-ga sarja tagumises pooles. Ent ka siin on väike tagasiminek nähtav ja see võtab meeskonnalt võimaluse saada lihtsaid korve. Samas paberil peaksid Isaiah Hart ja teised tagamehed olema justkui hea ninaga.

„Poisid on hingega asja juures, aga meil jääb puudu nahaalsusest ja julmusest. Meie tiimi vaib on väga hea, mängijad on sõbralikud ja hoiavad kokku. Nii on see meeskond kokku toodud. Kuid mingites olukordades peaks olema rohkem bad boys’i (loe: pahade poiste) suhtumist, aga seda pole,“ selgitas Kullamäe.

3. Kaugvisete tabavus

Pärnu on tabanud keskmiselt 6,2 kaugviset, millega nad on Paf liigas... jep, saite rütmist aru küll... viimased. Nende ees on Ogre ja Viimsi 6,6-ga, liiga tipptiimid tabavad kohtumistes umbes 9 kaugviset. Sealjuures on suvepealinlased ka kolmese tabavuste osas 29%-ga tagumises kolmikus. Antud murega maadles Kullamäe ka möödunud aastal, sest protsendid ja tabatud kolmeste arv oli üsna samasse auku.

Kullamäe väitel on see kõikidest muredest kõige suurem ja see kriibib teda enim. „Jättes kõrvale Robi (Robert Valge - E. K.), siis tagaliinist ei tule soovitult punkte. Nii välja mängitud kohtadelt kui ka üks ühele mängus me lihtsalt peame paremini realiseerima. Treener võib mängujoonist muuta, aga kui sa realiseerid ebakindlalt, siis näeb asi paha välja,“ märkis 52-aastane juhendaja.

Kullamäe sõnul maadleb meeskond ka antud küsimusega igapäevaselt. „See on enesekindluse küsimus. Me viskame trennis kõvasti, möllame ja teeme, aga me peame hakkama tagant sisse viskama. Tänapäeva korvpallis on kolmepunktijoone tagant tulevad punktid väga olulised. Meeskond, mis paneb kümme kolmest sisse, näeb hea välja. Me võitleme sellega, kas suudame tabada viis või kuus. See teeb muret ja ei lase magada,“ tõdes ta.

4. Saimon Sutt

Saimon Sutt on visanud mängudes 15 minutiga keskmiselt 1,7 punkti, võtnud 1,5 lauda, andnud 1,2 korvisöötu ja teinud 1 pallikaotuse. Eelmise hooaja alguses oli Sutt hädas vigastusega, aga meistriliiga kohamängudes sai ta hoo üles. Lõpuks pronksmedalitega lõppenud play-offis jäi kahemeetrise mängija arvele keskmiselt 6,9 punkti, 4,3 lauda ja 2,8 korvisöötu. Kuid mingil põhjusel kevadine hoog sügisesse edasi ei kandunud.

Kas Saimon Sutt teeb tänavu Tanel Kurbast?

28-aastase Suti väikese mõõna taga pole tervisehäda. „Ta treenib korralikult, aga mängudes ei tule seda, mida ta ka ise loodaks. Oleme lasknud tal tegutseda ühe ja kahe peal, aga hooaja algus pole kuigi rõõmus. Tema kaitsega pole probleeme, sest ta liigub ja loeb mängu väga hästi. Kuid rünnakul oleks vaja enesekindlust, aktiivsust ja scoring mentalitiyt (loe: viskaja mentaliteeti),“ selgitas Kullamäe.

Kogenud juhendajal on siiski üks lootus, mille meenutamine teeb tõenäoliselt taaralinna korvpallifännide südame soojaks. „Mul oli kunagi Tartus sama asi [Tanel] Kurbasega. Kui ma selle mehe lõpuks avasin, siis oli ta meistriks tulles finaalseeria MVP. Loodan, et suudan Suti sarnaselt avada. Korralik déjà vu tunne, aga eks näis, kas olen võimeline,“ lisas ta.

5. Mario Kegler

Mario Kegler on visanud mängudes 25 minutiga keskmiselt 10,2 punkti, üheski matšis pole ameeriklane visanud üle 13 silma. Mihkel Kirvese asendajaks toodud lennuka ameeriklase arvel on lisaks keskmiselt seitse lauda, aga CV põhjal oodanuks fännid veidi enamat - eelmisel hooajal viskas Kegler tugevas Sloveenias liigas 13 punkti mängu kohta.

Kullamäe sõnul on Kegler füüsiselt ehk võimsamgi kui Kirves ja ta vorm on parem kui euromängude ajal. „Võimalik, et meeskonna vanad olijad ja mina treenerina ei oska teda veel kõige paremini ära kasutada. Paranemise märgid ja võimed on olemas, aga samas on tulnud välja ka miinused, mis jäävad meeskonna teada. Aga ta proovib, kuulab, üritab ja tahab meeskonda aidata. Kegler on kaitselauas väga tubli ja võtab olulisi palle, aga ründelauas võiks ta meid rohkem aidata. Kuna füüsis on läinud paremaks, siis ta peab lihtsalt minema rohkem ründelauda - see oleks numbrite vaates hea tema edasisele karjäärile ja abiks meie meeskonnale,“ rääkis juhendaja.

Miks tasub laupäeval mängu kindlasti vaadata?

1. Hoolimata muredest on Pärnu liigas kuues

Suvepealinna esindusmeeskonnal on tabelis neli võitu ja kaks kaotust. Jah, viimased võidud tulid Läti Ülikooli ja Viimsi üle. Aga teisalt on Pärnu tänavu ainus TalTechi alistanud meeskond ning samuti sõitsid nad kodusaalis 83:66 üle Keila Coolbetist. See ei tundu kuigi loogiline, et pärnakad jäävadki ründelaudade, vaheltlõigete ja kaugvisete osas liigas viimaseks. Tsiteerides klassikuid: siit saab ainult paremaks minna. Ja miks see ei võiks juhtuda juba sel laupäeval?

2. Kalev/Cramo on euromängu järel haavatavam kui muidu

Kalev alistas eelmise nädala kolmapäeval 66:60 Serie A klubi Brindisi, aga laupäeval olid nad võõrsil päris hädas Rapla Avis Utilitasega. Lõpuks vedasid Oleksandr Kovliar ja Manny Suarez tallinlased võiduni, aga paberil peaks Pärnu olema Raplast sügavam ja parem meeskond. Sealjuures sama euromängude mustrit oli näha ka mullu.

Kalev/Cramo alistas eelmisel hooajal FIBA Europe Cupi kohamängudes kahel korral Saksamaa klubi Bambergi, kuid koduliigas pusisid nad järgmises mängus nii Pärnu kui ka Tartuga väga tasavägiselt, ja nad suutsid kohtumised alles viimastel minutitel enda kasuks pöörata. Sama oli alagrupimatšide ajal, kui ilusale euromängudele järgnes sageli võrdne pusimine. Näiteks Liepajaga. Kui Kalevit annab millalgi hammustada, siis pigem tasavägiste euromängude järel. Ja sel kolmapäeval madistasid kalevlased tasavägiselt Hispaania suurklubiga Zaragoza.

3. Pärnu on alati näidanud kodusaalis Kalev/Cramole hambaid

Ma isegi ei räägi mõne aasta tagustest meeldejäävatest meistriliiga kohamängudest, vaid eelneval kolmel hooajal olid Pärnu ja Kalevi põhihooaja mängud tasavägised. Mullu Pärnu kaotas 78:83, tunamullu võitis lausa 76:57 ning aasta enne seda mängisid koroonakriisijärgselt Eesti klubid põhihooajal läbi neli korda, ühe matši võitis Pärnus sadamasats 79:74 ja teise kaotas 82:93.

Eelmise aasta kevadel Pärnu Sadamat vedanud Mihkel Kirves (vasakul) ja Heiko Rannula (paremal) on nüüdseks Kalev/Cramo palgal.

4. Kalev/Cramo toob Pärnusse tipptasemel korvpalli

Jättes kõrvale Prometei, siis tänasel päeval Läti ja Leedu piirist põhja pool Kalevist paremat meeskonda pole. Riia VEF on väikeses kriisis, aga Kalev/Cramo suutis alistada Brindisi ja pusis äsja võrdselt Hispaania meistriliiga meeskonnaga. „Olen aru saanud, et ka Kalevil on omad hädad,“ ütles Kullamäe. „Treenerina on minu eesmärk see, et keegi ei läheks Pärnust ära hea tujuga. Võit või kaotus, aga ühelgi meeskonna ei tohi siin olla kerge. Teen endast kõik, et see oleks laupäeval nii. Meil on omad asjad, mida annab paremaks lihvida, ja oleme valmis. Ausalt öeldes mulle meeldib mängida heade meeskondade vastu, sest mul selline soperdav korvpall liialt ei meeldi.“

5. Mida vihmasel novembri õhtul suvepealinnas ikka paremat on teha?

Ma loodan, et pärnakad ei solvu, aga... ma olen tallinlasena käinud küll novembris laupäeval kell 17 Pärnus ja ega sel kellaajal pole metsikut valikut meelelahutust, mis oleks parem soojas saalis korvpalli vaatamisest.

Kes võidab?

Eigo Kaljurand ennustab: Kalev/Cramo võidab 81:79
Ats Kuldkepp ennustab: Kalev/Cramo võidab 75:72