Tramadooli nimeline opioidide klassi kuuluv valuvaigisti on spordis juba pikemat aega luubi all olnud ning nüüd lisati kõnealune ravim WADA dopinguainete nimekirja, kirjutab Iltalehti.

WADA raporti kohaselt on tramadooli kasutamine spordis viimastel aastatel märkimisväärselt suurenenud, eriti näiteks ragbis ja jalgpallis. Rattasõidus on nimetatud aine keelatud olnud juba alates 2019. aastast.

Norras on tramadool klassifitseeritud narkootilise ainena, sest selle kasutamine tekitab suurt sõltuvust.

WADA teatas, et kuna tramadoolil on nii palju kõrvalmõjusid, on ravimi kasutamise keelamine õigustatud. Organisatsiooni kinnitusel annab see ravim tippspordis eeliseid, kuna aine vähendab pingutusvalu. Seega saavad sportlased näiteks rohkem treenida ilma valu tundmata. Samal ajal suurenevad ravimi kuritarvitamise ja liigtarbimise riskid.

„See ei kuulu spordi alla ja viib kehast kurnatuse,“ ütles Rootsi antidopingu agentuuri esindaja Jenny Schulze tramadooli kohta Expressenile.

Tramadool pälvis tähelepanu eelmise aasta jalgpalli MM-i ajal. Turniiri alguses teatasid korraldajariigi Katari võimud, et Hamadi lennujaamas pidas tolliamet kinni 2000 tabletist koosneva tramadooli partii.