Eesti senine ainus võit pärineb 2009. aasta 14. oktoobrist, kui Tallinnas võeti MM-valiksarja lõpetuseks magus 2:0 võit. Eesti koondise väravad lõid toona nurgalöögi järgsest olukorrast Raio Piiroja ja tänaseni rahvusmeeskonda kuuluv Konstantin Vassiljev, kes karistas belglased ära kontrarünnakuga.

Konstantin Vassiljev tõi 2009. aastal Belgiale teise värava

Belgia koondis saabus toona Tallinnasse uue peatreeneriga, kelleks oli 1. oktoobril 2009 palgatud kogenud Dick Advocaat.

Tõe huvides tuleb öelda, et Belgial nimetatud mängus enam midagi kaalul ei olnud, sest meeskond minetas edasipääsulootused juba septembrikuiste valikmängude järel.

Eesti koondist juhendas toona Tarmo Rüütli, kes viis järgmises valiktsüklis - 2012 EM - meie meeskonna teatavasti play-offi, kus jäime kahe mängu kokkuvõttes Iirimaale alla 1:5.

Rüütli tõstis pärast belglaste üle saadud võitu esile eeskätt keskkaitsjast kaptenit Piirojat, kes mängis vaatamata kergele jalavigastusele.

„Tõeline mehetegu. Meil oli teda vaja, tema kirglikkus on meile oluline. Võtan Raio ees mütsi maha, et ta võttis riski saada veelgi tõsisem vigastus,“ ütles Rüütli mängujärgsel pressikonverentsil.

Avapoolajal Eesti ilusa pealöögiga juhtima viinud Piiroja oli samuti rahul, et platsile jooksis.

„Mul on hea meel, et ikkagi otsustasin mängida. Kõigepealt andsin lubaduse, et olen valmis, siis tõmbasin jälle [jala] ära. Siis jälle lubasin, et hakkan mängima, aga üleeile tõmbasin uuesti ära. Kui nii palju lubadusi on antud, siis tuleb ikkagi platsile tulla. Kuigi isegi täna hommikul oli asi veel päris kahtlane,“ lausus Piiroja matši järel.

14 aasta taguse mängu kohta küsiti ka täna pressikonverentsil keskkaitsja Jan Vertonghenilt (36), kes siis juba Belgia meeskonnas oli.

„See tuli mulle meelde, kui ma praegu staadionile jalutasin. See oli meie jaoks raske mäng, aga meil oli siis teistsugune meeskond. Mäletan, et Eesti vääris seda võitu,“ rääkis endine Amsterdami Ajaxi ja Tottenham Hotspuri, praegune Lissaboni Benfica mängumees. „Tegime sellest mängust toona omad järeldused. Olen kindel, et homme tuleb hoopis teistsugune mäng.“

Eesti toonane algkoosseis oli järgnev: Sergei Pareiko, Enar Jääger, Raio Piiroja, Taavi Rähn, Dmitri Kruglov, Tarmo Kink, Aleksandr Dmitrijev, Martin Vunk, Joel Lindpere, Konstantin Vassiljev, Kaimar Saag.

Sama MM-valiksarja raames Belgias peetud kohtumise võitsid võõrustajad 3:2, meie koondise väravad lõid Sergei Zenjov ja Andres Oper.

Lõpuks sai Belgia koondis Euroopa viiendas alagrupis 10 punktiga neljanda ja Eesti 8 punktiga viienda koha. Täiseduga (30p) võitis selle valikgrupi Hispaania, kes krooniti 2010. aastal Lõuna-Aafrika Vabariigis peetud finaalturniiril ka esmakordselt maailmameistriks.

Videokokkuvõte Eesti ja Belgia mängust:



Eesti ja Belgia senised omavahelised mängud:

16. oktoober 2002 Eesti - Belgia 0:1 (EM-valiksari)

11. oktoober 2003 Belgia - Eesti 2:0 (EM-valiksari)

6. september 2008 Belgia - Eesti 3:2 (MM-valiksari)

14. oktoober 2009 Eesti - Belgia 2:0 (MM-valiksari)

13. november 2016 Belgia - Eesti 8:1 (MM-valiksari)

9. juuni 2017 Eesti - Belgia 0:2 (MM-valiksari)

2. september 2021 Eesti - Belgia 2:5 (MM-valiksari)

13. november 2021 Belgia - Eesti 3:1 (MM-valiksari)