Esimest korda Eestis toimuva suurvõistluse korraldajad Matthias Vutt ja Ralf Rogov sõnasid Betsafe’i podcastis Kalev Kruusile, et kui USA-s on kettagolf oma populaarsuse tipul, siis Euroopas on võistluste kontekstis asi oluliselt rahulikum. „Mängijaid on, aga muu infrastruktuur ei tule järele,“ sõnas Vutt ning lisas, et Eesti EM-iga loodetakse siin kontinendil uks pauguga lahti lüüa.

Korraldajate sõnul on Lauluväljak oma olemuselt maailma mõistes unikaalne, sest asub sisuliselt kesklinnas ning hotellid, sadam ja lennujaam on paari kilomeetri raadiuses. Rajad paiknevad kogu väljaku alal ning need on disaininud kahekordne Euroopa meister Seppo Paju. Kui Kruus sõnas podcastis, et välisvõistlustel on huvitavad rajad, palju tõuse, langusi ja veetakistusi, siis Vutt ja Rogov kinnitavad, et Eestis on kõik need samad asjad olemas. Esimene vise toimub laulukaare alt platoolt Ernesaksa kuju juurde, samuti on Lauluväljakul tiik ja meretuul segab kindlasti kaarte. Pikimad rajad on korraldajate sõnul napilt alla 200 meetri pikkused.

Rohkem kui 250 discgolfi rajaga on Eesti vaieldamatult Euroopas esikohal radade arvu kohta ruutmeetri peale. Meeste sõnul on meil 27 tuhat registreeritud Metrixi kasutajat, kuid kokku on mängijaid hinnanguliselt 40 tuhat. „Eelmisel aastal tegi vähemalt ühe ringi 22 tuhat inimest ja nende hulka ei ole arvestatud neid, kes raja läbi teevad ja ise oma punkte loevad,“ ütles Rogov.

Oma populaarsuse lae saavutamisele ei ole see spordiala veel lähedalgi ning meeste sõnul tuleb noori väga aktiivselt peale. Praegu koolitatakse välja 12 ametlikku treenerit, et saada spordialaga ka EOK-s paremale kohale. „Just öeldi koosolekul välja, et Eestis võiks olla 3 aasta pärast vähemalt 50% inimestest vähemalt korra ketta kätte võtnud,“ sõnas Vutt, kelle hinnangul pole see utoopiline eesmärk, ent nõuab süsteemset lähenemist.

Probleemina näevad EM-i korraldajad eestlaste vastumeelsust tasuliste radade üle. „Discgolfis on sisenemisbarjäär praktiliselt olematu – kõik saavad viskama minna, aga see toob kaasa ka kultuurituse. Endiselt eksisteerib see mentaliteet, et kõik peab olema tasuta, kuid Lauluväljaku avatud rada on näide, kus sisenemistasu pärast on kvaliteet olemas, kõik on niidetud ja saab parkida,“ ütles Vutt. Rogovi sõnul imestatakse ka seda, et EM-i pilet on tasuline. „Alguses tahtsime, piletihinna teha 2 eurot kallimaks, aga tulime inimestele vastu.“Nüüd on nädala sees päevapilet 8 eurot ja finaalpäeval 12 eurot inimese kohta.

Kogu võistluse korraldamise eelarve on meeste sõnul 300 tuhat eurot, millest miinimum on hetkel olemas. Nende sõnul on ideaalse plaanini veel natuke minna. Euroopas pole seni väga hästi tehtud, mistõttu tahetakse siia tuua esimene päris tippvõistlus. Rogov ütles, et ise põlveotsas saab ka üritust teha, aga nõu peab palju küsima. Näiteks on kettagolfi EM-i korraldajatele appi läinud kogenud Rally Estonia tiim, kes on andnud palju ideid ja aidanud mõelda olmeküsimuste ning riskide maandamise peale.

Kuigi 12. augustil võõrustab Lauluväljak ka The Weekndi kontserti, siis sai EM-i korraldajameeskond Live Nationiga kokkuleppele ja üheskoos makstakse kinni võistluse muudatuse tõttu välja käidud trahvisumma. Samuti loob see väljakutse ka võistluse üles seadmisele, sest ühel päeval võõrustab väljak 55 tuhandet kontserdikülastajat ja järgmisel päeval on 20 tunniga vaja üles seada kõik discgolfi rajad.

Võistluse selgeks naisarvestuse favoriidiks on valitsev maailmameister Kristin Tattar, meeste hulgas ennustatakse auhinnalistele kohtadele soomlasi. Kogu võistluse auhinnafond on arvestatav 25 tuhat eurot.

Discgolfi Euroopa meistrivõistlused toimuvad Lauluväljakul alates 16. augustist. Täispikka Betsafe Podcasti 63. episoodi discgolfi teemal saab vaadata Betsafe’i blogist.