Kodumängudes ei antud Florida Panthersile rohkemat kui võimalus finaali avavärav lüüa. Vaatame üle TonyBeti spordiennustuse statistika, kas punkt pannakse mänguga number neli või seitse.

Edasine on juba puhas kuldrüütlite show. Kõige ahhetamapanevam on loomulikult Vegase väravavahi Adin Hilli tõrje Nick Cousinsi vastu esimeses mängus. Seeria on kolinud Floridasse ja kõige halvemal juhul – kuigi jah, Vegase fännide jaoks muidugi kõige paremal – pannakse punkt laupäeva öösel, kui toimub neljas finaalmäng ja parimal juhul saame näha mängu number seitse esmaspäeval, 19. juunil.

Kõige positiivsem on, et tänu selleaastasele finaalile saame väita, et NHL-i jääb 11 tiimi, mis pole kunagi karikat võitnud, kuna mõlemale finalistile oleks Stanley võit esmakordne.

Et seda juttu alustada, võtsin välja oma enne hooaja algust tehtud ennustused. Kõige tõsisemate tiitlipretendentidena said välja pakutud veel valitsev karikavõitja Colorado Avalanche, Carolina Hurricanes ja Toronto Maple Leafs. Nii palju panin täppi, et kõik kolm jõudsid playoff'idesse.

Kiire kokkuvõte: Avalanche kukkus välja esimeses ringis ja seda wild card'ina sõelmängudele jõudnud Seattle Krakeni vastu. Toronto Maple Leafs suutis murda oma kurja esimese ringi needuse ja jõudis teise ringi, kus wild card Panthers neile sisuliselt võimalust ei andnud. Kõige asisema tulemuseni jõudis pakututest Carolina Hurricanes, mis aga idakonverentsi finaalis ei suutnud Panthersi vastu ühtegi mängu ära võtta. Juurde tasub jälgida, mida näitab TonyBeti spordiportaal.

Mis sai ennustatud finaalpaari kohta? Tugeva tiimina uskusin, et Florida Panthers teeb väga korraliku põhiturniiri. Presidentide karika valdaja eelmisest hooajast, võimas rünne, kui potentsiaalne superduo Tkachuk ja Barkov omavahel telepaatia tööle saavad, siis näeb uhket tulevärki, seda ma eeldasin. Vegas Golden Knightsi pakkusin välja võimaliku üllatajana ja märkisin, et 2021/22. hooaja play-off'ide ukse taha jäämine pidi olema anomaalia. Kuid oodata võib kõike, nii põrumist kui ka hiilgust.

Kui jutt juba põhihooajale läks, siis 65 võidu ja 135 punktiga ajaloolise rekordi teinud Presidentide karika võitnud Boston Bruinsile ma enne hooaega liiga palju lootust ei andnud. Kahtlesin, kas vanameistrid Bergeron ja Krejci veavad välja, kuid lavale astusid Pastrnak ja Bergeron koos Linus Ullmarkiga ning sooritati ajaloolised rekordid.

Tagasi NHL-i finalistide juurde, kelle põhihooajad kulgesid vastupidiselt minu pakkumistele. Panthers leidis koosseisu arvesse võttes üles kõik kivid ja kännud ning nende pääsemine playoff'idesse tuli tänu Columbus Blue Jacketsi võidule Pittsburgh Penguinsi üle põhihooaja viimases mängus. Olgu öeldud, et 2022/23. hooajal vältis Blue Jackets sellesama võiduga NHL-i kõige viletsama meeskonna tiitlit (59 punkti vs. Anaheimi 58). Ei olnud veenev hooaeg Florida tiimilt, kes napilt ühe punktiga sai viimase wild card'i koha playoff'i.

Samal ajal pani Vegas Golden Knights 111 punktiga 82 mängust kinni läänekonverentsi. Vegas tõestas veel kord oma staatust ka läänekonverentsi finaalis Dallase vastu, alistades viimase võiduga 4:2. Kõige uhkem on seejuures fakt, et kuuendat hooaega NHL-is eksisteerinud frantsiis on juba teist korda finaalis. Eelmisel korral oldi debüüthooajal 2018, kui finaalis suudeti võtta vaid üks võit tiitli võitnud Washington Capitalsi vastu. Panthers on samuti mänginud varem vaid ühe korra Stanley karikafinaalis, kui 1996. aastal tuli 0:4 lõppenud seerias kuivalt Colorado paremust tunnistada.

Tagasivaates tuli tiitel supertiimile, kus mängisid Peter Forsberg, Joe Sakic ja lõunanaabrite superstaar Sandis Ozolins. Erinevus on kolossaalne, kui arvestada, et Panthersil on käimas NHL-is 29. hooaeg.

Vegase jaoks on võtmemomentideks olnud eelmise hooaja lõpus hangitud Jack Eicheli liitumine. Hetkel väljakukkumismängude faasis meeskonna parim ehk 22 punkti ja tõhususnäitaja +13. Samuti on playoff'ides suurepärast mängu näitamas Jonathan Marchessault 12 värava, 21 punkti ja tõhususnäitajaga +16 ning William Karlsson, tsenter, kelle peamine panus on kaitsefaasis, aga selle kõrvalt 10 väravat. Väga oluline liituja on ka veebruaris St Louisist kaubeldud Ivan Barbashev.

Ilmselt on hooaja üheks võtmevangerduseks treener Peter DeBoeri väljavahetamine Bruce Cassidy vastu, misjärel on meeskonna kaitsemäng saanud sootuks uue hingamise. Idee poolest võinuks Achilleuse kannaks pidada väravavahtide laatsaretti, mistõttu on oma elu esimest NHL-i playoff'i mängimas tehniliselt tiimi neljas väravavaht Adin Hill, kelle näitajad on aga playoff'ides statistiliselt parimad. Vegas on playoff'ides näidanud konverentsi põhihooaja võitjale kohast minekut. Winnipegile anti seerias üks võit, säriseva ründemänguga Oilersile anti ära kaks mängu ja samuti 6-mängulise seeria viimases mängus seljatati Dallas lausa skooriga 6:0.

Panthers, kes pääses, nagu räägitud, ülinapilt sõelmängudele, on siin näidanud väga võimsat hoogu. Napp oli ka algus, kus esimeses playoff-mängus oli vaja nelja lisaaega, et magus avavõit võtta. Ka kokkuvõttes vajasid Pantrid avaringis seitsmemängulise seeria viimases mängus lisaaja väravat, et alistada põhihooajal pidurdamatu Boston Bruins. No isegi ei julge ette kujutada, kui magus see Carter Verhaeghe värav mehele endale ja kogu meeskonnale võis olla, aga edasi pole mingit väristamist olnud. Järgmises ringis kuiv 4:1 seeria Toronto vastu ja täiesti kuiv 4:0 seeria Carolina Hurricanesi vastu, keda pidasin peamiseks tiitlipretendendiks. Viimati mainitud seeria suurkangelaseks oli Matthew Tkachuk, kes 4,9 sekundit enne neljanda mängu lõppu mängis üle Carolina väravavahi Frederik Anderseni. Ma olin väga kõhklev Tkachuki liitumisel, kuna tema eest käidi Calgary Flamesile välja superhooaja teinud Jonathan Huberdeau, kaitse tugitala MacKenzie Weegar ja tulevikuprospekt Cole Schwindt. Kui põhihooaeg justkui kinnitas, et meeskond on jäänud nõrgemaks, siis nüüd enam nii ei julge öelda. Põhitegijad, kes on tiimi silmapaistvalt tassinud, ongi Tkachuk ja väravavaht Sergei Bobrovsky.

Miks Pole Panthers suutnud finaalis näidata mängu, mis neid finaali on toonud? Kõigepealt muidugi on neil vastas motiveeritud ja heas vormis Vegas, aga kui rääkida superstaaride panusest, siis 2023. aasta Stanley Cupi finaalis on mängitud 120 minutit. Matthew Tkachuk on olnud neist saadaval vaid 84 korral ja seegi on mehe senist tegevust finaalmängudes arvestades olnud hea õnnega pooleks. Senise mängu põhjal on Tkachuk liikumas moodsa aja playoff'ide karistusminutite rekordi suunas, kui mehe mängu kontrolli alla ei saada, on keeruline võitu võtta. Samas peab nentima, et mehe agressiivne mäng vea piiril on üks väga olulisi pusletükke, mis Pantrid finaali on tassinud.

Täpselt sama problemaatiline on Bobrovsky panus, ta pole finaalis olnud päris sama mees, kes pantrid sinna viis. Parimaks tõenduseks on väravavahi vahetus teises mängus, kus Bobrovsky tõstis käed keset teist kolmandikku, mil mängu seis oli 4:0 Vegase kasuks. Lõppskoor 7:2 näitab, et asendus Alex Lyoni näol ei suutnud muutust tuua.

Vegase poolelt on kõige kuumema käega mees hetkel Jonathan Marchessault, kellel Panthersi vastu on seni kõik õnnestunud. Õnneks on korras ka Jack Eicheliga, kelle Tkachuk esimeses mängus päris rajult kesktsoonis maha võttis. Siiski ei kanna ma veel maha lootust Panthersi tagasitulekule, sest seeria jätkub Floridas, kus koduseinad võivad kallutada vaekaussi.

Loomulikult on mul hokihooaja lõpu ees kabuhirm ja hoian pöialt, et 19. juunil saab teha korraliku peo seitsmenda mängu vaatamisega. Minu enda sümpaatia kaldub Panthersi poole, kuigi mõistus ütleb, et Vegas on lihtsalt nii palju lähemal Stanley karikale, et neile panustada oleks kindlam. Sama tõdeb spordiennustuse statistika TonyBeti portaalis. Naudime, kuni antakse!

Tähelepanu! Tegemist on hasartmänguga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Jaga
Kommentaarid