Rahvarohkete välisündmuste õnnestumiseks on vaja veenduda, et külastajate kõik vajadused oleksid kaetud: liikumine peab olema lihtne ja turvaline, valmis peavad olema toitlustajad, info- ja abipunktid. Vähe räägitakse aga sellest, mis võib halvemal juhul sündmuse osaleja jaoks tõesti ära rikkuda – tualettidest. Mullusel 30 000 pealtvaatajaga Rally Estonial oli Cramo meeskonnal võimalik näidata, et spordimaailma tippsündmusel saab külastajatele tagada hügieenilise ja mugava tualetikülastuse.

„Usun, et paljudel meist on aastatetaguseid kogemusi mõne suurema väliüritusega, mis jäi meelde ennekõike seetõttu, et seal oli mingi probleem vetsus käimisega – kas olid seal hiigeljärjekorrad, korrastamata välikäimlad, puudu kätepesuveest või juhtus midagi muud. Mis ürituse programmis täpselt oli, võib jääda mälestuses isegi ähmasemaks,“ sõnab Cramo müügijuht Kaur Adamson. Et selliseid kogemusi jäävalt minevikku jätta, arendab ehitusrendifirma Cramo Eesti suurimat välikäimlate parki, mille debüüt toimuski 2022. aasta Rally Estonial.

Kujutlege olukorda: rallimaailma üks tippsündmus toimub Lõuna-Eestis umbes 4000 ruutkilomeetril. 30 000 pealtvaatajat liiguvad 100 kilomeetri ulatuses edasi-tagasi, et näha kiiruskatseid võimalikult lähedalt. „Väga oluline oli, et igal katselõigul oleks piisavalt sanitaartehnikat – välikäimlaid koos kätepesu võimalusega –, et pealtvaatajad saaksid kiiresti asja ära ajada ja tagasi raja äärde,“ ütleb Adamson. Paljud ralli pealtvaatamisalad asuvad eramaadel ja põldudel, kus puhtuse pidamine on väga oluline. Cramo meeskond kogus sündmusele kokku 350 moodsat välikäimlat ja veel 800 rendiseadet, sealhulgas generaatorid, valgustus jms. Ei maksa unustada, et suvekuud on ka ehituses kiired ajad ning välikäimlaid on vaja samal ajal eri ehitusplatsidele üle Eesti. See tähendab, et plaanimisega tuleb alustada võimalikult vara, et sündmuse jaoks oleks kõik vajalik ikkagi olemas. Selleks oli olulisel kohal tarneplaan, mis võimaldas kokku koguda suure hulga välikäimlaid üle kogu Eesti.

Koos WRC tiimiga kaardistati raja-äärsed asukohad, kuhu välikäimlaid oli kindlasti vaja. Kaardile märgiti kokku 70 punkti. Seejärel läks meeskonnal töö lahti: sõideti läbi katselõike ja pandi järjest raja äärde välikäimlaid, suurem osa neist katselõigu alguses ja lõpus, kuhu oodati ka suuremaid rahvamasse. Iga välikäimla märgiti GPS-koordinaatidega kaardile, et seda oleks võimalikult lihtne leida. „Katselõigud seal kandis pole lihtsate killast – teed on kitsad, käänulised ja täis hüppeid. Naljatasime, et mõnes mõttes oli meil Cramo tiimiga oma ralli. Ainult, et meie autodel olid lisaks veel lastiks ka välikäimlad,“ naerab Adamson.

Ettevalmistuseks kulus umbes nädal, kuid sündmustevaesuse üle kurta ei saanud. Nii näiteks käis enne ettevalmistuste lõppu rallialalt üle koguni keeristorm. „Juhtuski nii, et keeristorm lennutas ühte rajaäärset välikäimlat. Tegime järgmisel hommikul kontrollkäigu – GPS-koordinaatide järgses asukohas tõesti enam välikäimlat olnudki, vaid leidsime selle 100 meetri kauguselt. Käimla läks mahakandmisele, kuid see oli ka õnneks kõik,“ tõdeb Adamson. Juhtus sedagi, et käimla jaoks valitud asukohapunktis paiknes ees hoopiski maaomaniku kombain, mis ootas saagikoristust. „Vili polnud lihtsalt veel nii vara valmis! Kuna aga kohalikud olid ka ise rallist elevil ja väga abivalmid, siis saime kiiresti kokkuleppele,“ sõnab Adamson.

Välikäimlate puhtus ja kätepesuvõimalus oli nii Cramo kui ka Rally Estonia tiimi jaoks väga oluline. Kuna välikäimlaid oli väga palju, tuli hoolitseda selle eest, et need oleksid päeva jooksul ka teenindatud. Sageli tähendas see teenusautole tööd pärast pika päeva lõppu ja ka südaöö paiku.

„Cramoga koostöö sujus 2022. aastal paremini, kui kunagi varem. Mõlemal tiimil oli hea ettevalmistus ning eeltöö tehtud. WC-de logistika kui ka kogu koostöö oli ülimalt professionaalne,“ sõnab WRC Rally Estonia tegevjuht Janno Siitan.

Rally Estonia 2022 arvudes:

  • Rally Estonia on üks WRC autoralli maailmameistrivõistluste kalendris olevatest etappidest, mis läbi erinevate meediumite jõudis 155 riigi televaatajateni läbi 110 erineva globaalse telejaama.

  • Rallit jälgis kohapeal üle 30 000 inimese. Koos sotsiaalmeedia kanalitega sai rallist osa ligi 800 miljonit inimest.

  • Ralliala on Lõuna-Eestis kokku umbes 4000 ruutkilomeetril.

Jaga
Kommentaarid