Valgevene pealinnas Minskis said alguse ajaloo teised Sõltumatute Riikide Ühenduse (SRÜ) mängud.

Mängude avatseremoonial pidas kõne ka Valgevene president Lukašenka. „Maailm on väike ja ainult hullud soovivad riikidevahelisi sidemeid katkestada,“ rääkis ta. „Me peame neid mänge väärikalt pidama. Sellel võistlusel on suur tulevik ja see on meie kätes. Vahet pole, kui väga soovivad kibestunud ja jõuetud maailma bossid seda meilt ära võtta.“

„Ma olen kindel, et nad näevad meid ka täna. Vaadake, kuulake, tehke järeldusi. Te püüate rahvusvahelisest spordist tugevaid konkurente elimineerida ja soovite kaotada meie sportlikud võidud. Te tapate olümpialiikumise vaimu ja mõtte - see on märk nõrkusest ja teie hirmust. See on katse peituda elutõe eest raudse eesriide taha,“ jätkas Valgevene president.

Mängudel osalevad lisaks Valgevene ja Venemaa koondistele Armeenia, Aserbaidžaani, Kasahstani, Kõrgõzstani, Tadžikistani, Türkmenistani, Usbekistani, Iraani, Egiptuse, Malaisia, Liibanoni, Araabia Ühendemiraatide, Vietnami ja Kuuba koondised.

„Inimesed ei näe mitte ainult meie kaunist Valgevenet, vaid ka nende 20 riigi kultuuri, kelle sportlased siin osalevad. Te näete Valgevene traditsioone, kangelaslikku ajalugu, mis on tüüpiline kõikidele [sõltumatute Riikide] Ühenduse riikidele. Meie mängudele tuli üle 2000 sportlase enam kui 20 riigist erinevatelt kontinentidelt. Mingid sanktsioonid ega poliitilised intriigid ei jäta meid sellest spordipeost ilma,“ jätkas ta.

Venemaa president Vladimir Putin saatis sportlastele tervituse Kremli veebisaidil telegrammi kujul . „Olen kindel, et SRÜ riikide II mängud näitavad veenvalt oma loomingulist, koondavat potentsiaali, aitavad arendada rahvusvahelist humanitaarkoostööd ning loomulikult aitavad populariseerida sporti ja propageerida tervisliku elu väärtusi,“ kirjutas ta.

Mängud peetakse ajal, mil Venemaa ja Valgevene sportlastele on Ukrainas toimuva agressioonisõja tõttu kehtestatud erinevad keelud ja piirangud.

Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) tingimuste kohaselt ei tohi Venemaa ja Valgevene sportlased võistelda oma riigi lipu all.