2018. aastast pole Eesti Euroopa 24 parema seast välja jäänud, sel suvel jagati koondiste virtuaalses pingereas 17.–20. kohta. Ent sähvatust pole tulnud ja 16 sekka pole jõutud.

„Olemegi umbes seal,“ tõdes 2019. aasta sügisel Eesti koondise peatreeneriks valitud Jukka Toijala. „Maailma edetabelis oleme Euroopa riikidest 22. kohal. Minu ajal oleme mänginud üle 40 kohtumist, neist 90% meist kõrgemal asuvate tiimide vastu. Ja me alati ei kaota neid, vaid võidame ka. See näitab, et oleme õigel teel ja oleme teinud samme, et olla keskmik. Aga järgmised sammud on juba väga rasked, et edetabelis 16 sekka jõuda.“

Eelvalikturniiri poolfinaalis tuli Eestile vastu mullusel EM-il neljanda koha saanud Poola, kellel oli ühtlasem ja kogenum koosseis ning koduväljakueelis. Reedel Gliwices peetud matši võitsid võõrustajad 93 : 83, kaks päeva hiljem toimunud finaalis oldi 76 : 72 üle Bosniast ja Hertsegoviinast. Järgmisel suvel peetavale suurele kvalifikatsiooniturniirile lunastas Euroopast pileti peale Poola ka Horvaatia.

Treener kümme päeva aastas

Mida teeb Eesti koondis 2024. aasta suvel? Võimalik, et mitte midagi. Eelvalikturniiriga sai üks tsükkel läbi ja uut alustatakse nullist. Leping on olemas ainult peatreener Toijalal.