Kas Viimsi peatreener Valdo Lips tunnetab erinevust noormängijate vahel, kes on välismaal karastust kogunud ja vastupidi, kes ei ole? Lips ütleb, et suurt erinevust ta ei näe, küll toob välja siinse korvpalli ühe olulise puudujäägi. Võrreldes kas või lätlastega, kus on spordikoolide süsteem.

Mingis vanuses jääb niiöelda tavakoolis käivatel poistel treeningtunde ilmselgelt väheks. Lahenduseks võiks olla e-kool, mida välismaale minnes ollakse nõus tegema, aga Eestis mitte. Ehkki selline võimalus eksisteerib ja Lipsul on varnast võtta ka konkreetsed näited.

Stefan Vaaksi, Gerrit Lehe ja Birk Birger Aropi näol on tegemist kauaaegsete Eesti noortekoondiste liikmetega, kes on oma arenguteel käinud erinevat rada. Stefan läks juba 14-aastaselt korvpalli pärast Hispaaniasse, Gerrit on käinud kamalute kaupa testimistel ning veetnud välismaal ühe hooaja, Birk Birger on seevastu kasvanud puhtal kujul koduste toimetamiste keskel.

Eesti-Läti liigas mängimist peavad kõik kolm vajalikuks arenguetapiks, kuid kodukamarale ei tohiks jääda liiga kauaks. Pürgima peab ikkagi välismaale, nii on loota veelgi suuremat arengut. Noored mehed räägivad asjast.

Head vaatamist!