Kaia Kanepi jaoks teises ringis lõppenud Strasbourgi finaal pakkus intrigeeriva vastasseisu: teine teisel pool võrku seisid ukrainlanna ja venelanna. 28-aastane Svitolina alistas endast neli aastat noorema Anna Blinkova (WTA 66.) 6 : 2, 6 : 3.

Võidule tund ja 33 minutit kulutanud Svitolina viimane turniirivõit pärineb 2021. aasta suvest, kui ta jäi löömatuks Chicagos. Pärast eelmise aasta märtsis toimunud Miami Openit võitis ukrainlanna vigastuste ja Ukraina sõjast tingitud vaimsetele raskustele tennisest pausi. Eelmise aasta oktoobris sündis tema ja ta Prantsuse tennisistist abikaasale Gael Monfilsile tütar Skaï. Tuurile naasis ta tänavu aprillis Charlestonis.

Endine kolmas reket on oma tänase edetabelikohaga neljas madalaima rankinguga tiitlivõitja WTA tuuri ajaloos. Esikohta jagavad selles arvestuses 1997. aastal Bolis triumfeerinud Mirjana Lucic-Baronit ja 2009. aastal US Openi võitnud Kim Clijstersit. Svitolina ette mahub veel vaid 2001. aastal Balis võidutsenud poolatar Angelique Widjaja (WTA 579.).

Svitolina teatas, et annetab oma turniirilt võidetud auhinnarahad Ukraina laste humanitaarabiks.

„Tahaksin seda energiat jagada Ukrainaga, oma kodumaaga. Kogu mu auhinnaraha sellelt turniirilt läheb Ukraina laste abistamiseks, mida peab sel raskel hetkel tegema. Tänan Prantsusmaad, kes on teinud ukrainlaste vastu võtmisel ja neile kodutunde pakkumisel kõik võimaliku. Aitäh kõige eest, mis te meie jaoks teinud olete. Üheskoos lähme me vastu valgusele ja lõpetame selle sõja,“ ütles ta oma võidukõnes.

Svitolina turniirivõit tõstis kahtlemata tema aktsiaid ka homme algava French Openi eel. Tema vastaseks avaringis on eelmise aasta French Openi poolfinalist, 26. paigutusega itaallanna Marta Trevisan, kelle tänavuse hooaja parimaks tulemuseks peab lugema Miami WTA 1000 turniiri veerandfinaalipääsu.

Svitolina ise on French Openil mänginud kolmel korral veerandfinaalis - 2015., 2017. ja 2020. aastal. Poolfinaali on ta jõudnud 2019. aastal Wimbledonil ja US Openil, veerandfinaali veel ka 2018. ja 2019. aastal Australian Openil.

Blinkovaga võib Svitolina uuesti kohtuda French Openi kolmandas ringis, kui mõlemad oma kaks esimest vastast alistavad. Blinkova avaringi vastaseks on belglanna Ysaline Bonaventure (WTA 81.), kuid teises ringis terendab venelannale kohtumine viiendana paigutatud prantslanna Caroline Garciaga.

1x
00:00