Kümnest punktist koosnev reeglistik sisaldab asju, mille täielik rakendamine võib osutuda pisut problemaatiliseks, kuigi need pole mõeldud tippspordi jaoks, kirjutab Ilta-Sanomat.

Näiteks Krista Pärmäkoski mänedžer Aki Pajunoja ütles reegleid kommenteerides: „Mida kuradit siin toimub?!? Puhas jama, ma ütlen.“

Näiteks soovitavad reeglid suusatajatel laskumisel säilitada kiirus, mida nad suudavad kontrollida ja mille juures saavad ohutult peatuda.

Pajunoja viskas selle peale nalja ning tegi ettepaneku, et Ruka MK-etapi kõige karmima laskumise juures võiks olla silt, et seal tuleb sõita kiirusega, mis võimaldaks kõige järsemas kohas peatuda.

Lisaks peaksid reeglite kohaselt suusatajad hoidma enda ees sõitvate suusatajatega ohutut distantsi. Seda punkti on eriti raske täita ühisstardiga sõitude puhul.

Huvitav on ka punkt, et kui juhtub õnnetus, peavad kõik kannatajale abi osutama. Lisaks peavad kõik õnnetust pealt näinud isikud jääma õnnetuskohale ja end tuvastama, isegi kui nad õnnetuses ei osalenud.

Samas ei ole juhendis konkreetselt määratletud, milliste õnnetuste puhul need eetikareeglid kehtivad.

FISi eetikakoodeks:

1. Austus teiste vastu. Kõik murdmaasuusatajad peavad käituma nii, et see ei ohustaks ega kahjustaks teisi;

2. Austus rajamärgistuse vastu. Raja märke ja märgistusi tuleb alati austada ja järgida;

3. Raja valik. Mitme rajaga võistlusel tuleb suusatada parempoolsel rajal, välja arvatud möödasõidu korral;

4. Möödasõit. Suusataja ei pea rajalt lahkuma, kui teised tahavad temast mööduda. Aeglasem suusataja peab aga võimalusel kiirema suusataja mööda laskma. Möödumisel peab aeglasem suusataja liikuma paremale;

4. Vastutulev liiklus. Vastassuunas suusatajad peavad üksteisega kohtumisel jääma paremale rajapoolele;

6. Suusakepid. Suusatajad peavad teiste suusatajate läheduses hoidma oma keppe nii keha lähedal kui võimalik;

7. Kiiruse reguleerimine. Eriti laskumistel peavad suusatajad säilitama kiirust, mida nad suudavad kontrollida, et ohutult peatuda. Lisaks peavad kõik hoidma eessõitjatega ohutut distantsi;

8. Hoidke sõidurada vaba. Peatunud suusataja peab rajalt lahkuma. Kukkunud suusatajad peavad rajalt võimalikult kiiresti lahkuma;

9. Õnnetused. Õnnetuse korral peavad kõik abi osutama;

10. Identifitseerimine. Kõik õnnetuse pealtnägijad, olenemata sellest, kas nad olid süüdi või mitte, peavad jääma õnnetuskohale ja suutma end identifitseerida.