Kanepi mängis 23. mail Strasbourgi WTA 250 turniiril paarismängu koos venelanna Angelina Gabujevaga, olles alates Ukraina sõja puhkemisest 24. veebruaril 2022 teine Eesti lipu all mängiv tennisist Elena Malõgiga kõrval, kes agressorriigi esindajaga ühel pool võrku on seisnud.

„Intervjuus Postimehele ütles Kanepi, et tema poliitikaga ei tegele ja ei lähe kaasa inimestevaheliste suhete lõhestamise kampaaniaga. Ehk andis mõista, et sport ja poliitika tuleb hoida lahus ja see, et tema mängib venelannaga paarismängu, ei ole teiste inimeste asi, liiati nende, kes arvavad, et Vene sportlastel, senikaua, kuni Ukraina sportlased sõna otseses mõttes ja sadades rindel surevad, ei ole tippvõistlustele kohta. Kanepi seda ei arvanud,“ rääkis Lepik.

„Asi, mis eriti õli tulle valas - ühtegi inimest ei saa kindlasti nende vanemate pattude eest hukka mõista - olid tema ema Anne Kanepi sõnad telefoniusutluses Postimehele.“

Lühidalt kokku võttes ütles Kanepi ema, et Ukraina on sõja puhkemises ise süüdi ning ei saa kindlalt väita, kumb selles sõjas on agressor.

„Ma olen nõus, et vanemate seisukohtade pärast ei peaks inimesi hukka mõistma,“ jätkas Kelomees. „Kaia Kanepi ei ole tema ema lausutud lause kohta midagi ise öelnud ega ole asunud väljendama seda, et tema ei ole sama meelt, vaid arvab ikkagi, et Ukrainat peaks aitama ja Venemaa on agressor. Ta on lihtsalt kaitsnud fakti, et ta mängis paaris selle venelannaga. See, kuidas ta seda on õigustanud, on üksjagu hullem kui see fakt ise, mis ei ole ka mitteproblemaatiline.“

„Mis seal salata, perekond Kanepi on kaunis rumala mulje endast jätnud,“ arvas Kelomees. „Suur küsimus on: mis nüüd Kaia Kanepi pärandist saab? Nüüd karjääri lõpuosas sellise reha peale komistada kõige parem ei ole. Vist ei ole ka midagi teha, sest kui uskuda tema endise mänedžeri Valdo Randpere sõnu, siis ta ongi natuke teistsuguse mõtlemisega. Me pole sellest siiamaani aru saanud. Siiani pole olnud põhjust küsida või ei ole see välja tulnud. Tõtt öelda ei oskagi ma teha muud kui õlgu kehitada ja käsi laiutada. Nii lihtsalt on: meil on spordiajaloos selline sportlane selliste saavutuste ja väljaütlemistega.“

Lepik ja Kelomees olid ühel nõul, et Kanepit ja ka teisi tippsportlasi, kes riigilt toetust saavad või on kunagi saanud, tuleb vaadata kui oma riigi saadikud ja kangelased ning seetõttu on Kanepi suhtes tehtud kriitika end igati õigustanud.

„Võibolla me peaksime üleüldse ümber vaatama, kuidas me sportlasi võtame. Tennises räägitakse palju auhinnafondidest. Nad teevad oma tööd ja teenivad sellega raha. Võibolla see polegi teiste asi. Aga kui vaadata teist poolt - tihti on sedasorti profispordil ka riiklik dotatsioon taga -, siis on see riigi ja ühiskonna asi,“ sõnas Lepik.

„Kanepi pole lihtsalt tennisist. Ta on väga tuntud avaliku elu tegelane, saab sponsorrahasid ja nii edasi. Tema kritiseerimine on igati õigustatud,“ lisas Kelomees.

Kanepi alustab täna French Openi üksikmänguturniiri, kohtudes kell 12 algavas avaringi matšis ameeriklanna Madison Keysiga. Pariisis on ta üles antud ka paarismänguturniiril, kus tema partneriks on slovakitar Tereza Mihalikova ning vastasteks nimekas Brasiilia - Valgevene duo Beatriz Haddad Maia - Victoria Azarenka. Paarismänguturniir algab kolmapäeval.