Eesti koondislaste Maik-Kalev Kotsari ja Sander Raieste koduklubi lõpetas Hispaania kõrgliiga põhiturniiri teise kohaga, kuni viimaste voorudeni oli neil hea võimalus saada ka esimene asetus. Selle lootuse purustas kodumäng Barcelonaga, mis kaotati 84:91.

Põhiturniiril seitsmenda koha saanud Badalona Joventut kujuneski Baskonia jaoks äärmiselt ebamugavaks vastaseks. Sama võistkond lõpetas Baskonia teekonna veebruaris peetud Hispaania karikavõistluste veerandfinaalis.

„Joventut oli parem. Kolm mängu, mis neile kaotasime, otsustasid meie hooaja,“ rääkis Baskonia peatreener Joan Penarroya Hispaania meediale. „Üldiselt oli hooaeg ju hea, aga need kolm kohtumist valmistavad meile suurt pettumust. Me ei suutnud olla samasugune võistkond kui olime mitmeid kuid.“

„Juhuseid ei eksisteeri, aga praegu pole õige aeg detailidesse laskuda, miks nii läks. Me ei olnud otsustavatel hetkedel piisaval tasemel. Peame rahulikult mõtlema ja analüüsima, mis täpselt valesti läks. Igal juhul on pettumus väga selge ja selline hooaja lõpp jätab halva maitse suhu,“ lisas Penarroya.

Maik-Kalev Kotsar ja Joan Penarroya.

Kohalik meedia Baskoniat ei hellitanud. Ajaleht Noticias de Alava, kes hindab iga mängu järel pallureid skaalal 0-3, jagas teisipäevase kaotuse järel kiitust vaid Kotsarile.

Perfektse visketabavuse juures 12 punkti ja 8 lauapalli toonud Kotsar oli ainuke, kes sai hindeks „2“, teisi mängijaid hinnati „0“ või „1“-ga.

„Kotsar oli ainus, kes üldmuljet pisut päästis. Kuigi ta oli minutitekoorma tõttu väsinud (Kotsar oli eile platsil 30 minutit - A.K.), näitas ta korvi all iseloomu. Kurb, et tiimikaaslastel polnud sellist entusiasmi nagu temal,“ kirjutas ajaleht.

26-aastane Kotsar mängis Hispaania kõrgliigas debüüthooajal 34 kohtumises. Keskmisteks näitajateks jäid 20,3 minutit, 9,3 punkti, 5 lauapalli, 1,5 korvisöötu ja 0,7 vaheltlõiget. Kahepunktivisetest tabas ta 61,7% ja vabavisetest 71,8%. Efektiivsusnäitaja arvestuses on Kotsar 13,9-ga praegu kõrgliigas 18. kohal.

24-aastane Raieste sai platsile 27 mängus. Ta viskas keskmiselt 12,7 minuti jooksul 2,7 punkti, võttis 1,9 lauapalli ja tegi 0,4 vaheltlõiget. Kahepunktivisetest tabas ta 46,4%, kolmestest 30,6% ja vabavisetest 72,2%.

Baskonia järgmisest hooajast pole teada kuigi palju. Nii Kotsaril kui ka Raiestel on klubiga kuni 2024. aasta suveni kehtiv leping olemas, aga Euroopas pole ükski kontraht kivisse raiutud. Hispaania meedia hinnangul on Baskonia kõige tähtsam otsus seotud peatreener Penarroyaga. Paar kuud tagasi näis, et lepingu pikendamine on äärmiselt tõenäoline, aga nüüd olevat otsad juba lahtisemad.