Kuni eile õhtuni oli veel lahtine, kas EM-finaalturniirile saab kaasa tulla temporündaja Timo Tammemaa, kes vigastas 19. augustil toimunud teises sõprusmängus Ukraina vastu hüppeliigest. Igaks juhuks kutsus Rikberg laagrisse tagasi muidu 20. augustil välja hõigatud lõplikust koosseisust välja jäänud Mihkel Varblase, kuid eile õhtul sündis otsus, et Tammemaa on siiski EM-i kõlbulik.

„Otsus, et Tammemaa tuleb meiega kaasa, sündis eile kella 8 ajal, pärast trenni lõppu. Testisime laupäeval-pühapäeval, kuidas jalg kannatab ning tegime otsuse koostöös füsioterapeutidega, kes andsid selle kohta oma olulise hinnangu. Otsus on tehtud pikale turniirile mõeldes,“ lausus peatreener Rikberg pärast check-in'i Tallinna lennujaamas.

Sõprusmängudest Ukrainaga sai Eesti kaks võitu (3:2 ja 3:1) ning kolmapäeval kinniste uste taga peetud kontrollmängust 1:3 kaotuse.

„Kuni neljapäevani tegime päris intensiivseid trenne. Sellesse perioodi jäi ka kaotusmäng, kus Ukraina pani erinevalt eelmisest kahest mängust täiskäigu sisse. Neil oli meie ees ka mõningane eelis, sest nad tegid siin korraliku laagri käigus iga päev trenni, olid värskemad ja paremad. Meie puhkasime pühapäeval ja esmaspäeval kaks päeva järjest. Juba treeningutest, mis mul õnnestus näha enne meie viimast omavahelist mängu, oli näha, et nad olid tasemelt klassi võrra paremad. Sellele annab kinnitust ka nende viimane mäng Poolaga laupäeval,“ viitas Rikberg laupäeval Lodžis toimunud kontrollkohtumisele, mille Poola 3:2 (25:22, 24:26, 25:22, 29:31, 15:12) võitis.

„Meie võtsime viimased kaks päeva - laupäev ja pühapäev - veidi rahulikumalt. Võrkpallilised trennid, pühapäeva õhtul tegime viimase jõusaali. Meil on veel jätkuvalt natuke segadust Itaalia ajakava osas. Nad ei ole oma korraldustes kõige paremad. Kuna nad tõstsid viimasel hetkel saali inspekteerimise ja muude asjade tõttu meie trenniaegasid ümber, jäime seal ühest magusast jõusaalivõimalusest ilma ja pidime veidi asju ümber mängima. Täna õhtul teeme Itaalias esimese rahuliku võimlemise ja ühe kehahoolduse - mitte päris jõutreeningu. Homme saame teha võistlussaalis trenni ning pühapäeval on juba mängupäev.“

Eesti koondise koosseis EM-finaalturniiril:

Sidemängijad: Renet Vanker, Markkus Keel

Diagonaalründajad: Oliver Venno, Renee Teppan

Nurgaründajad: Robert Täht, Martti Juhkami, Märt Tammearu, Karli Allik

Temporündajad: Andri Aganits, Timo Tammemaa, Henri Treial, Marx Aru

Liberod: Silver Maar, Johan Vahter

Peatreener Alar Rikberg, abitreenerid Avo Keel ja Lauris Iecelenieks, füsioterapeudid Toms Zvonkvos ja Mark Leinfeld, ÜKE-treener Ott-Erik Kalmus, mänedžer/statistik Märt Pajusalu, mänedžer Robin Ristmäe.

Eesti koondise avamäng EM-il algab Perugias Eesti aja järgi kolmapäeval kell 19. Kaheksandikfinaali pääsevad alagruppide neli paremat. Itaalia on Euroopa edetabeli esinumber, Serbia paikneb 4., Saksamaa 6., Belgia 14., Šveits 19. ja Eesti 21. kohal.

A-grupi turniir algab juba täna kell 21 Bolognas peetava Belgia ja Itaalia kohtumisega, mis on ühtlasi kogu EM-i avamäng. Ainult tänaseks mänguks kasutatav Bologna Unipol Arena mahutab 11 000 pealtvaatajat, Perugia hall (PalaEvangelisti) 6000. 3.-6. septembrini kasutusel olev Ancona PalaRossini istekohtade arv on 5000 - selles saalis mängib Eesti Šveitsi, Serbia ja Belgiaga.