„Kui peatreener tahab sinuga seksida, pead nõustuma. Meie naiskonnas on täiesti normaalne, et treener seksib mõne mängijaga. Kuna tulemused on head, siis alaliit ei sekku.“

Nii on öelnud üks Sambia jalgpallinaiskonna koondislane. Kui tahad võistkonnas püsida ja elus kuhugi jõuda, siis täidad treeneri nõudmised karvapealt. Isegi kui need ei puuduta vähimalgi määral jalgpalli.

Natuke rafineeritumalt, aga ometi põhimõtteliselt üsna analoogselt käisid endise Eesti jalgpalluri Mia Belle Trisna sõnul asjad meiegi mandril. Ta meenutas tunamullu „Õhtu!“ saates, kuidas alustas 14-aastaselt seksuaalsuhet Nõmme Kalju brasiillasest treeneri Getúlioga.

Getúlio Aurelio Fredo

„Olin jalgpallis tõusmas, mul olid suured unistused ja tahtsin olla järgmine Marta, kes oli populaarne naisjalgpallur. Treener hakkas mind trenni ja koju sõidutama. Ühel õhtul viis hoopis metsa äärde ja parkis auto ära. Ütles: kui tahad saada järgmiseks Martaks, siis tal on see võimekus olemas. Selleks pidin lubama, et teen nii, nagu tema ütleb. Tolsamal õhtul hakkas ta mind puudutama ja võttis süütuse.“

Mõlema näite puhul kasutasid treenerid ära oma positsiooni – pakkudes seksi eest vastu seda, mida tegelikult oleksid pidanud niigi tegema. Ehk sportlast aitama. Trisna loost jäi häirima see, et tegelikult oli sportlasel alaealisena väidetavalt seksuaalsuhe teisegi treeneriga – eestlasega! –, aga karistus määrati ainult Getúliole.

Aga kui see pole pelk sugukihu?

Hiljuti määras Uus-Meremaa kergejõustikuliit teivashüppetreener Jeremy McCollile kümneaastase tegutsemiskeelu seksuaalse ahistamise eest. Muide, temalgi on puutumus Eestiga: ta oli vahepeal lühikest aega abielus mitmevõistleja Mari Klaubiga. Olgu rõhutatud, et Klaupi see skandaal ei puuduta.

McColl saatis õpilastele (sh alaealistele) nilbeid sõnumeid ja tegi ka treeningute ajal sobimatuid kommentaare. Vähemalt käitus ta hiljem väärikalt: tegi uurijatega koostööd, tunnistas eksimusi, vabandas avalikult ja pani ameti maha.

Aga ometi on ju olemas ka variant, et treener ei soovi lihtsalt hoolealust ära kasutada, üksnes lõbutseda ja sugukihu rahuldada, vaid tegu ongi tõeliste, tugevate, mõlemapoolsete ja püsivate tunnetega.

Kergejõustikutreener Mehis Viru skandaali puhul toovad paljud näiteks Andrei Nazarovi ja Ksenija Balta loo – miks löödi Viru risti, aga õpilasega suhet alustanud Nazarov mitte?

See ei ole hea võrdlus. See, mida Virule ette heideti, on käitumismuster. Korduv ebasobiv käitumine naissoost õpilastega väga pika aja jooksul. Balta ja Nazarov on nüüdseks koos olnud 15 aastat, nad on abielus ja kasvatavad üheaastast tütart. Kui Mehis Viru oleks 10 või 20 aastat tagasi abikaasast lahutanud ja mõne „lemmiku“ altari ette viinud ning uusi vallutuskatseid poleks olnud, siis vaevalt oleks keegi nüüd midagi uurida võtnud.

Mehis Viru

Väga oluline on muidugi vanusepiir. Seaduse järgi pole täisealisel lubatud alla 16-aastasega vahekorda astuda. Aga mis siis, kui treener tõesti armub 17-aastasesse õpilasse?

Ei saa ju sellise armastusloo tekkimist välistada ja panna eos templit „vale“ või „haiglane“. Ideaalis võiks muidugi oodata sportlase täisealiseks saamiseni. Kõige ausam oleks üldse käituda äärmiselt ausalt ja avatult. Kui see on mõlemapoolne ja tõeline, siis miks peaks varjama ja miks peaks see olema salasuhe?

Mõistlik oleks sportlase vanematele teada anda ning korrektne oleks minna spordiklubi juhi jutule, asi ausalt ära rääkida ja paluda, et noore atleedi treenimise võtaks üle keegi teine. Sel juhul ei oleks treener enam kallima suhtes n-ö jõupositsioonil ja noore elu ei kontrolliks suuresti ainult üks täiskasvanu (peale vanemate).

Eesti on selles küsimuses isegi piisavalt liberaalne. Vana odaga maailmarekordi visanud sakslane Uwe Hohn meenutas mulle mõned aastad tagasi antud intervjuus, et Austraalias tuli suur skandaal, kui tal tekkis suhe õpilase Kathryn Mitchelliga. Lõpuks sai Hohn Austraalia alaliidust kinga ja Mitchell jäi stipendiumita.

„See ei olnud mingi suhe treeneri ja teismelise vahel, Kathryn oli sel ajal 27-aastane!“ rõhutas Hohn. „Kõigest mõned aastad hiljem ei olnud selline asi teiste puhul enam probleem. Ent meid koheldakse endiselt teistmoodi, justkui oleksime midagi valesti teinud.“

Küsimused ootavad vastuseid

Kas kergejõustikuliidu ning Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutuse komisjonilt tähtajatu tegutsemiskeelu saanud Mehis Viru on midagi valesti teinud ka seaduse silmis, peaks selguma kriminaaluurimise käigus. Üllatavaid pöördeid võib tulla. Väidetavasti oli Viru kinnipidamine ja tõendite otsimine üsna mastaapne operatsioon, milles osales ligemale paarkümmend politseinikku, kes läbiotsimise käigus pöörasid suurt tähelepanu kodus olnud arstirohtudele. Kui see kuuldus vastab tõele, tekib küsimus: milleks? Kahtlustus on esitatud ju treeneri-õpilase sõltuvussuhet ära kasutades seksuaalsuhete loomises, mitte milleski muus.

Huvitav on seegi, et siiani on Viru eitanud igasugust seksuaalsuhet hoolealusega. Küll aga võttis veebruaris Postimehele antud intervjuus omaks mitmeti tõlgendamist võimaldavate sõnumite saatmise. Samal ajal on teda ajakirjanduses ja sotsiaalmeedias jõuliselt kaitsev Tartu treener Jaanus Kriisk korduvalt oletanud, et seksuaalsuhe võis tõepoolest olla, aga täiskasvanud õpilasega. No aga kas siis oli suhe või ei olnud? Kas Viru rääkis tõtt või mitte? Ja mis oli nende sõnumite sisu, mida ta sportlastele saatnud on?

Jaga
Kommentaarid