Tänavu augustis peeti Tallinna lauluväljakul discgolf’i Euroopa meistrivõistlused, mis korraldustiimi kuuluva Matthias Vuti sõnul õnnestusid väga hästi. „Eesmärk oli jalaga discgolf’i-maailma uks lahti lüüa ning edaspidi Eestisse veel suuremaid üritusi tuua,“ selgitas Vutt Delfi sporditoimetusele antud intervjuus.

Nüüd jõudsid EM-i korraldajad järgmise olulise verstapostini, kui teeniti Disc Golf Pro Touri (DGPT) ehk maailma karikasarja kõige kõrgema kategooria etapi litsents. „Üks hetk enne EM-i oli meil tagasihoidlikum plaan korraldada European Pro Touri [EPT] etappi, aga kui nägime EM-il mängijate ja pealtvaatajate rahulolu, siis hakkasime mõtlema suuremalt,“ ütles Vutt. „Nädal pärast EM-i oli kõne DGPT juhiga – tema kõrvu oli juba jõudnud info, milline meie korraldatud võistlus oli, ja üsna kiiresti läks jutt sellele, et võiksime Tallinnas korraldada kõige kõvema kategooria ehk DGPT Elite Seriese etappi.“

Protsessi käigus räägiti ka teiste samal ajal Euroopas toimuvate võistluste korraldajatega, üritades leida kuupäeva, mis sobiks nii ühele kui ka teisele. Samuti tehti koostööd Tallinna linna ja lauluväljakuga, et aasta kõige üritustihedamal ajal lauluväljakule tuleva suurvõistluse jaoks terve nädal leida. „Siinkohal tuleb öelda suur tänu lauluväljaku juhatajale Urmo Saareojale, tänu kelle jõupingutustele õnnestus meil saada enda kasutusse kogu lauluväljaku ala nädalaks ajaks, 21.–28. juulil 2024,“ sõnas Vutt.

European Disc Golf Festival, kolmepäevane põhivõistlus koos uudse kettatootjate mõõduvõtuga

Kuna etapp kuulub Elite Seriese kategooriasse, on võistluse korraldajatel õigus enne põhivõistlust korraldada kvalifikatsioonivõistlusi. See annab võimaluse turniirist osa saada ka mängijatel, kes reitingu alusel otse peale ei saaks. „Kui palju ja millal need võistlused toimuvad, ei oska me veel täpselt öelda. Sama nädala hakul saame korraldada ka ühe või kaks kohapealset kvalifikatsioonivõistlust, mida discgolf’i-maailmas tuntakse Monday Qualifiersi nime all ning mille alusel saame jagada mõned kohad põhivõistlusele,“ avaldas Vutt.

Neljapäeval, 25. juulil plaanitakse lauluväljakul esimest korda kettagolfi ajaloos korraldada ka Manufacturers Cup ehk tootjate võistlus, kus iga suur kettatootja saab rajale saata oma tippmängijad. „Kuigi täpne mõõduvõtu sisu veel selgub, julgen väita, et see formaat on kindlasti väga põnev nii mängijatele kui ka pealtvaatajatele,“ sõnas Vutt.

Etapi põhivõistlus tuleb kolmepäevane ja peetakse 26.–28. juulil. Kui palju Eesti mängijaid suurvõistlusel osaleb? „Tänase seisu järgi peaksid mängijareitingu alusel kindlasti peale saama Kristin Tattar, Albert Tamm ja Mauri Villmann. Kuna täpset reitingupiiri pole registreerimiseks veel seatud, siis on võimalik, et lisanduvad veel mõned Eesti mängijad. Samas saame jagada ka korraldajatena pääsmeid kvalifikatsioonivõistlusele, mille kaudu on kohalikel mängijatel võimalus põhivõistlustele saada,“ lausus Vutt.

Kuna ürituse nimetus on Euroopa kettagolfifestival (ingl European Disc Golf Festival), siis vaatavad ka korraldajad asja laiemalt. „See ei ole ainult spordivõistlus. Toome sellesse nädalasse koguperefestivali ja meelelahutuslikke aspekte. Plaanis on lauluväljak muuta tõeliseks Euroopa discgolf’i Mekaks, tuua sisse õhtune vöönd koos meelelahutusliku programmiga ning pakkuda huvilistele palju muud põnevat,“ lisas Vutt.

Möödunud EM ja tulevikuplaanid

Rääkides pikemalt korraldatud EM-ist, paistis Vutt väga rahul olevat. Õnnestumist kinnitab ka pealtvaatajate arv. „Kõik oli üle ootuste! Esialgu lootsime saada lauluväljakule 5000 inimest, kuid võistluse lõppedes oli see arv üle 7500, kellest ligi 700 tulid välismaalt,“ vaatas Vutt suvele tagasi.

„Loomulikult on detaile, mille kallal saab tööd teha,“ tunnistas Vutt, tuues esile mängijate tagasiside mõningate radade kohta. „See kõik kuulub asja juurde. Raja disainer Seppo Paju ütles samuti, et tegu on alles toore rajaga. Samuti on korralduslikul poolel kindlasti kohti, mida oleks saanud ägedamalt teha. Teisalt ka neid, kuhu liiga palju aega panime. Kõigega ongi raske esimesel korral täkkesse panna. See on protsess.“

Vuti sõnul on korraldajatena esimene ja teine etapp edukalt läbitud ehk toimunud on Euroopa meistrivõistlused ja teenitud DGPT litsents. Järgmine suur eesmärk on 2025. aastaks Elite Seriese alla kuuluva kõrgeima kategooria Majori etapi korraldusõigus saada. „Praegu on Euroopas litsents vaid soomlastel, kes korraldavad European Openit. Läheme sammhaaval, aga kui õnnestub Major kätte saada, siis sellega avanevad veel ka järgmised uksed,“ jättis Vutt tulevikule kerge saladusloori.

Eelarve üle poole miljoni euro

Võistluse eelarve suureneb Vuti sõnul võrreldes tänavusega ligi kaks korda ja ületab poole miljoni piiri. „Otsime aktiivselt nii riiklikke kui ka erasektori toetajaid. Ja loodame ka suuremale piletitulule tänu pealtvaatajate hulga kasvule. Hea on tõdeda, et enamik EM-i toimumisele kaasa aidanud toetajad on ka uue aasta osas positiivselt meelestatud,“ märkis Vutt.

Uue rada pole veel kujundama hakatud, kuid laias laastus jääb see samaks. „EM-il valmistas keerukust juuniorite divisjonide olemasolu. Võistlejate tase oli väga erinev. Kuna nüüd korraldame Elite Seriese kategooria võistlust, siis see võimaldab meil asju natuke teistmoodi teha. Kindlasti on naistel ja meestel erinevad par’id või ka mõned tiialad, mis on ka teistel maailma suurvõistlustel nõnda,“ vaatas Vutt vastu uuele aastale. „Liiga palju neid radasid ei ole, kus muudatusi tahaks teha. Pigem räägime mõnest kosmeetilisest muudatusest ja võib-olla paarist uuest rajast, mida saab veel lauluväljakule paigutada.“

Tiimiga liitus Rally Estonia pikaaegne peakorraldaja

Peale uue võistluse tuleku puhuvad värsked tuuled ka ürituse korraldustiimis, sest sellega on liitunud pikaaegne Rally Estonia peakorraldaja Silver Kütt.

Kütt oli suureks abiks juba tänavusuvise EM-i korraldamises. Nüüd võib rääkida temast kui tiimi ühest liikmest. „Ta oli peaaegu iga päev kohal, pani mõtteid kirja ning andis nõu. Üldises pildis jäi ta väga rahule, kuid tõi ka välja teatud kriitikat, mida saame uue aasta ürituse puhul arvesse võtta. Kuna tal endal on samuti soov discgolf’i-maailmas asju teha, siis tänase seisuga on ta meie põhitiimi liige ja võtab mõne valdkonna enda vedada,“ selgitas Vutt. „Silveril on pikaaegne kogemus Rally Estonia korraldajana ja ta oskab esile tuua nüansse, mille peale me ise võib-olla ei tuleks.“

Ühine võistlussari – DGPT ja EPT liitusid

2024. aastast toimuvad kettagolfis suurimad võistlused Euroopas Disc Golf Pro Tour Europe võistlussarja nime all. Võistlustelt kogutud punkte võetakse arvesse Disc Golf Pro Touri üldarvestuses. Lisaks tekib ühinemise tulemusel ka eraldi Disc Golf Pro Tour Europe’i pingerida, kus võetakse arvesse ainult Euroopas peetavate võistluste tulemusi. Euroopas toimuvate DGPT Elite Seriese võistluste ajakava 2024. aastal:

  • Copenhagen Open, Kopenhaagen, 10.–12. mai

  • Turku Open, Turu, 14.–16. juuni

  • Swedish Open, Boras, 28.–30. juuni

  • Krokhol Open, Oslo, 12.–14. juuli

  • European Disc Golf Festival, Tallinn, 26.–28. juuli

Kristin Tattar: ootan põnevusega võistlust

Tallinnas toimuval jõuproovil saab järgmisel aastal stardis näha ka tänavu siin EM-tiitli võitnud kahekordset maailmameistrit Kristin Tattarit.

„Emotsioon, mida discgolf’i EM-i korraldajad suutsid sel suvel läbi maailmatasemel korralduse nii mängijatele kui ka publikule Tallinna lauluväljakul pakkuda, oli lihtsalt maagiline,“ rõõmustas Tattar. „Olen äärmiselt põnevil, et minu kodumaal toimub järgmisel suvel Disc Golf Pro Touri osavõistlus. Ja veel sellise ajastusega, et ma ei pea ühtegi USA suurvõistlust Tallinnas mängimise tõttu vahele jätma. Suurepärane uudis ning jõudu ja jaksu korraldajatele!“