Koos Rein Taaramäega Intermarché-Circus-Wanty meeskonda kuuluv Mihkels on sel nädalal tiimiga Hiinas, kus algab UCI World Touri programmi kuuluv Guangxi velotuur. 20-aastase eestlase jaoks sai aga tuur läbi juba enne starti, sest tiimikaaslane Gerben Thijssen postitas Instagrami video, täpsemalt story, kus Mihkels teeb pilusilmi.

Tegu ei jäänud tagajärgedeta ning nii Mihkels kui Thijssen eemaldati täna meeskonnast.

„Intermarché-Circus-Wanty meeskonnas on 15 rahvuse esindajad, meie partnerid alati kaitsevad võrdseid õigusi ja võitlevad igapäevaselt rassismi vastu. Me eemaldame Mihkelsi ja Thijsseni võistluselt ning sellele teole järgnevad distsiplinaarsed tagajärjed,“ teatas meeskond.

Õhtul tegi avalduse ka rahvusvaheline alaliit, mõistes Eesti ja Belgia ratturi käitumise teravalt hukka.

„UCI mõistab teravalt hukka ratturite Madis Mihkelsi (Eesti) ja Gerben Thijsseni (Belgia) käitumise, kuna nad avaldasid Gerben Thijsseni Instagrami kontol video, mis sisaldab kahte fotot Madis Mikhelsist rassistliku ja diskrimineeriva žesti tegemisel.

UCI kiidab nende kahe ratturi kodumeeskonna Intermarché-Circus-Wanty (Belgia) kiiret reageerimist, kes otsustas nad Guangxi velotuurilt (Hiina) tagasi kutsuda ja kaaluda võimalikke distsiplinaarmeetmeid. Kiiresti tegutses ka ürituse korraldaja, kes korraldas asjaosaliste ja kohalike võimudega kohtumise, mille käigus ratturid vabandasid.

UCI otsustas suunata juhtumi UCI distsiplinaarkomisjoni UCI reeglite artikli 12.4.004 võimaliku rikkumise tõttu, mis sätestab, et iga isik, kes sõna või teoga solvab, diskrimineerib või halvustab inimest või inimeste gruppi viisil, mis rikub inimväärikust, näiteks rassi või etnilise päritolu tõttu, saab distsiplinaarkaristuse. UCI mõistab ühemõtteliselt hukka kõik rassistliku ja diskrimineeriva käitumise vormid ning on UCI põhikirja, UCI määruste ja selle programmide kaudu pühendunud aususe, mitmekesisuse, kaasatuse ja võrdsuse tagamisele jalgrattaspordis,“ seisab rahvusvahelise jalgratturite liidu avalduses.

Madis Mihkels.