EJL on varasemalt edukalt korraldanud mitmeid jalgpalli suursündmuseid: 2012. aastal noormeeste U19 EM-finaalturniiri, 2015. aastal rannajalgpalli Euroliiga superfinaali, 2018. aastal A. Le Coq Arenal UEFA Superkarikafinaali ning tänavu kevadel neidude U17 EM-finaalturniiri. Lisaks pidi EJL 2020. aastal korraldama noormeeste U17 EM-finaalturniiri, mis jäi koroonapandeemia tõttu ära.

„Lühikese aja jooksul erinevate UEFA võistluste korraldamise Eestile usaldamine näitab, et oleme senise tööga väga hästi hakkama saanud, tõestanud end kindla partneri ja kvaliteetse võõrustajana. UEFA otsus on tunnustus korraldajatele ja laiemalt jalgpallirahvale, sest üks oluline nüanss taoliste turniiride korraldamisel on publikuarv, mis on seni olnud rõõmustavalt kõrge,“ ütles EJL-i president Aivar Pohlak alaliidu pressiteates.

„Kõikide seniste UEFA võistluste korraldamisega on meil olnud kindlad eesmärgid: 2012. aastal andsime olulise panuse infrastruktuuri arengusse, korralduse kvaliteeti ja ala populariseerimisse, 2018. aasta Superkarikafinaaliga tähistasime Eesti vabariigi juubelit ja A. Le Coq Arena ehitati lõpuni, tänavuse finaalturniiri fookuses oli tüdrukute jalgpalli arendamine nii harrastajate arvu kui ka tähelepanu poole pealt,“ selgitas Pohlak.

2026. aasta turniiri täpse kontseptsiooni ja toimumiskohad avaldab EJL täiendavalt. Turniiril osalevad mängijad, kes on sündinud 2009. aastal ja hiljem. Eesti U17 koondis kvalifitseerub finaalturniirile korraldajana, kokku osaleb finaalturniiril kaheksa koondist.

Venemaa U17 koondised lubatakse uuesti rahvusvahelistele võistlustele

2025. aastal korraldab sama vanuserühma (U17) finaalturniiri Albaania ja 2027. aastal Läti.

Lisaks otsustas UEFA täitevkomitee täna, et 2024. aasta UEFA superkarikafinaal peetakse Poolas Varssavis.

Ühtlasi langetati otsus, et Venemaa U17 koondised lubatakse uuesti rahvusvahelistele võistlustele, sest UEFA leiab, et laste karistamine täiskasvanute tegude eest on väär. Venemaa noortekoondised ei või seejuures mängude ajal kasutada oma rahvushümni ega -lippu. Ühtlasi ei lubata Venemaa noortekoondistel mängida oma kodumaal.

„UEFA jätkuv mängukeeld Venemaa täiskasvanute koondistele peegeldab väga selgelt meie seisukohta vägivalla ja agressiooni vastu. UEFA on otsustanud, et see positsioon jääb muutumatuks kuni sõja lõppemiseni ja rahu taastamiseni. Kuid laste võistlustel osalemise keelamisega me mitte ainult ei riku nende terviklikku arengut puudutavat põhiõigust, vaid otseselt diskrimineerime neid,“ selgitas UEFA president Aleksander Čeferin, miks Venemaa noortekoondised võistlema lubatakse.