Rootsi koondisega kaks MM-pronksi ja ühe olümpiahõbeda võitnud Fischer avaldab oma uues raamatus, et nad pidid rahvusvahelise jalgpalliliidu (FIFA) nõudel 2011. aasta MMi eel suguelundi paljastama, et oma sugu tõestada.

Sellise ootamatu nõudmise esitas FIFA pärast seda, kui kolme Ekvatoriaal-Guinea naisjalgpallurit süüdistati oma õige soo varjamises.

Rootslannade kontroll viidi läbi mängijate hotellitubades, kuhu saabusid Rootsi koondise arst ja füsioterapeut.

„Sain aru, mida pidin tegema ja tõmbasin korraga kiiresti alla nii trennipüksid kui püksikud. Füsioterapeut noogutas, ütles „jah“ ja vaatas siis arsti poole, kes seisis seljaga ukse poole,“ kirjeldas Fischer kontrolli läbimise protsessi, vahendab SVT.

Kuigi juhtunust on möödas juba 12 aastat, tundub see rootslannale siiani väga alandav.

„Mida rohkem ma sellest räägin, seda haigem see tundub. Algul arvasime, et see on nali ja siis olime šokis. Nii ei tohiks see toimuda,“ sõnas Fischer.

Jalgpallur lisas, et tal ei ole Rootsi jalgpalliliidu tegevuse suhtes etteheiteid, sest nad järgisid lihtsalt FIFA korraldust.

Kõnealusel MMil Rootsi koondise arstiks olnud Mats Börjesson kinnitas SVT-le, et selline kontroll viidi toona läbi FIFA otsuse alusel.

„Igal turniiril veendume, et mängijad on naised. Teeme ankeeti linnukese samamoodi, kui kontrolliksime nende südame tervist. Sel aastal nõuti ühte linnukest rohkem, see tulenes ilmselt sellest, et nad märkasid, et mõned olid püüdnud petta,“ sõnas Börjesson SVT-le.

„Pärast seda on soo kontrollimine olnud privaatsem,“ lisas rootslane.