Euroopa jalgpalliliit (UEFA) teatas eelmisel kolmapäeval oma täitevkomitee istungi järel, et Venemaa U17 koondised lubatakse rahvusvahelistele võistlustele tagasi. Sellise otsuse järel kinnitasid 12 riigi jalgpalliliidud, et nende noortekoondised Venemaaga mingil juhul ei kohtu ega osale ühelgi turniiril, kuhu venelased lubatakse. Nimetatud riigid on Ukraina, Poola, Inglismaa, Rumeenia, Rootsi, Norra, Taani, Island, Soome, Läti, Leedu ja Iirimaa.

Eesti Olümpiakomitee peasekretär Siim Sukles sõnas Delfile, et koos Balti, Poola ja Skandinaavia olümpiakomiteedega on väljendatud oma selgeid seisukohti Vene ja Valgevene sportlaste mitte lubamisega rahvusvahelisse spordiellu kolm korda: 24. veebruaril 2022, 12. oktoobril 2022 ja viimati 06. septembri 2023.

„Me oleme selles seisukohas jätkuvalt kindlad ja väljendame seda selgelt ning kõlaval häälel. Pean tunnistama, et Aivar Pohlaku ümmargune seisukoht oli üllatav ja ehmatav. Oleksin oodanud meie jalgpalliliidult selget seisukohta ja võrdset põhimõttelist seismist koos skandinaavia ja teiste arenenud riikide jalgpalliliitude seisukohaga,“ rääkis Sukles.

U17 jalgpallikoondise peatreener Marko Pärnpuu rääkis Õhtulehele, et ei näe ennast juhendamas võistkonda, kes mängib Venemaa vastu. „Kõik on sama hull nagu viimased poolteist aastat on olnud ja ma ei näe ühtegi põhjust, miks peaks venelasi turniiridele ja võistlustele lubama. Olen sellele täiesti vastu. Ma ei näe võimalust, et see mäng saaks toimuda,“ kommenteeris Pärnpuu olukorda.

Sukles kiitis Pärnpuu seisukohta. „Selge poole on valinud ju ka teised Eesti võistkonnaalad - võrkpall, korvpall ja käsipall. Õnneks on U17 noorema põlvkonna jalgpallijuhi Marko Pärnpuu seisukohad selgemad ja annavad lootust tulevikuks,“ nentis ta.

Mida ütles Aivar Pohlak?

Pohlak ütles Delfi küsimustele vastates, et vastavad otsused Venemaa noortekoondisega kohtumise osas võetakse vastu siis, kui reaalne olukord seda nõuab ehk ennetavalt enne teineteise vastu kokku loosimist ei ütle EJL „ei“ ega „jah“.

„UEFA on teadlik Eesti Vabariigi valitsuse poliitikast seoses Venemaa sportlastega, sest need teemad on olnud üleval ka UEFA klubivõistlustega seoses,“ ütles Pohlak kirjalikus vastuses.

„2026. aasta U17 EM-finaalturniirini on samas kolm aastat ja Venemaa U17 koondise võimalikule mängimisele sellel eelneb ka valikmängude sõel. Isiklikult loodan, et selleks ajaks on sõda Ukrainas lõppenud ning normaalsed suhted riikide ja rahvaste vahel taastatud. Tänase olukorra jätkumisel täidab Eesti Jalgpalli Liit mõistagi Eesti Vabariigi valitsuse siduvaid otsuseid Venemaa sportlaste riiki mittelubamise suhtes ning me ei näe võimalust erandi taotlemiseks ka sellisele suurturniirile, välja arvatud juhul, kui saame selge signaali, et alaealiste sportlaste suhtes on hoiakut muudetud,“ lisas Pohlak.

„Mis puudutab UEFA otsust seoses võimalike valikmängudega Eesti ja Venemaa U17 koondiste vahel, siis jälgime olukorra arengut ning võtame vastu otsuse reaalse olukorra tekkimisel, sest kõnealuse teemaga seotud asjaolud võivad ajas muutuda,“ ütles Pohlak vastuseks küsimusele, mis saab siis, kui Eesti ja Venemaa noortekoondisel mõnel valikturniiril omavahel kokku loositakse.