Reede hommikut on täielikult valitsenud teise MM-tiitli suunas liikuv Kalle Rovanperä (Toyota), kes on keerulistel libedatel Tšehhi asfaltteedel suutnud esimese stardikoha suurepäraselt ära kasutada.

Soomlane alustas päeva neljandalt kohalt, aga kahe katsega oli ta liider ning edestas Thierry Neuville’i 18,1 sekundiga. Hommikuse viimase katsega kasvatas Toyota sõitja teiseks kerkinud tiimikaaslase Elfyn Evansi ees 29,2 sekundi peale.

Tänak oli esimesel kolmel katsel vastavalt viies (+9,6), viies (+23,5) ja neljas (+15,4). SS5-l sõitis teelt välja Esapekka Lappi, mis kergitas Tänaku neljandaks. Eestlane kaotab liider Rovanperäle 43,8 sekundi kaugusel. Kolmandat kohta hoidva Neuville’iga on vahe 13,7 sekundit.

„Stardist saadik on raske olnud. Ma pole saanud autot enda jaoks sellistes tingimustes piisavalt mugavaks,“ rääkis Tänak lõunapausi ajal RallyTV-le. „Meil pole võimalusi seadistust pehmemaks muuta. Kahjuks pole see täna võimalik ja peame lootma, et teed muutuvad kuivemaks ja auto läheb paremaks. Teadsime, et vihma tuleb. Püüame ellu jääda ja loodetavasti läheb võistlus paremaks.“

Kui kahel esimesel katsel tuli paduvihma, siis hommiku viimasel katsel oli tee juba kuivem. Kuivemaid olusid ennustatakse ka pärastlõunasteks kordusläbimisteks.

„Vaatame, mis juhtuma hakkab, ilma on siin keeruline ennustada,“ märkis Tänak. „Kalle võib unistada, et saab (esimesena startides) kordusläbimistel sõita samades tingimustes. Iga autoga muutub tee kiiresti, ainult Esapekka tegi oma stardipositsiooni silmas pidades head tööd. See on väga nõudlik ralli.“

„Selliseid raskeid hommikuid tuleb rallis ikka ette, see pole mingi üllatus,“ lisas Tänak reedese päeva esimese poole kohta. „Teed on sõidetavad, aga kohati olen ikkagi piiri peal.“

Kuuendana startinud Lappi oli ainus, kes tagant startijana suutis Rovanperäga vähegi tempos püsida. Viiendal kiiruskatsel ta aga katkestas kolmandalt kohalt.

Ralli jätkub 15.32 kuuenda kiiruskatsega.