Chisinaus toimunud 2024. aasta EM-valiksarja kohtumises läks Poola (FIFA edetabeli 23.) Arkadiusz Miliku ja Robert Lewandowski 12. ja 34. minuti väravatest 2 : 0 juhtima.

Viigi lõi majja Jerusalemi Beitari 24-aastane ründaja Ion Nicolaescu 48. ja 79. minuti tabamustega. Seejuures on 34-kordne internatsionaal Nicolaescu 12 väravaga koondise läbi aegade parim väravakütt. Varasem rekord kuulus 11 väravaga Serghei Clescencole, kes on praegu Moldova koondise peatreener. Lewandowski näiteks on Poola eest skoorinud 79 korda.

Võiduvärava lõi peaga 85. minutil Vladislav Baboglo alles oma teises koondisemängus. Tsenderduse andis sellele Serafim Cojocari, kes oli alles 23 sekundit varem sekkunud mängu vahetusest Nicolaescu asemel.

Debüüdi Moldova A-koondise eest tegi Baboglo eelmisel nädalal, olles varem esindanud Ukraina U17 ja U21 koondisi. Klubijalgpalli mängib ta hetkel Ukraina meistriliigas FC Oleksandrijas.

FIFA edetabelis St. Lucia ja Vanuatust tagapool olev Moldova oli 43 eelmisest EM-i või MM-i valikmängust võitnud vaid ühe, kui 2019. aastal saadi 1 : 0 võit Andorra üle.

Noored Moldova fännid olid tunnistajaks ajaloolisele võidule.

Poola meedia omadele mõistagi armu ei anna. Sport.pl portaali täna varahommikuses kommentaaris kirjutab ajakirjanik Lukasz Jachimiak: „Kuidas see juhtus? Me teame seda kõik liigagi hästi. Meie härrased jalgpallurid otsustasid, et see mäng võidab end ise. Kahjuks piisas sellest, kui Moldova esimene löök väravale tõi peale poolajapausi kohe värava, ning mängijad hakkasid käituma nagu noormängijad. Moldova mängis südamega, ründas lihtsalt ja efektiivselt, saades aru, et kui enesekindel raskekaalu poksija annab järsku järgi, võib teda lüüa korra, teist korda ja veel ka kolmandat korda, võita ja sellega tabelis tõusta.“

Poola koondise nimekas peatreener Fernando Santos oli pressikonverentsil murtud mees. „Selliseid asju juhtub, kuid ma ei oska selgitada, mis teisel poolajal toimus. Mul on väga kahju, aga ma lihtsalt ei oska,“ ütles ta.

Poola koondise portugallasest peatreener Fernando Santos.

„Esimene poolaeg oli väga hea, kokkuvõttes mäng aga katastroof. Kontrollisime mängu sada protsenti, aga tegime siis lihtsaid eksimusi. See tulemus on läbikukkumine. Isegi neid asju tehes ei tohiks me kaotada. See oli meie poolt väga, väga halb mäng ning me peame selle eest vastutuse võtma. Mida veel lisada... See on sport, peame seda kahjuks seedima. Meil on piinlik, me oleme vihased ja pettunud,“ ütles Poola televisioonile keskkaitsja Jan Bednarek.

Mängu statistika

Tabeliseis: