„Samasse sektorisse saabus üks mustanahaline noormees – vahest umbes 25aastane, ilmselt Aafrika päritolu. Ta soovis minna oma sõprade pundi juurde, kuid tal seisis seal tee peal otse ees koondise särgis fänn Senator (pärisnimi Marek Ventšikov - toim), kes hakkas teda takistama ja imelikke küsimusi esitama – „Mida sa siin teed?“ ja nii edasi,“ vahendas (pealtvaataja) Andreas nähtut. „Möödus 20-30 minutit, kui nägime, kuidas toosama Senator hakkas ühtäkki kolmandast-neljandast reast üle toolide aina kõrgemale ronima. Ta jõudis kaheksanda-üheksanda reani, seisis vähem kui meetri kaugusele otse sama tumedanahalise noormehe ette ja hakkas temalt pärima: „Miks sa siin oled?“, „Mida sa teed siin?“.

Delfi palus juhtunu osas kommentaari Eesti jalgpalliliidu arendusdirektorilt Mihkel Uibolehelt.

Uiboleht sõnas, et järgmisel nädalal saadakse kokku fännirühmituse Jalgpallihaigla ning kõnealuse fänniga. „Kuulame nende selgitusi olukorrale ja sellest lähtuvalt astume järgmised sammud,“ rääkis Uiboleht.

EJL-i arendusdirektor tänas juhtunust teavitajat ning mõistis rassistliku käitumise üheselt hukka. „Iga mängu eel lastakse ka staadionil kõigile teavituseks, et sellisel käitumisel ei ole kohta,“ lisas ta. „Eesti fännisektoris on meil toetajatega olnud alati kokkulepe, et nemad aitavad oma sektoris korra tagamisele ise kaasa. See on üks asjadest, mis tuleb järgmine nädal üle rääkida.“

„Samamoodi julgustame fänne mure korral pöörduma ikka staadioni turvatöötajate poole, kes annavad staabile info edasi ja siis saab kohe sekkuda. See on oluline sõnum, mida rõhutada,“ jätkas Uiboleht.

Tema sõnul on selline rassistlik käitumine Eesti jalgpallis erandjuhtum. „Iga koondisemängu puhul saadame tagasisideankeedi kõikidele piletiostjatele, kes on oma meiliaadressi süsteemi sisestanud. Belgia mängu järel on praeguseks üle 500 inimese meile selle ka saatnud. Üldine hinne korraldusele on hetkel viie palli süsteemis 4,5, mis on väga hea. Seda konkreetset intsidenti tõi välja üks inimene,“ märkis Uiboleht. „Rohkem sellist intsidenti või mistahes muud juhtumit pole Belgia mängu järel tagasisideankeetides välja toodud. Kõikide aastate peale meenuvad väga üksikud juhtumid, kus on toodud välja mõni (tulisem) sõnavahetus kellegi vahel. Seda mitte rassismi kontekstis, aga et inimesed on läinud omavahel raksu või vaidlema. Turvatöötajad on paaril korral pidanud nägelemiste vahele sekkuma. Iseenesest 12 000 inimese puhul on loogiline, et midagi võib juhtuda, aga kõnealuse intsidendi laadsest asjast pole rohkem infot meile jõudnud.“

Jaga
Kommentaarid