Ühtlasi purustasid Tetsmann ja Baum ülekaalukalt võistluse senise naiste süsta rekordi 2022. aastast, mis kuulus USA-st pärit paatkonnale Two Yerks (Susan Jordan / Jennifer Vosler) ajaga 7 päeva 10 tundi ja 30 minutit.

15. juulil Eesti aja järgi kell 17.30 Kanadast Whitehorse’ist stardipaugu saanud võistlusel oli Huum Sauna Kayak Team algusest peale kahe esimese paatkonna seas. Esimesed päevad sõideti koos Eesti meeste paatkonnaga.

USA piirilinna Eagle jõudsid Tetsmann ja Baum liidritena, edestades Kanada lipu all sõitvaid kanuuaerutajaid Carmen Gustafsoni ja Crispin Struderit ühe tunniga. Kuna piiriületuse toiminguteks ette nähtud telefon ei töötanud, kaotasid naised poolteist tundi ning Kanada aerutajad jõudsid taas järele. Viimased kolm päeva käis kassi ja hiire mäng keerulisel käänakutest ja lõigetest palistatud jõel, millest eestlannad väljusid võitjana.

Eestist on finiši poole USAs Dalton Highwayl teel veel kaks paatkonda: Estonian Adventurers koosseisus Marek Lindmaa ja Rait Hutrov ning Team Estonia koosseisus Martin Ilumets ja Hillar Irves.

28 võistlusele kvalifitseerunud rahvusvahelisest tiimist startis 17 paatkonda. Kuue võistluspäeva järel on finiši kursil 15 paatkonda. Distantsi läbimiseks on aega kümme päeva.

Yukon 1000 on 1000 miili ehk 1600 km pikkune maailma raskeim ja pikim aerutamisvõistlus, kus osaleja kogeb eraldatust, kurnatust ja ellujäämisoskust nõudvaid olukordi. Võistlejad järgivad ammuste seiklejate radu, aerutades Kanada ja Alaska puutumata looduses vaid paadikaaslasega kahekesi. Igasugune kontakt välismaailmaga tähendab võistluselt kõrvaldamist.

See on ülim väljakutse nii füüsisele kui vaimule – aerutada võistluse lõpetamiseks 18 tundi ööpäevas, magada metsikus looduses juhuslikus kohas ning olla valmis ekstreemseteks oludeks. Kärestikud, vette kukkunud puud ja halvasti kaardistatud jõeharud on vaid mõned ettetulevatest väljakutsetest. Üks vale valik ja võistlejad on sunnitud maailma kõige isoleeritumal alal, kus võib kohata nii grislisid kui mustkarusid, massiivse veega jõel ülesvoolu tagasi aerutama.