30-aastane Venemaa judokas oli pärast eelmisel nädalavahetusel alanud Palestiina äärmusrühmituse Hamasi rünnakut Iisraeli vastu postitanud oma Instagrami lehele Palestiina lipu ja mitu videot, mis näitasid Iisraeli poolse pommitamise tagajärgi.

Skandaali puhkedes Halmurzajev eemaldas oma postitused, kuid võistluskeelust see teda ei päästnud. Karistuse määras Venemaa judoliit.

„Venemaa judoliit saatis IJF-ile (Rahvusvahelisele judoföderatsioonile) kirja, milles edastas järgmise teabe: sportlane rikkus Föderatsiooni sise-eeskirju, mis ei luba avaldada mingeid usulisi või poliitilisi seisukohti,“ teatas IJF oma veebisaidile pandud avalduses.

„Venemaa judoliit määras sportlasele viivitamatult võistluskeelu kuni edasise otsuse tegemiseni. IJF jätkab võitlust diskrimineerimise vastu ja inimväärtuste kaitsmist,“ lisatakse teates.

Rahvusvaheline judoföderatsioon on ka varem Iisraeli kaitseks karme seisukohti võtnud. 2019. aastal peatasid nad neljaks aastaks Iraani judoföderatsiooni liikmelisuse, kuna riigi valitsus andis Saeid Mollaeile korralduse Tokyo maailmameistrivõistlustelt loobuda, et vältida kohtumist mõne Iisraeli sportlasega.

Halmurzajev tuli olümpiavõitjaks Rios (2016) kuni 81 kg kaalukategoorias. Lisaks on ta kroonitud Euroopa meistriks (2016) ja võitnud maailmameistrivõistlustelt pronksmedali (2017). Pärast Venemaa agressioonisõja algust Ukrainas on Halmurzajev võistelnud neutraalse lipu all.