Pedersen töötas Kläbo isikliku määrdemehena aastatel 2017-2023. Selle aja jooksul võitis Kläbo viis olümpiakulda, üheksa MM-kulda ja neli korda MK-sarja üldarvestuse.

Sel kevadel otsustas Norra suusaliit Pederseni lepingut mitte pikendada ning nüüd andis norralane VG-le avameelse intervjuu. Tema sõnul valitseb Norra suusakoondises juba pikemat aega väga ebaterve õhkkond.

„Ahistamine, kiusamine, karm kõnepruuk... see pole okei,“ rääkis kogenud määrdemees.

Kord tervitas Pederseni rahvuskoondise suusabussi astudes suur plakat kirjaga „homo“. „See ei olnud mulle suunatud, aga see oli nii ebavajalik. Minu arvates ei olnud see naljakas, nii et ma võtsin selle maha.“

„Mul on rahvusmeeskonnas mitu sõpra, keda minu arvates on halvasti koheldud,“ sõnas Kläbo.

Pederseni sõnul on teised koondise liikmed Kläbot saboteerinud. Ta toob konkreetse näite selle aasta Planica maailmameistrivõistlustelt.

Pederseni väitel olid Kläbo lemmiksuusad enne 15 kilomeetri vabatehnikasõitu jäljetult kadunud, kuid ilmusid ootamatult välja vaid paar tundi enne võistlust. Kuid siis oli juba hilja suuski vahetada ja Kläbo läks rajale teise suusapaariga ning sai neljanda koha. Teda edestasid kolm Norra koondise suusatajat - Simen Hegstad Krüger, Harald Østberg Amundsen ja Hans Christer Holund.

Pärast võistlust uuris Pedersen Kläbo lemmiksuuski. „Näis, nagu oleks keegi nendega kruusateelt üle sõitnud. Ma ei tea, kus nad olid olnud. Natuke paneb imestama, et keegi otsustab maailmameistrivõistluste ajal suuski kahjustada. See ei ole vastuvõetav,“ rõhutab Pedersen.

Vaatamata 15 km distantsi ebaõnnestumisele oli Planica MM Kläbo jaoks üliedukas, sest ta võitis kolm kulda ja kaks hõbedat.

VG uuris Pedersenilt, et miks peaksid inimesed tema juttu uskuma ja mitte arvama, et ta on töö kaotamise tõttu lihtsalt kibestunud ja tahab kätte maksta.

„Need on faktidel põhinevad konkreetsed sündmused. Seisan õigluse, aususe ja inimeste väärika kohtlemise eest. Minu jaoks on olulised põhiväärtused, mis loovad heaolu. Ma räägin juhtunud sündmustest tõtt, ma ei avalda arvamust ega otsi üksiksüüdlaseid,“ vastas Pedersen.

Ta lisab: „Minu soov on, et töökeskkond paraneks. Kulisside taga toimub palju asju, mida inimesed kahjuks ei näe.“

Kläbo lahkus Norra koondisest tänavu märtsis ning kritiseeris siis avalikult suusaliidu otsust Pederseni lepingut mitte pikendada.

„Mul on rahvusmeeskonnas mitu sõpra, keda minu arvates on halvasti koheldud,“ teatas Kläbo oma avalduses.

Kuna Norra suusaliit on rahalistes raskustes, otsustasid nad sel kevadel murdmaakoondise koosseisu kärpida. Kui varem kuulus sinna 24 sportlast, siis edaspidi 20, samuti vähendatakse taustajõude.

Norra suusakoondise direktor Espen Bjervig ütles VG-le, et suusaliit võtab neid süüdistusi väga tõsiselt ja on alustanud Pederseni väidete kontrollimiseks uurimise.