Spordi julgeolekuamet jättis oma äsja avaldatud otsuses jõusse Soome cheerleadingu liidu otsuse, millega transsoolist meest ei lubata osalema Soome riiklikel võistlustel meeste konkurentsis.

Cheerleadingu ühingu hinnangul ei olnud sellel juhatusel piisavat asjatundlikkust, et teha otsus, mis oleks lubanud alles äsja hormoonravi alustanud inimesel liidu alluvuses olevates liigades „mehena“ võistelda.

Naiste seas võistlemisel oleks probleemseks saanud 2023. aasta alguses hormoonravi alustanud transsoolise mehe liiga kõrge testosteroonitase.

Kui sportlasel oleks lubatud võistelda mehena, oleks ta saanud taotleda teistsugust testosterooniravi.

“Transsoolisel sportlasel on võimalik rahvastiku infosüsteemis registreeritud soo esindajana võistelda oma spordialal avalduse menetlemise ajal, mis võtab aega umbes kuu. Olukord on siiski keeruline, sest sportlane peab võistlema sarjas, mis tema sooidentiteediga parimal moel kokku ei sobi,“ põhjendas juhatus transmehe mitte võistlema lubamist.

Kuna avalduse läbivaatamise aeg on kuni 30 päeva, siis leidis juhatus, et tehtud otsus on mõistlik mõlema osapoole suhtes.

„Tulenevalt avalduse lühikesest menetlemisajast ja asjaolust, et taotlust on võimalik esitada ka väljaspool spordiala võistlushooaega, arvame, et tehtud otsus on igati mõistlik,“ seisis nende avalduses.

Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi kohaselt on 30-päevase menetluse eesmärk, et inimene teeks soovahetuse „teabepõhiselt ja kaalutletult“.