Seni treenis Aigro kolm aastat Soome koondise juures, mil tegi oma karjääri parimad tulemused – 2021. aastal püstitas ta Planica lennumäel Eesti rekordi (227 m) ning tuli sama aasta MM-il 25. kohale. 2022. aasta Olümpiamängudel Pekingis saavutas Otepäält pärit mägikotkas 30. koha ning samal aastal peetud lennumäe MM-il Norras teenis Artti Aigro karjääri parima tiitlivõistluste koha 19. Möödunud hooaega jääb ilmestama MM-i 25. koht Sloveeniast. Rohkem kui kahekümnel korral MK-sarjas punktikohale jõudnud noormees on uue väljakutse eel lootusrikas.

„Kahe esimese aastaga jäin väga rahule, viimasel aastal hakkasin poole hooaja pealt uusi variante otsima, sest oli teada, et Soome koondises tuleb treeneritemuudatus. Valikuid oli päris mitu – lisaks Soomele Norra, Jaapan, Sloveenia, Austria. Mul oli endal väga suur soov edasi liikuda ning vaadates Norra tugevaid sportlasi ja meeskonda oli üpris lihtne valikut teha. Arvan, et saan just Norras teha järgmise arenguhüppe,“ sõnas Aigro.

Juba pühapäeval suundub Aigro Lillehammerisse, kus ta hakkab igapäevaselt treenima Norra koondise abitreeneri Thomas Ellingsen Lobbeni näpunäidete järgi. Norra koondisesse kuuluvad uuel hooajal Halvor Egner Granerud, Johan Andre Forfang, Daniel-Andre Tande, Marius Lindvik, Bendik Jakobsen Heggli ning uue liikmena Kristoffer Eriksen Sundal.

Pyeongchangi olümpiamängudel meeskondliku kulla võitnud Norra koondise esinumbriteks on hooaegadel 2020/2021 ja 2022/2023 MK-sarja üldvõitjaks kroonitud Halvor Egner Granerud ning Pekingi olümpiamängude suure mäe individuaalseks olümpiavõitjaks tulnud Marius Lindvik.

„Loodan tugevat tagasisidet saada tehnilise poole pealt, samuti pakuvad jõutreeningud ja hüppemäel treenimised kindlasti teistsugust lähenemist. Loodan, et meeskond võtab mind kiiresti omaks ja saame koheselt ühise soone peale. Kindlasti käib töö selle nimel, et saaksin Norraga treenida vähemalt järgmiste olümpiamängudeni ehk kolm aastat. Kui kolm aastat Norras läheb plaanipäraselt ja hästi, siis arvan, et kõik on võimalik. Koht esikümnes Milano olümpial on tulemus, mille sean endale sihiks,“ selgitas Aigro.

Norra koondise peatreener Alex Stöckli ja sealse suusaliidu suusahüpete spordidirektor Clas Brede Bratheni sõnul on Aigro kaasamine mõlemale poolele kasulik.

„Arttil on hea baastehnika, kuid usun, et ta pole veel oma tipptasemeni jõudnud. Ootame temaga koostööd, eelkõige selleks, et aidata tal areneda, aga loodame ka õppida tema varasemast arengust ja seni tehtud tööst. Arvan, et erinevatelt spordikultuuridelt on alati midagi õppida,“ ütles Stöckl.

Norra koondise eeliseks saab pidada koondise määrdemehe ja rätsepa igapäevast kaasatust treeningprotsessi, rääkis Brathen. „Oleme Arttil pilku peal hoidnud juba mõnda aega. Usume, et tal on tohutut potentsiaali tipptulemuste saavutamiseks ning meie dialoogile aitas kaasa tema tiim, keda näeme pühendunud, professionaalsete ja heade inimestena. Norra soovib innukalt kaasa aidata suusahüpete arengule kogu maailmas. Soovime, et üha rohkem riike saaksid võidelda MK-punktide, poodiumikohtade ja isegi võitude eest. Olen üsna kindel, et Norras hoolitsevad Artti eest hästi nii treenerid kui sportlased ning Artti annab ka oma panuse, kui tunneb, et on osa meie süsteemist,“ ütles Brathen.