Pärast finišit tõdesid paatkonna vanemad liikmed Endrekson ja Raja, et B-finaalis õnnestus teha selle MM-i parim sõit. Välja pigistati kõik, mis võtta oli. MM-ile tagasi vaadates tõdeti, et lõpuks maksid kätte kehvad ilmastikuolud vahesõidus ja poolfinaalis. Tähtsaimaks osutus seega eelsõit, mis aga kõige paremini ei õnnestunud. „Oleksid ei maksa, kuid esimene sõit oleks tulnud teha kohe korralik, siis oleks ka resultaat olnud lõpuks teistsugune. See ongi tippspordi karm võlu,“ tunnistas Endrekson pärast B-finaali.

Parim sõit B-finaalis

B-finaalis alustas Eesti kohe liidrite tempos. Poole distantsini püsis koos nelik, kuhu kuulusid peale Eesti veel ka Rumeenia, Ukraina ja Austraalia. Pärast 1000 m läbimist pani Rumeenia sisse teise käigu ja läks kõigil eest. B-finaali võitnud ja Eesti nina alt OM-pääsme endale võtnud Rumeenia edestas finišis eestlasi 3,55 sekundiga.

„Täna [laupäeval] tuli sõit hästi välja. Tuleb meeskonda kiita. Tehti väga hea sõit. Midagi sisse ei jäänud. Olime parimas vormis. Rumeenia oli lihtsalt meist üle. Võitlusvaim oli meil hea. Oli positiivne näha noorte meeste tõsist sportlikku viha. Nad pingutasid ikka lõpuni ja viimase tõmbeni. See on positiivne nähtus. See ei ole igapäevane,“ kiitis Endrekson paatkonna nooremaid liikmeid Poolakut ja Kushteyni.

Pead ei tohi norgu lasta. Poistele on see ka hea kogemus. Sellised olukorrad tulebki läbi elada.

Tõnu Endrekson

„Karjääri jooksul ei ole palju selliseid sõite nagu tänane. Pigem juhtub seda harva, et saad kogu meeskonna nii hästi tööle. Saime kogu jõu tõmbesse panna. Kõik töötas nagu kellavärk. Distantsi teisel poolel viimased 50 tõmmet olid juba enesehävitusrežiimil. Mõte ja tunded lülitusid välja. Valulävi oli ületatud ja lihtsalt läksime. Tunnetan eessõudja kohal olevat Johanni hästi. Sain aru, et ta on täitsa küpse. Nii peabki olema. Väga super töö eessõudjalt. See oli ennast ohverdav sõit. Meie pidime kõrvalt toetama. Ta tegi väga hea sõidu,“ kiitis Endrekson ja lisas: „Pead ei tohi norgu lasta. Poistele on see ka hea kogemus. Sellised olukorrad tulebki läbi elada. See teeb ainult tugevamaks. Muidu ei ole tippsporti asja. MM-i 8. kohta ei ole lihtne saavutada. See on suurepärane tulemus.“

Raja lisas, et finaalide ajal valitsesid MM-i võistluspaigas küllaltki stabiilsed olud ning ühtlastes tingimustes õnnestuski maksimum välja võtta. „Ilm oli stabiilne ja seega ei olnud mingit tramburaid radade ümber. Meil oli ka seetõttu muretu starti minna. Nii õnnestus teha selle MM-i parim sõit. Vastutuul oli, kuid see oli kõigi jaoks sarnane. Seega selgitati parim võrdsetes oludes. Rumeenia oli meist klassi võrra parem. Nemad ei saanud end eelmistel päevadel samuti käima. Täna [laupäeval] õnnestus neil kõik,“ tõdes Raja.

Keeruline poolfinaal

Ilmastikuolud vajutasid pitseri nii teisipäevastele vahesõitudele kui ka neljapäevastele poolfinaalidele. „Vahesõidust ei ole mõtet üldse rääkida. See oli ka korraldajate prohmakas, et need üldse toimusid,“ tõdes Endrekson. „Tugeva vastutuule ja raske ilmaga ei ole me kõige paremad.“

Vahesõidu kolmas koht (poolfinaali pääses kolm paremat) tähendas, et eestlased said neljapäeval keerulistes oludes sõidetud poolfinaalis kõige kehvema raja. Tugeva küljetuule tõttu mängiti rajad ringi ning eestlased said kõige tuulisema ja suurema lainega raja. Mõlemad poolfinaalid võitis lõpuks kõige parema raja saanud paatkond.

Kogu MM-ile tagasi vaadates tõdes Raja, et tegelikult oli Eesti maailmameistrivõistlustel paremuselt vähemalt seitsmes paatkond, kuid tulemusena läks kirja kaheksas koht.

„Selline radade ümber mängimine tuletas meelde 2019. aasta MM-i. Tegelikult oli ju aega need sõidud ka hiljem teha, kuid korraldajate otsus oli selline,“ sõnas Endrekson.

„Sõudmises ei ole olud kunagi täiesti võrdsed. Seega on oluline kohe esimene start maksimaalne teha. Seejärel saab ebavõrdsetes oludes paremad veed. Loomulikult oleks võinud kellaajad ringi mängida. Kaalul oli ikkagi ju paljude sportlaste unistus jõuda olümpiale,“ lisas Raja.

Kogu MM-ile tagasi vaadates tõdes Raja, et tegelikult oli Eesti maailmameistrivõistlustel paremuselt vähemalt seitsmes paatkond, kuid tulemusena läks kirja kaheksas koht. Kogenud sõudja viitas eelkõige poolfinaalidele, kus radade hea asetuse tõttu õnnestus finaali murda Šveitsil ja ka Saksamaal. Just Šveits sai tänu eelsõidu teisele kohale poolfinaaliks hea Raja ning murdis teisest poolfinaalist kolmandana finaali. Eesti oli samas poolfinaalis viies. Finaalis olidki Šveits ja Saksamaa kindlalt kaks kõige nõrgemat tiimi.

Tulevik praegu lahtine

Raja rääkis enne MM-i, et OM-pääsme korral jätkub tema karjäär kindlasti Pariisini. Endrekson märkis, et järgmise aasta kevadel Luzerni kvalifikatsiooniregatil on keeruline olümpiapiletit püüda, sest see eeldaks kahte vormitippu paari kuu jooksul, kuid tema vanuses on seda keeruline saavutada.

Mida teevad kogenud sõudjad nüüd edasi? Kas Belgradi MM võis jääda nende viimaseks tipptasemel sõiduks? „See otsus ei sõltu niivõrd minust. Olen öelnud, et mul on kaks perekonda. Sõudeperekond on olnud juba 30 aastat ning mul on ju oma pere ka. See on loomulikult kõige tähtsam,“ alustas Endrekson. „Need asjad tuleb läbi seedida. Neid ei saa niimoodi kohe vastu võtta. Eelkõige on mul praegu meeskonnast kahju. Ma ei taha ülbelt kõlada, kuid praegusel momendil ma ei näe endale asendust. See võib muidugi tulla ning mul oleks selle üle väga hea meel. Momendil ma seda aga ei näe. See ongi selle asja kurb pool.“

Eesti paarisaerulise neljapaadi treening Pärnus

„See on selline naljakas asi. Enne sõitu mõtled, et enam ei taha seda asja teha. Hiljem hakkad vaatama, mida saaks paremini teha ning seejärel tekib kiusatuse hetk. Praeguses olukorras tuleb minna oma igapäevaellu ja vaadata, mis seal toimub. Üks hetk tuleb edasi liikuda. Saan aru, et sport on meelelahutus ja seda ei tohiks nii tõsiselt võtta, kuid asjas sees olles võtad ikka tõsiselt. Tuleb muidugi tunnistada, et tänasel päeval on Eestis hea sõudmist teha,“ lisas Raja omalt poolt.

Nagu Endrekson viitas ka Raja, et muret teeb vähene järelkasv. „Sõudmine on muutunud suurte koondiste spordialaks. Suuremate paatkondade puhul peaks pink olema oluliselt pikem. Meil peavad kõik kogu aeg gaas põhjas tulemust näitama. Katet lihtsalt ei ole. Suured koondised saavad aga vajadusel muudatusi teha. Saksamaal on siin juba neljas koosseis mehi, kuid meil sõidavad ikka samad mehed. Eestil, Norral, Tšehhil ja teistel väiksematel koondistel on aina raskem oma nina suurde mängu pista,“ tõdes Raja.

***

Neljapaatide konkurentsis krooniti maailmameistriks Holland tulemusega 5.52,33. Hõbemedali teenis Itaalia (5.54,58) ja pronksi Poola (5.55,02). Esimesena jäi medalita Suurbritannia (5.55,75). Šveits lõpetas viiendana (6.02,31) ja Saksamaa kuuendana (6.03,85).

***

B-finaali tulemused: 1. Rumeenia 5.49,89, 2. Eesti 5.53,44, 3. USA 5.54,78, 4. Norra 5.54,87, 5. Austraalia 5.54,87, 6. Ukraina 5.58,49.

***

Pariisi olümpiamängudel pääseb starti üheksa neljapaati. Belgradi MM-ilt tagasid pääsme seitse esimest. Kaks viimast pääset jagatakse välja järgmise aasta 19.–21. mail Luzernis peetaval kvalifikatsiooniregatil.