Sportlased, kes areenile tagasi lubataks, peavad võistlema neutraalse lipu all ja tunnistama, et on vastu Venemaa verisele agressioonisõjale Ukrainas. Vene relvajõududega kuidagi seotud sportlastel pole võistlustele asja.

Kolmekordne maadluse olümpiavõitja Aleksandr Karelin on selles asjas avaldanud oma kindlat arvamust. Tema sõnul ei tohi ROK-i esitatud tingimustega mitte mingi hinna eest nõustuda.

„Me ei saa öelda sportlastele, et peate valima oma kodumaa või spordiala vahel. Juba 1992. aastal võistlesime olümpialipu all Albertville'is. Ka tollal olid meie riigi koondises hokimängijad, kes sõjaväekoondises mängisid. Nad läksid välismaale mängima ja murdsid sellega sõjaväevannet,“ seletas Karelin.

„Praegu toimub täpselt sama asi, kui Nõukogude Liit 1992. aastal lagunes,“ lisas ta.

Endise maadleja sõnul on tema kodumaal suur murekoht teemaga tegelevate juristide puudus. Ta tõi näitena välja veel ka dopingujuhtumid, kus teiste riikide sportlased saavad võrreldes venelastega eelise.

„USA-s viib üks dopingujuhtum 20-st võistluskeeluni. Saksamaal ja Itaalias on see arv üks kümnest. Meie jaoks on vastav number üheksa kümnest. Selle põhjal otsustades pole meil kunagi korralikku dopinguvastast kaitset olnud, rääkis Karelin Match TV-le.

Pärast sportlaskarjääri lõppu on Karelin üritanud karjääri teha poliitikas. Ta töötas pikka aega riigiduumas ja nimetati 2020. aastal Novosibirski oblasti senaatoriks.