Eesti pilootides startisid rallile Robert Virves (Ford Fiesta Rally2), Georg Linnamäe (Hyundai i20 Rally2), Jaspar Vaher, Mark-Egert Tiits, Keiro Orgus (kõik kolm Ford Fiesta Rally4) ja Karl-Markus Sei (Peugeot 208 Rally4). Tuntumatest nimedest leiab stardinimekirjast näiteks sarja juhtiva Uus-Meremaa ässa Hayden Paddoni (Hyundai i20 Rally2) ning norraka Mads Östbergi (Citroen C3 Rally2)

Pärast avakatse Tukumsi läbimist juhtis rallit lätlane Mārtiņš Sesks (Škoda Fabia RS Rally2), kes edestas Östbergi 16,4 sekundiga. Parima eestlasena hoidis Virves kolmandat kohta, kaotust lätlasele kogunes 17,7 sekundit.

Tukums2 kiiruskatse jäeti turvakaalutlustel ära. Probleeme tekitas rohkest tolmust põhjustatud kehv nähtavus, millega oli probleeme ka päeva esimesel võidukihutamisel. Talsi kiiruskatsel oli Virves väga lähedal võidule, ent lõppeks suutis Sesks teda siiski 0,3 sekundiga edestada. „Päris hea, aga mitte ideaalne. Kui pingutasin, siis vajusin sõidujoonest välja, kuid suures plaanis oli üsna okei,“ sedastas etapil kokkuvõttes teiseks tõusnud 22-aastane eestlane.

Päeva teises pooles tuli vihma

Tolmumured kadusid päeva teises pooles, sest ralli neljas kiiruskatse sõideti läbi vihmasajus. Olud olid nii libedad, et üks null-auto käis üle katuse. Jätkuvalt polnud vastas Sesksile, kes võitis ka järgmised kaks katset. Virves kaotas neljandal kiiruskatsel talle 19,5 sekundiga ja kokkuvõttes kukkus ta esikolmikust välja. „Üritan sõita nii puhtalt kui võimalik, aga meie tuleku ajal oli tee juba üsna pehme,“ tunnistas Virves, et ta ei hakanud suuri riske võtma.

Viiendal katsel tuli eestlasel taas parima aja välja sõitnud Sesksile kaotust 9,1 sekundit. „Sama seis nagu eelmisel… tee on pehme. Sõidan normaalselt, aga on keeruline,“ oli Virves nõutu. Laupäeva lõpetas paduvihmas toimunud 2,5-kilomeetrine Liepaja linnakatse, mille võitis Itaalia piloot Andrea Mabellini. Virves jäi talle alla 1,1 sekundiga, mis andis kolmanda koha.

Rallit juhtis kuuenda kiiruskatse järel koduteedel sõitev Sesks, kellele Paddon kaotas 28,3 , Östberg 36,6 ja Virves 42,5 sekundiga. „Eks näis, mis homme saab. Kui auto toimib hästi, siis lähme homme vajutama,“ lubas Virves.

Linnamäe hoidis õhtul kokkuvõttes kuuendat kohta, kaotust liidrile oli ligi 59 sekundit. Kuid eestlase tuju oli ilmselgelt hea. „Üsna okei. Seni oleme kiireimad!“ viskas neljanda katse finišis nalja teistele teed puhastanud ja esimesena finišisse jõudnud Linnamäe. Kuid temagi kurtis päeva teises pooles, et vihmastel teedel oli raske rütmi leida.

Rally4 konkurentsis näitas kuni viienda katseni head minekut meie noor 16-aastane talent Jaspar Vaher, kes hoidis veerandsaja piloodi konkurentsis esikohta. Kuid kuuenda kiiruskatse eel selgus, et tema masin oli lubatust kergem ja ta võeti maha. Mark-Egert Tiits on Rally4 arvestuses kümnes ja Karl-Markus Sei 16.

Esikolmikus muudatusi polnud, eestlased loovutasid kohti

Pühapäevase võistluspäeva esimest kiiruskatset, mis ralli kokkuvõttes seitsmes, jätkas võimsalt lätlane Sesks. Virves sai kirja seitsmenda aja ning kaotust kogunes 10,2 sekundit. Georg Linnamäe kaotus kiireimale oli 15, 2 sekundit ning see andis talle 15. koha. Ralli kokkuvõttes kasvas Virvese kaotus lätlasele 52,7 sekundile. Linnamäe kaotas Sesksile minut ja 14 sekundit.

Ralli kaheksandal kiiruskatsel näitas kiireimat aega taas Sesks. Teine ja kolmas olid Mikko Heikkilä ja Hayden Paddon, kaotust kogunes vastavalt 4,3 ja 5,2 sekundit. Virves kaotas lätlasele 11,6 sekundit ja oli kümnes, Linnamäel kogunes kaotussekundeid 10,2, mis andis seitsmenda koha. Sesks edestas enne üheksandat katset Paddonit ja Östbergi vastavalt 34,2 ja 54,8 sekundiga. Robert Virves hoidis neljandat kohta (+1:04,3) ja Georg Linnamäe oli seitsmes (+1:24,2).

Eelviimasel katsel noppis võidu Heikkilä, Östberg kaotas talle 2,2 ning Sesks 2,6 sekundit. Virves oli viies (+6,2) ja Linnamäe 11. (+15,5). Üldarvestuses kasvas Sesksi edu Paddoni ees 41,4-le sekundile. Neljandat kohta hoidvat Virvest (+1.07,9) lahutas poodiumist 13,5 sekundit, Linnamäe (+1.37,1) langes kaheksandaks.

Viimasel katsel sõitsid Sesks ja Paddon välja identse aja ning seega edestas lätlane ralli lõpuks uus-meremaalast 41,4 sekundiga, viimase poodiumikoha hõivas Östberg (+1.04,0).

Pikalt neljandal kohal sõitnud Virves kaotas aga parimatele pea 20 sekundit ja lõpetas seetõttu ralli viiendana (+1.27,7), iirlane Josh McErlean edestas teda kokkuvõttes 3,9 sekundiga. Linnamäe sai Lätis kaheksanda koha (+1.51,5).

Mark-Egert Tiits sai Rally 4 arvestuses neljanda koha, kaotust võitjale Ola Norele kogunes 37,6 sekundit ning poodium jäi seitsme sekundi kaugusele. Pühapäeval 11. kerkinud Karl-Markus Sei katkestas eelviimasel katsel.

Liepaja ralli lõppjärjestus:

Liepaja ralli.