Eesti üllatas vastaseid väga kõrge survega, mistap Aserbaidžaani rünnakud sumbusid avapoolajal juba eos. Esimese hea võimaluse said külalised 12. minutil, kui Martin Miller andis läbisöödu Rauno Sappinenile, kes jõudis vastase kasti. Tema pealelöök sai vastase kaitsjast õrna puute ning pall veeres napilt postist mööda. 21. minutil leidis koondise kapten Konstantin Vassiljev kaitsjate taha süstinud Henri Anieri, kes pääses terava nurga alt väravavahiga silmitsi, ent ründaja pealelöögi Šahrudin Magomedalijev tõrjus.

Sihile jõudis Eesti 27. minutil. Kostja Vassiljev saatis nurgalöögi üle kõigi meeste peade ja see jõudis kasti süstinud Martin Millerile, kes virutas palli jalaga ühe puutega värava ette, kus Sappinen toksas selle peaga sisse. Ründaja skooris teist valikmängu järjest, sest ta sahistas võrku kevadel ka Austria vastu.

36. minutil pidanuks seis olema 2 : 0. Anier astus kastis mitmest vastasest mööda ja ründaja pani terava nurga alt palli värava ees seisnud Marco Lukkale, kes suunas selli kuuelt meetril mööda. Kuid seejärel ärkas ka Aserbaidžaan, kes ohustas paaril korral Eesti väravat, kuid puhkama mindi seisult 1 : 0.

Eesti jäi surve alla

Teist poolaega valitsesid selgelt väljakul nuppe ümber tõstnud ja pausil kolm vahetust teinud võõrustajad. Emin Mahmudovi kuuelt meetrilt pandud löögi blokeeris 54. minutil värava ees Vlasi Sinjavski, kes seejärel sättis end ka järgneva Renat Dadašovi löögi ette. Sealjuures olukorra vaatasid üle ka videokohtunikud, sest pall näis käivat Sinjavski käes, kuid penaltit siiski ei määratud.

62. minutil jõudsid aserid sihile ja seda tegid nemadki standardolukorrast. Emin Mahmudov andis nurgalöögi viie meetri joonele, kus täiesti üksi unustatud Anton Krõvotsjuk saatis palli peaga võrku. Eesti kaitsjad laiutasid omavahel käsi, sest ilmselgelt unustati Krõvotsjuk valveta.

Viimase pooltunni parimad võimalused olid vahetusest sekkunud Filip Ozobicil. 82. minutil tõrjus Karl Jakob Hein tema terava karistuslöögi, kohtumise kolmandal lisaminutil virutas aser posti. Nii leppisid meeskonnad 1 : 1 viiki ja mõlemad tiimid said EM-valiksarjas esimese silma pähe.

Uuel nädalal võõrustab Eesti Lilleküla staadionil Belgiat.

Kohtumise statistika

Kohtumise statistika.

Otseblogi

Enne mängu

„Hästi tuleb mängida kõik 90 minutit. Tuleb lõpuni keskenduda. Meie keskendume alati oma asjadele. Tahame seda teha ka nüüd. Tegemist on mänguga, kus mõlemad meeskonnad sihivad punkte. Tuleb keeruline kohtumine,“ sõnas kohtumise eel Eesti koondise peatreener Thomas Häberli ning viitas veelkord asjaolule, et mõlemal tiimil on võimalik eelseisvas matšis teenida oma esimesed punktid käimasolevas valiksarjas.

Kogenud ründaja Henri Anieri sõnul on meeskonnas meeleolu hea ja väljakul soovitakse minna kolme punkti järele. „Kõik on sujunud hästi. Esimesest päevast alates. Oleme koos palju tööd teinud. Nii väljakul kui ka koosolekutel. Ootame rasket mängu ja võitu,“ lisas omalt poolt Eesti koondise ründaja Henri Anier.

Eesti ja Aserbaidžaan on varasemalt omavahel kohtunud kaheksal korral. Kõik matšid on olnud aga sõpruskohtumised ehk nüüd mängitakse esmakordselt punktidele. Eestil on seni kirjas kolm võitu, Aserbaidžaanil üks. Neli matši on lõppenud viigiliselt.

Senised omavahelised kohtumised:

  • Aserbaidžaan – Eesti 0:0 (1996. aastal)

  • Aserbaidžaan – Eesti 0:2 (1997. aastal)

  • Eesti – Aserbaidžaan 1:0 (1997. aastal)

  • Eesti – Aserbaidžaan 0:0 (1998. aastal)

  • Aserbaidžaan – Eesti 2:1 (1998. aastal)

  • Aserbaidžaan – Eesti 2:2 (1999. aastal)

  • Eesti – Aserbaidžaan 0:0 (2002. aastal)

  • Eesti – Aserbaidžaan 2:1 (2013. aastal)

Aserbaidžaani – Eesti 2024. aasta EM-valikmäng algab täna Bakuus Eesti aja järgi kell 19.00. Eesti on seni pidanud ühe kohtumise. Märtsis kaotati võõrsil Austriale 1:2. Aserbaidžaan kaotas omakorda võõrsil Austriale 1:4 ja seejärel Rootsile 0:5.

2024. aasta EM-valiksari

F-alagrupp:

  1. Austria 6 punkti/2 mängu

  2. Belgia 3/1

  3. Rootsi 3/2

  4. Eesti 0/1

  5. Aserbaidžaan 0/2

Senised kohtumised F-alagrupis:

  • Rootsi – Belgia 0 : 3

  • Austria – Aserbaidžaan 4 : 1

  • Rootsi – Aserbaidžaan 5 : 0

  • Austria – Eesti 2 : 1

Eelseisvad kohtumised:

  • 17. juuni kell 19.00 Aserbaidžaan – Eesti

  • 17. juuni kell 21.45 Belgia – Austria

  • 20. juuni kell 21.45 Austria – Rootsi

  • 20. juuni kell 21.45 Eesti – Belgia