Soomlased otsustasid, et nad oma kodumaises tantsuspordis loobuvad sooterminitest ja -piirangutest. Nii pole tulevikus enam tantsuplatsil mees ja naine, vaid juht (viejä) ja kaaslane (seuraaja). Konkreetsed rollid paneb paar ise paika.

Põhjanaabrite tantsuspordiliidu presidendi Leena Liusvaara sõnul soovitakse muudatusega tuua spordialasse võrdsust. „Igaüks võib tantsida inimesega, kes identifitseerib end kellekski muuks, kui seda nõuvad traditsioonilised reeglid,“ kirjeldas Liusvaara Iltalehti veergudel reformi. „Me ei taha teha sellest samasooliste teemat, et naispaarid ja meespaarid saaksid koos tantsida.“

Otsuse elluviijate sõnul pole senised piirangud head noorte harrastajate konkurentsivõimalustele. Liusvaara hinnangul on umbes 70 protsenti tantsuhuvilistest naissoost, mis mõnikord tekitab probleeme. „Harrastajate seas on palju tüdrukuid, kes kuni puberteedieani treenivad üksi ja ootavad võistlemiseks vastassoost partnerit. Nüüd saavad nad omavahel moodustada paari, treenida ja võistelda. Ja miks ei võiks seda teha ka poisidki,“ oli Liusvaara rahul.

Hetkel pole veel lõpuni läbi mõeldud, et kuidas lahendatakse riietusprobleem ehk kostüümid, meik ja soeng. Teisalt tõdes Liusvaara, et muresid võib tekitada ka naiste ja meeste erinev kehaehitus.

„Ladina tantsudes on vaja jõudu. Tavaliselt on seal väga võimas koreograafia, kus mängu tuleb keha ja füüsis. Kuidas seda kajastada hindamisel? Kas kahe mehest koosneval paaril oleks eelis?“ tõid ta välja murekohad.

Reeglimuudatus ei kehti rahvusvahelise katusorganisatsiooni WDSF võistlustele, kuid Soome tantsuspordiliit näeb ennast sellel teemal valgust näitava majakana.