Maailma tenniseparemik on kogunenud ookeani taha, kus selgitatakse välja aasta viimase slämmiturniiri US Openi tšempionid. Enne seda toimub USA-s ja Kanadas veel kamaluga turniirile, kus võtavad mõõtu kõik tipptegijad.

Meestennisistid mängisid möödunud nädalal Toronto Masters-sarja turniiril, mis pakkus hulganisti üllatusi. Enne poolfinaali langesid konkurentsist nii maailma esireket Carlos Alcaraz, edetabelis kolmandal real paiknev Daniil Medvedev, norrakas Casper Ruud (ATP 7.) jpt tipptegijad.

Finaali mängisid ennast välja mõnevõrra üllatuslikult Jannik Sinner ja austraallane Alex De Minaur. Möödunud ööl toimunud finaali kujunes ootamatult ühepoolseks. Eelneval turniiril karjääri parimat tennist mänginud De Minaur suutis Sinneriga sammu pidada vaid ühe seti ning kohtumise lõppedes olid 23-aastase itaallase võidunumbrid 6 : 4, 6 : 1.

Sinner oli kaotanud mõlemad eelnevad ATP 1000 turniiri finaalid ( 2021. ja 2023. aastal Miamis ) ning rääkis eilse finaalmatši eel, et ei soovinud taaskord väljakult kaotajana lahkuda. Kõik läks tema plaanide järgi ning temast sai kaasmaalase Fabio Fognini ( võitis 2017. aastal Monte Carlos) järel ajaloo teine itaallasest Masters-sarja turniirivõitja.

„See tähendab mulle palju. See on suurepärane tulemus,“ rääkis Sinner finaali järel. „Saan seda jagada kõigi inimestega, kes on mulle iga päev olemas olnud. Me teeme õigeid asju. See tulemus annab meile hea tunde ja muudab meid veel tugevamaks ja näljasemaks ning motiveerib veelgi rohkem pingutama.“

Montrealis võidutses Pegula

Kuhjaga põnevust pakkus ka Kanadas toimunud naiste mõõduvõtt, kus paarismängus tegi kaasa ka Ingrid Neel. Turniiri teises ringis sai eestlanna koos norralannast paarilisega Ulrikke Eikeriga magusa võidu, kui oldi parem Tokyo olümpiamängudel kuldmedali võitnud ning naiste paarismängu maailma edetabelis esikohta hoidvast tšehhitarist Katerina Siniakovast ja brasiillannast Luisa Stefanist. Paraku sai Eesti-Norra duo jaks otsa veeranfinaalis.

Naiste üksikmängu tabelis pääsesid finaali viiendana asetatud ameeriklanna Jessica Pegula ja 15. paigutust omanud venelanna Liudmila Samsonova. Turniiri otsustav matš kujunes äärmiselt ühepoolseks ning ameeriklanna võitis finaali kõigest 49 minutiga 6 : 1, 6 : 0. 29-aastasest Pegulast sai esimene ameeriklanna pärast legendaarset Serena Williamsit, kes Montreali tippturniiril võidutsenud on. Algaval nädalal tõusis ta WTA edetabelis kolmandale reale, mis tähistab ameeriklanna karjääri kõrgeimat kohta.

Pegula turniirivõit on sedavõrra muljetavaldavam, et veerandfinaalis mängis ta üle kaasmaalase Coco Gauffi (WTA 7.) ja poolfinaalis maailma esireketi Iga Swiateki. „Coco võitmine ja Iga alistamine olid kaks väga rasket võitu,“ analüüsis Pegula, „See on suurepärane, et sain sellega hakkama kodupubliku ees. Ma mängisin täna pingevabalt.

Jessica Pegula võitis Montreali WTA 1000 finaali 49 minutiga.

Algaval nädalal mängivad nii mehed kui ka naised Cincinnati tippturniiril. Aasta viimane suure slämmi turniiril US Open saab alguse 28. augustil.