Kui võitja Kimbery Garcia finišisse jõudis, paistis aeg 1:12.26 kõigile ebareaalsena. Ja oligi. See oli 11 minuti võrra kiirem kui kehtiv maailmarekord, mis on hiinlanna Jiayu Yangi nimel. Lisaks ka oluliselt kiirem kui meeste sama distantsi maailmarekord 1:16.36.

Naiste maailmarekordi ületasid Pan-Ameerika mängudel koguni 12 sportlast. Kõik naiste distantsi tulemused tühistati, aga medalid jagati välja.

„Saime juba esimesel kilomeetril aru, et midagi on valesti,“ rääkis Peruule kaks MM-kulda võitnud Garcia uudisteagentuuri AP vahendusel. „Esimese kilomeetri aeg ei vastanud sellele, mida stardis eeldasin. Pidin kõvasti pingutama, et keskendumine ära ei kaoks.“

Kõige rohkem oli Garcial kahju konkurentidest, kellel kadus korraldajate saamatuse tõttu võimalus Pariisi olümpianormi täita. Tal endal oli olümpiakoht juba varasemast olemas. „Minul jäi püstitamata ainult Pan-Ameerika rekord, aga teised tüdrukud jahtisid olümpiakohti. Kahju, et see nurjus, et tingimused olid headeks aegadeks suurepärased,“ rääkis ta.

Naiste võistlusele järgnenud meeste 20 km käimiseks suutsid korraldajad raja ümber teha ja seal oli distants õigesti mõõdetud.