Balti Keti velotuuri otseülekanded on nähtavad Delfi TV-s.

Otseülekannete ajad

18.08 - 1. etapp - Tartu-Valga (199 km)
Live 10:50-16:30
19.08 - 2. etapp - Sigulda (162 km)
Live 10:50-15:15
20.08 - 3. etapp - Panevezys (157 km)
Live 10:50-15:15

„Mul endal on Balti Keti velotuuri üldvõit olemas, selles osas painajad puuduvad,“ sõnas Ärm koduse tähtsündmuse eel võistluse pressiteate vahendusel. „Suurima heameelega aitan mõnel kolleegil Eesti koondisest üldvõitu tagada, mis muidugi ei tähenda, et kui endal võimalus tekib, jätaks kasutamata. Kaugel sellest. Tean, kui magus on võidu maitse, olen iga kell nõus seda uuesti kogema.“

Viimati võidutseti Balti tuuril kahel aastal järjest pea pool sajandit tagasi. Aastatel 1975 ja 1976 pälvis esikoha lätlane Andris Jēkabsons, kusjuures ka toona algas teise võidu toonud velotuur Tartust. Äkki tõesti!?

Nelja aasta tagune U23 vanuseklassi Euroopa meistrivõistluste grupisõidu pronks Rait Ärm on Balti Keti velotuuridel seni alati heas hoos olnud. 2020. aastal võitis ta etapi finišiga Valgas, oli üldarvestuses kolmas ning viis koju parima noorratturi tiitli.

Mullu oli stardijoonel teist korda, võitis avaetapi Leedus Panevežyses ja hoidis tiimikaaslaste toel liidrisärki enda käes mitmepäevasõidu lõpuni. Sarnast edu on tänavu keeruline korrata, sest konkurents tõotab tulla äärmiselt tihe.

„Grupi suuruseks saab olema 150 meest, mis teeb sõidu kindlasti lahtisemaks. Usun, et grupifinišite korral on Eesti koondise esimene valik Martin Laas, aga grupifinišeid keegi ei garanteeri. Kogu aeg peab tiimiga valvel olema ja võimalust passima. Vabalt võib minna nii nagu mullu, kus kohe esimesel etapil sõitsid jooksikud minema ja see paljuski otsustas,“ arutles Ärm.

Mineku üle nuriseda ei saa, vorm tundub korralik. Terve hooaja vaates kindlasti parem kui mullu. Kolm nädalat tagasi võitis Ärm Prantsusmaal UCI kalendrisse kuuluva ühepäevasõidu Grand Prix de la ville de Perenchies. „Olen tänavu saanud üsna tihti enda peale sõita ja sel korral klappis kõik suurepäraselt. Go Sport – Roubaix Lille Metropole tiimiga olen väga rahul. Juhtkond näeb, et suudan tulemust teha ning nad pakuvad selleks ka võimalust.“ Balti Keti velotuuril ei sõida Ärm Prantsusmaa profitiimiga, aga motivatsioon on nii või naa laes. Eriti velotuuri teisel etapil Lätis, kus vanemad tulevad Sigulda tõusu peale kaasa elama.

Velotuuri 1. etapp stardib 18. augustil kell 11:00 Tartust, Eesti Rahva Muuseumi esiselt. Finiš on vahemikus kell 15:15 – 15:45 Valga külje all Jaanikese Motokeskuses.

Laupäeval, 19. augustil antakse lähe Lätis Siguldas ja pühapäeval, 20. augustil Leedus Panevežyses, liikuma minnakse samuti kell 11:00.

Kunagise Balti velotuuri järjepidevuse kandja – Balti Keti velotuur, taaselustati 2011. aastal. Alates 2012. aastast on mitmepäevasõit kuulunud rahvusvahelise jalgratturite liidu kalendrisse. 2014. aastal võitis velotuuri maailma rattaspordi suurnimi Mathieu van der Poel. Velotuur aitab elus hoida märgilise poliitilise sündmuse – 1989. aasta Balti Keti – mäletamise vajalikkust. Baltikumi teedel on aastate jooksul võistelnud enam kui 770 välisklubide ratturit, igast maailma nurgast, kes on tänu tuuril osalemisele saanud esmase indikatsiooni Balti riikide lähiajaloost.