„Maleajalugu tunneb mitut maailmameistrit ja ühte geeniust, kes oli Paul Keres. Kui 1944. aastal oleks Paul Keres koos perega jõudnud Läände, kas siis oleks 1975ndaks aastaks olnud maailmameistreid rohkem? Püüame filmis sellele vastuseid leida,“ ütles filmi produtsent ja režissöör Toomas Lepp.

„Käisime New Yorgis ühe tuntuma maleajaloolase ja suurmeister Andy Soltise juures ja Amsterdamis omal ajal N. Liidust põgenenud suurmeistri Genna Sosonko juures, et saada selgust Paul Kerese müsteeriumis. Meie kaamera ette tulid geeniuse poeg Peeter, pojapoeg, kuulus advokaat, Paul Keres ja Kerese vennatütar Sirje Keevallik, kes sinna väga sageli ei sattu.

Läbiv küsimus filmis, nagu kõigil Kerese ajaloolastel, ongi - kas Kerest sunniti Stalini soosikule Mihhail Botvinnikule kaotama. „Instruktsioone jagati, selge oli, et Botvinnik minu süü tõttu kaotada ei tohi,“ tunnistas Keres ise. Kerese saatust määrasid 1940ndatel nii ENSV kui ka N. Liidu võimurid. Tänu oma andele jäi ta ellu. Ja elas ka luksuslikku elu.

Eero Epneri ja Rainer Sarnetiga koostöös vaatasime nõukogude ajalukku näitlejate kaudu, mil Kerest külastab salapärane kõrge Nõukogude võimuladviku esindaja. Filmis saavad sõna mitmed maailmameistrid, Raul Rebane, Joosep Grents, Merike Rõtova meilt ning rohked ajalookaadrid,“ lisas režissöör.

Delfi ja Eesti Päevalehe peatoimetaja Urmo Soonvaldi sõnul on Paul Keres on läbi aegade suurim eestlane, kelle saatust, väärikust ja elu erilisi keerdkäike ei saa kunagi unustada. „Ta on erakordselt palju kannatanud, aga pidanud vastu erinevate režiimide emotsionaalsetele haamrilöökidele. Olles malemaailma kuningas, kuigi kroonimata. Me püüame vastata Kerese-elu kõige põletavamale küsimusele: miks ta ei tulnud maailmameistriks? Näib, et kõik on selge. Stalin ja NKVD keelasid selle. Aga… on ka neid, kes seda lõpuni siiski ei usu, sest kindlaid fakte ja ka Kerese nõustumist sellega justkui pole piisavalt,“ ütles ta.

„Samuti keskendub film ka ta hoiakutele. Ta oli alati väärikas, kuigi ta saatus ja emotsionaalsed löögid olid kindlasti enam kui muserdavad. Meil on hea meel, et Toomas Lepp ja Hannes Rumm elasid sisse Kerese traagilisse saatusesse. Tänud neile selle eest. See on Delfi Meedia järjekordne samm legendaarsete eestlaste kajastamisel – oleme teinud teatrilavastuse Konstantin Pätsist, Gustav Ernesaksast ja Lennart Merist; dokumentaalfilmi Ülo Nugisest ja nüüd Keresest. „Paul Keres. Kuningas“ on Delfi Meedia teine dokumentaalfilm Eesti spordiajaloost, 2022. aastal tõime publiku ette doki „Lõvide Vennaskond“,“ lausus Soonvald.

Filmi režissöör/produtsent on Toomas Lepp, produtsent ja idee autor Urmo Soonvald ja stsenarist Hannes Rumm. Dokumentaalfilmi toetajad: Selver, Tallinna linn, Estiko ja Fenix. Esilinastus on 4. novembril kell 18 Coca Cola Plazas.