Klavanit võib endiselt pidada kõige kõrgema tasemega klubis läbilöögi teinud eestlaseks. Kahel hooajal Londoni Arsenalis mänginud Mart Poom sai suurklubis kirja kaks kohtumist. Kaks hooaega Liverpoolis pallinud Klavani kontole jäi selle ajaga 53 matši ja kaks väravat. Kuidas sai 2016. aasta suvel aga teoks tehing, mille tulemusena kandis Liverpool sakslaste Augsburgi kontole viis miljonit eurot?

Tagantjärele meenutades tunnistas Klavan Eesti Päevalehele, et tegelikult tahtis Jürgen Klopp tuua teda juba Dortmundi Borussiasse ja ilmselt just see viis hiljem tehinguni Liverpooliga. Saksamaalt lahkumine ei olnud lõpuks nii sujuv, nagu oleks võinud arvata, ja Klavan pidi Augsburgi kontoris mitmel korral neile varasemat suulist kokkulepet meenutama. Klavani klubivahetuste puhul oli üks omapärasemaid teemasid tema tugevasti treenitud südame olukord. Nimelt vajab ta meditsiinilise hindamise edukaks läbimiseks adrenaliinisüsti.

Eeskuju ja eesmärgi sõnastamine

Esmalt asjadest järgemööda. Esimese eestlasena jõudis Inglismaa kõrgliigasse ehk Premier League’i Mart Poom, kes lõi 1997. aasta 26. märtsil käed Derby Countyga. Just Poomi klubivahetus andis toona teismelisele Klavanile usku, et eestlane võib nii kaugele jõuda. Karjääri edenedes seadis ta ka endale sihi jõuda Inglismaa kõrgliigasse. Augsburgis mängides ütles ta seda soovi aina tihedamalt ka avalikkuse ees.

„Sellest meedias rääkimine oli pigem unistuse sõnadesse panemine. Tegemist ei olnud selles mõttes teadliku turundamisega, et ma mõnele klubile selle võrra rohkem silma jääksin,“ tunnistas Klavan, et pigem sai võetud eesmärk ning sellest mõtlemine ja rääkimine aitas lõpuks soovile ka lähemale jõuda.

Liverpooli esmane huvi

Unistuse täitumine hakkas koitma 2016. aasta kevadel. Agendi kaudu jõudis temani info, et Liverpoolis on huvi tärganud. „Eks huvi on klubide puhul pidev ja erinev. Lõpuks on oluline selle tõsidus. Liverpooli huvi oli aga tõsine. Hooaeg toona veel käis ja seetõttu toimus suhtlus ainult agendiga. Kui liiga käib ja mängijal on kehtiv leping, siis ei tohigi mängija klubiga suhtlusesse asuda,“ selgitas Klavan.

Legendaarne telefonikõne

Asjad läksid tõsisemaks pärast Bundesliga hooaja lõppemist. Siis toimus ka nüüdseks juba legendaarseks saanud telefonikõne, kus Klavan palus Kloppil olukorra ehtsuse tõestamiseks endast selfie saata.

„See telefonikõne tõestas, et huvi on tõesti suur. Suuremate üleminekute puhul olen ma alati ka eelnevalt peatreeneriga suhelnud. Eesmärk on saada aru omavahelisest klapist. Lisaks saab selge pildi soovitud rollist ning sellest, kuidas mind mängijana nähakse,“ rääkis Klavan.

Dortmundi asemel Liverpooli

Tagantjärele sai Klavan avaldada, et Liverpooli huvi ei tulnud tegelikult tühja koha pealt. Jürgen Klopp juhendas aastatel 2008–2015 Saksamaa suurklubi Dortmundi Borussiat. Bundesliga tipptiimi peatreenerina oli Klopp silma peale pannud ka Klavanile. 2014/15. aasta hooaeg Klopil aga ebaõnnestus. Dortmund jäi liigas seitsmendaks ja Klopp lahkus ise ametist. 2015. aasta oktoobris sai Klopist Liverpooli juhendaja ja 2016. aasta suvel tõi ta Klavani Inglismaale.

Ta oli Dortmundi peatreenerina oma kodutöö minu osas juba ära teinud.

Ragnar Klavan

„Ta oli Dortmundi peatreenerina oma kodutöö minu osas juba ära teinud. Augsburgi spordidirektoriks oli Stefan Reuter, kes on Dortmundis mänginud. Eks neil oli minu kohta kogu info olemas. Alates tööeetikast ja lõpetades iseloomuga. Saksamaa on ikkagi detailide riik,“ rääkis Klavan. „Kuna Klopi viimane aasta Dortmundis oli raske, siis sinna see üleminek toona jäi.“

Kogutud info tasus Klavani seisukohast lõpuks aga ikkagi ära. „Liverpool ei vali endale mängijaid paari kuu mängude pealt. Eriti kaitsjaid, kelle puhul jälgitakse stabiilsust. Reeglina hoitakse aasta aega kindlasti silma peal,“ selgitas Klavan ja lisas, et ilmselt kujunesid plussiks ka Augsburgi ja Liverpooli vahel 2016. aasta kevadel peetud Euroopa liiga 1/16-finaalid. Klavan tegi keskkaitses kaks suurepärast mängu ja Liverpool võitis kahe kohtumise kokkuvõttes kõigest 1 : 0.

Info enneaegne lekkimine meediasse

Jalgpalliringkondades tavatsetakse ikka öelda, et miski ei ole kindel enne lepingute allkirjastamist. Pigem soovitakse potentsiaalse klubivahetuse infot meediast võimalikult kaua eemal hoida. Liverpooli huvi Klavani vastu jõudis aga mõned päevad enne kontrahti sõlmimist siiski Briti ajakirjandusse ja läks sealt hooga edasi.

Klavan tõdes tagantjärele, et tema on alati hoidnud tundliku info võimalikult väikeses ringis. Nii oli ka Liverpooli esmase huvi korral. „Naisele ikka rääkisin kohe. Kui on juba perekond, siis ei saa ju ainuisikuliselt kolimisotsuseid vastu võtta. Oleme ikka ühiselt otsustanud, kas uus teekond vastu võtta või mitte. See arutelu on alati olnud. Lisaks rääkisin vanematele ja paarile parimale sõbrale. Kui selline info hakkab välja tulema, siis kära selle ümber ei too kindlasti kasu,“ avaldas Klavan.

Neli edukat hooaega Augsburgis tõid Ragnar Klavanile lepingu Liverpooliga.

Kuidas siis info ikkagi meediasse jõudis? „Agent ütles, et tema ei lekitanud. Liverpoolile poleks see ka kindlasti kasulik olnud. Tõenäoliselt tuli see välja Augsburgi kaudu. Kui paberid hakkavad kontorisse jõudma, siis on palju inimesi, kes neid näevad. Nii on juba üsna suur tõenäosus, et info jõuab laiemasse ringi,“ pakkus Klavan enda teooria.

Augsburgile tuli kokkulepet meelde tuletada

Üleminekuprotsessis oli Klavan Augsburgi kontoris üsna sage külaline. Tal oli vaja klubi juhtkonnale meelde tuletada varasemat kokkulepet. Klavan liitus Augsburgiga 2012. aasta suvel. Sakslased maksid Transfermarkti andmetel tema eest AZ Alkmaarile 250 000 eurot. Kokku veetis ta Baieris neli aastat ja selle aja jooksul pikendas ta võistkonnaga mitmel korral kontrahti.

Liverpooli huvi järel käisin mitu korda rääkimas klubi presidendi ja direktoriga.

Ragnar Klavan

Viimase lepingupikenduse eel tundsid Klavani vastu huvi mitu Bundesliga tiimi. Teiste seas näiteks Hoffenheim ja Bremeni Werder. „Mulle väga meeldis Augsburgis ja ütlesin neile, et mul ei ole huvi Saksamaa sees klubi vahetada. Samas leppisime kokku, et kui tuleb võimalus siirduda Premier League’i, siis istume koos maha ja leiame lahenduse. Pikendasingi seepeale lepingut, kuid antud kokkulepe jäi paberile panemata. See jäi suuliseks kokkuleppeks. Liverpooli huvi järel käisin mitu korda rääkimas klubi presidendi ja direktoriga. Pidin neile paar korda seda kokkulepet meelde tuletama,“ avaldas Klavan, et tal tuli ka ise sündmuste käiku sekkuda.

Inglastelt tahetakse rohkem raha

Jalgpallis ongi üsna tavapärane, et kui ostja on Inglismaa klubi, siis nende jaoks kehtib hoopis teine hinnaklass kui mõne teise riigi tiimile. Kõik lihtsalt teavad, et Premier League’i võistkondadel on tänu suurtele telerahadele raha lademetes ja seetõttu võib nende käest ka rohkem küsida. „Minu kogemus ütleb, et mängija ja klubi saavad omavahel väga kiiresti asjad paika. Põhiline teater käib klubide vahel – üks osapool soovib alati rohkem aega viita. Kui laua taha satuvad erineva mastaabiga klubid, siis võivad küsitavad summad muutuda. Nii juhtus ka sel korral.“

Lõpuks jõuti omavahel ikkagi kokkuleppele ja Klavan lendas Inglismaale. Nagu ta ise tõdes, siis tuli veidike ikka ka üle õla vaadata ja mitte liialt silma paista. Nagu varem mainitud proovitakse asju ikkagi viimase hetkeni saladuses hoida.

EKG tekitas probleeme

Enne lepingu allkirjastamist on vaja mitut õnnestunud tegurit. Esiteks peavad klubid omavahel üleminekus kokkuleppele saama. Seejärel tuleb mängijal uue tööandjaga tingimused paika saada. Lisaks tuleb jalgpalluril läbida ka umbkaudu kümme tundi kestev meditsiiniline hindamine. Klavani puhul on viimane tähendanud mõningaid komplikatsioone. „Minul on selline eripära, et ma ei pääse meditsiinilisest testist läbi olukorras, kus ma lähen südame EKG-d tegema,“ avaldas ta.

Klavani sõnul selgitati Augsburgis tema eripära ka maakeeli lahti. Kuna Klavan on väikesest peale lisatrenni teinud, siis tema südameklapid on koormuse tõttu suurenenud ja tugevamaks muutunud. See tähendab, et EKG elektriimpulss ei tule lihtsalt läbi.

Adrenaliinisüst aitas hädast välja

Klavani puhul näitab seega MRT-aparaat mustvalgel, et südame rütmiga on probleeme. Reaalsuses muidugi probleemi ei ole, kuid vaja on ka kinnitust.

„Kontrollimiseks on mind siis pandud MRT-masinasse. Torru sisse minnes süstitakse adrenaliini. Seejärel süda peksab korralikult ning nii saadakse vajalik pilt kätte. Liverpooli minnes ma õnneks seda tegema ei pidanud, kuna olin kaks kuud varem Augsburgis kõik läbi teinud. Klubid lihtsalt vahetasid omavahel infot,“ avaldas Klavan.

2018. aastal Cagliariga liitudes tuli Klavanil kogu protsess uuesti läbi teha. Kuna toona oli üleminekuakna viimane päev, siis läks lõpuks väga kiireks. Südamest õige pildi saamine võttis aega ja kõike vajalikku ei jõutudki teha.

Ragnar Klavan mängis Cagliaris kolm hooaega. Üleminek sai seejuures vormistatud sisuliselt viimasel minutil.

„Kogu aur läks südame peale. Lõpuks oli paarikümne minuti küsimus, kas dokumentatsiooniga jõutakse vajalikku aega. Üleminekuakna viimane päev on ikka hullumaja. Seal on vaja jalgpalliliiduga kirju vahetada, kinnitusi saata ja kõiksugu pabereid faksida. Loodetavasti on tänapäeval asjad lihtsamaks tehtud. Samas Itaalia puhul ei maksaks selle peale loota,“ kirjeldas Klavan protsessi lõbusalt. „Seetõttu ei jõutudki põlvedest MRT-pilte teha. Siis istusingi Milanos Cagliari kontoris, kus arst lõi mulle vana hea haamriga vastu põlve ja vaatas, kas mingid refleksid on olemas. Lõpuks pidid nad ajalimiidi tõttu minu palkamisega riski võtma. Kõik see oli päris tragikoomiline.“

Kokkuleppe lõi lukku agent

Liverpooliga lepingu sõlmimise protsess oli peamiselt Klavani toonase inglasest agendi Chris Cleaveri õlgadel. „Mina suhtlesin temaga numbritest, lepingu pikkusest ja tingimustest. Kogu muu protsess oli tema õlgadel. Jalgpallimaailmas on neid mängijaid, kes tahavad ise läbirääkimiste protsessis sees olla, kuid mul on alati olnud 100% usaldus inimestesse, kellega koostööd teen,“ tunnistas ta.

Pärast lepingu allkirjastamist toimusid juba protseduurid, mida näeb tihti ka kaamerasilma ees. Kohtumine peatreeneriga. Intervjuud klubi pressiteenistusele. Fotoseansid. Kohtumine kaasmängijatega. Jne. „Kuna minu meditsiinilise testi päeval oli mängijatel vaba päev, siis kohtusin alguses ainult Klopiga. Tiimikaaslastega sain esimest korda kokku järgmisel päeval. Siis oli juba treening ja töö uute eesmärkide suunas hakkas pihta,“ meenutas Klavan.