Mis on valgupulbrid?

Valgupulbrid on toidulisandid, mis sisaldavad kontsentreeritud valguallikat. Kõige levinumad valgupulbrid on valmistatud munadest, piimast (vadak ja kaseiin), hernestest, riisist, sojast ja kanepist. Valgupulbreid saadakse nii loomsest kui ka taimsest allikast. Muidugi võivad paljud pulbrid sisaldada ka lisatud suhkruid, maitseaineid, paksendajaid ja värvaineid, mis parandavad nende maitset, välimust ja tekstuuri. Pärast selle artikli lugemist leiad kindlasti endale sobivaima ja maitsvaima variandi!

Milleks valgupulbreid kasutatakse?

Inimesed pöörduvad valgupulbrite poole, kui nad soovivad kaalust alla või juurde võtta, suurendada valgu tarbimist või kasvatada lihasmassi. Paljud inimesed kasutavad valgupulbreid söögikordade asendamiseks nende mugavuse ja lihtsuse tõttu.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovituse kohaselt peaks täiskasvanud inimene tarbima iga päev umbes 0,83 grammi valku kehakaalu kilogrammi kohta. See tähendab, et kui sa kaalud 70 kilogrammi, peaksid tarbima umbes 58 grammi valku päevas. Füüsilise koormuse korral on päevane vajadus suurem.

Kuidas ja kus valgupulbreid kasutatakse?

Valgupulbreid saab kasutada mitmel erineval viisil vastavalt individuaalsetele eelistustele ja vajadustele. Toome sinuni mõned erinevad võimalused:

  • Valmista valgukokteile: sega valgupulber vee, piima või taimse joogiga. Lisa juurde puuvilju, marju, pähkleid või muid koostisosi, et muuta segu maitsvamaks ja toitvamaks.

  • Kasuta küpsetistes: lisa valgupulbrit küpsetistesse, nagu pannkoogid, proteiinipallid, muffinid ja küpsised, et suurendada nende toiteväärtust ja valgusisaldust.

  • Lisa toitudele: valgupulbrit saab lisada toitudesse, nagu jogurt, pudrud, smuutid ja salatid, et suurendada nende valgusisaldust.

  • Kasuta kookide ja maiustuste valmistamisel: valgupulber sobib hästi tervislike kookide, maiustuste ja energiabatoonide valmistamiseks.

Oluline on jälgida valgupulbri tootja soovitusi ja kasutusjuhendit ning mitte ületada soovitatud annust.

Erinevad valgupulbrid – milline mulle kõige paremini sobib?

Bio4You ökopoe valikus on erinevad taimsed ja loomsed valgupulbrid, nii maitsega kui ka maitseta ning erinevate magusainetega. Viskame kõigile põgusa pilgu peale!

Taimsed pulbrid

Taimsed valgupulbrid on valgurikkad toidulisandid, mis sisaldavad valku sellistest taimsetest allikatest nagu herned, riis, kõrvitsaseemned, päevalilleseemned, lupiin, kanepiseemned jm taimed.

Siin on mõned põhjused, miks tarbida vegan-valgupulbreid:

  • Sobivad veganitele ja taimetoitlastele – taimsete valgupulbrite kasutamine on suurepärane võimalus veganitel ja taimetoitlastel lisada oma toidule vajalikku valku.

  • Pulbrid on naturaalselt laktoosivabad – taimsed valgupulbrid on ka laktoosivabad, mistõttu sobivad need hästi piimatoodete suhtes allergilistele ja laktoositalumatutele inimestele.

  • Kiudainerikkad – taimsed valgupulbrid sisaldavad tavaliselt rohkem kiudaineid kui vadakuvalgupulbrid, mis võib omakorda toetada seedimist ja soolestiku tervist.

  • Vähem küllastunud rasvu – taimsed valgupulbrid sisaldavad tavaliselt vähem küllastunud rasvu kui loomsed valgud, mis võib aidata vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski.

  • Sobivad spordijärgseks taastumiseks – taimsed valgupulbrid sobivad hästi spordijärgseks taastumiseks, kuna need sisaldavad kõiki olulisi aminohappeid, mida keha vajab valkude sünteesimiseks ja taastumiseks.

  • Mitmekesine maitsevalik – taimsed valgupulbrid on saadaval erinevate maitsetega, nagu šokolaad, vanill, maasikas jne, mis võimaldab inimestel oma toiduvalikut laiendada ja erinevaid retsepte katsetada.

Cosmoveda taimsed valgupulbrid on toortoidud (külmpressitud), vegan, kergesti seeditavad ja maitsevad suurepäraselt.

Need valgupulbrid sobivad kasutamiseks ka erinevate toitumiskavade ja dieetide puhul, sest kõik kolm pulbrit sisaldavad 100 g kohta vähem kui 10 g rasva.

Päevalilleseemne valgupulber valmistatakse kooritud päevalilleseemnetest pressimise, rasvade eraldamise ja jahvatamise teel. Neutraalse maitse ja kergesti seeditavuse tõttu on see mitmekülgne ja populaarne taimetoitlaste ning veganite toidulaual ning olulisel kohal ka sporditegevustes. Päevalilleseemned on rikkad tervislike rasvade, kiudainete ja valkude poolest ning pulber sisaldab kõiki 9 olulist aminohapet, mida keha ise ei suuda toota. Lisaks on päevalilleseemnetest valmistatud valgupulber ökoloogiliselt säästlikum ja jätkusuutlikum valik (võrreldes loomsete toodetega).

Valgusisaldus 48%. 1 spl = umbes 10 g päevalillevalgu pulbrit (vastab umbes 4,8 g valgule).

Vaata toodet SIIT.

Kõrvitsaseemnetest valmistatud valgupulber on kergelt pähklise maitsega. Sobib eriti hästi segamiseks putrude ja müslidega. Kõrvitsavalku saadakse kõrvitsaseemnete pressimise ja õli eemaldamise teel.

Lisaks valgule sisaldavad kõrvitsaseemned ka palju tervislikke rasvu, kiudaineid, vitamiine ja mineraale, nagu raud, magneesium, tsink ja fosfor. Need toitained aitavad tugevdada immuunsüsteemi, säilitada tervislikku seedimist ning toetada südame ja luude tervist. Nagu eelmine valgupulber, sisaldab ka see kõiki 9 olulist aminohapet.

Kõrvitsaseemnetest valmistatud valgupulber on ka allergiavaba, mis teeb sellest hea valiku inimestele, kellel on allergia piima-, soja- või munavalkudele.

Valgusisaldus 61%. 1 spl = umbes 10 g kõrvitsavalgupulbrit (vastab ca 6,1 g valgule).

Vaata toodet SIIT.

Lupiiniseemnetest valmistatud valgupulber on hea taimetoitlastele ja veganitele, kuna see sisaldab kõiki 9 olulist aminohapet, mida keha ise ei suuda toota, ning on seega täisväärtuslik valguallikas.

Lisaks sellele on lupiiniseemned rikkad kiudainete, tervislike rasvade ja mineraalide poolest, nagu raud, magneesium, fosfor ja kaalium, ning sisaldavad ka antioksüdante. Need toitained aitavad tugevdada immuunsüsteemi, säilitada tervislikku seedimist ning toetada südame ja veresoonkonna tervist.

Tänu oma emulgeerivatele omadustele kasutatakse seda sageli küpsetamisel ja segatakse jahuga. Selle peen, kergelt magus maitse muudab lupiinivalgud ideaalseks müsli, smuutide või pannkookide jaoks.

Lupiinivalku saadakse magusa lupiini seemnete pressimise, õli eemaldamise ja jahvatamise teel.

Valgusisaldus 43%. 1 spl = ca 10 g lupiinivalgu pulbrit (vastab ca 4,3 g valgule).

Vaata toodet SIIT.

Täisväärtuslik, maitsev ja kergesti seeditav taimne valk, millele on lisatud supertoite.

  • 19 g kvaliteetset valku portsjoni kohta

  • Supertoitudega koostis lihaste säilitamiseks ja kasvatamiseks

  • Suurepärane maitse

  • 100% taimne

  • Kergesti seeditav valem

  • Täistoit (wholefood)

Uskumatu 75% valgusisaldusega värske valgujoogisegu, mis on loodud keha vajaduste täielikuks rahuldamiseks pärast treeningut.

Maxx valgusegul on täiuslik aminohapete profiil herne- ja riisivalgu, chia- ja kinoapulbri spetsiifilise kombinatsiooni tõttu. See lahustub kergesti sinu lemmiksmuutis või mandlipiimas ning maitseb suurepäraselt ka vees lahustatuna.

Koostisosad: valgurikas segu (hernevalk, riisivalk*, chia pulber*, kinoa pulber), guarkummi, Tribulus terrestris*.

Vaata toodet SIIT.

-

Nature’s Finesti valgupulbrid vanilli ja steevia või erütritooliga

  • 17 g kvaliteetset valku portsjoni kohta

  • 70% herne- ja riisivalku, chia-seemnete pulbrit ja kinoat

  • Supertoitudega koostis

  • Suurepärane vanillimaitse

  • 100% taimne

  • Kergesti seeditav

  • Täistoit (wholefood)

Kui eelistad oma proteiinijoogile, putrudele või muudele toitudele lisada magusat lisamaitset, siis on loodusliku vanilli lõhna- ja maitseainetega valgupulber just sinule mõeldud!

Segu sisaldab herne- ja riisivalku, chia-seemnete pulbrit ja kinoat, mis annavad kiudaineid ja antioksüdante, mis omakorda parandavad seedimist ning toetavad tervist. Samuti aitavad chia-seemned hoida täiskõhutunnet ja sisaldavad häid oomega-3 rasvhappeid, mis aitavad parandada aju- ja südametööd.

Bio4You poodidest leiad ka šokolaadimaitselise pulbri, mis on maitsestatud kas stevioolglükosiididi või erütritooliga. Mõlemad on looduslikud madalakalorsusega magustajad.

Gluteenivaba. Piimavaba. Sojavaba.

Vaata steeviaga toodet SIIT ja erütritooliga SIIT.

Nature’s Finesti valgupulber šokolaadi ja steevia või erütritooliga

Kui eelistad vanillile hoopis šokolaadi, siis loe edasi! Nature’s Finest šokolaadimaitselised valgupulbrid sobivad smuutidesse, putrudesse, magustoitudesse, aga ka veega joomiseks – milline iganes on sinu eelistus!

  • 16 g kvaliteetset valku portsjoni kohta

  • 63% herne- ja riisivalku, chia-seemne pulbrit ja kinoat

  • Supertoitudega koostis

  • Suurepärane šokolaadi maitse

  • 100% taimne

  • Kergesti seeditav

  • Täistoit (wholefood)

Šokolaadisegu koostis on väga sarnane vanillimaitselisele segule ainult ühe erinevusega – siia on lisatud tervislikku kakaopulbrit. Kakaopulber sisaldab rohkelt antioksüdante, tervislikuks seedimiseks mõeldud kiudaineid ning heaks südame tööks vajalikke flavonoide.

Bio4You poodidest leiad ka vanillimaitselise pulbri, mis on maitsestatud kas stevioolglükosiididi või erütritooliga. Mõlemad on looduslikud madalakalorsusega magustajad.

Gluteenivaba. Piimavaba. Sojavaba.

Vaata steeviaga toodet SIIT ja erütritooliga SIIT.

Looduslikul herneproteiinil on palju kasulikke omadusi:

  • Toidu seedimine – herneproteiin on kergesti seeditav, mis tähendab, et organism saab sellest hõlpsasti kasulikke toitaineid imendada.

  • Vähese rasvasisaldusega – herneproteiin sisaldab vähem rasva kui paljud teised valguallikad, mis muudab selle sobivaks neile, kes soovivad vähendada rasva tarbimist.

  • Kolesteroolivaba – herneproteiin ei sisalda kolesterooli, mis on kasulik südame tervisele ja aitab vältida südame-veresoonkonna haigusi.

  • Taimne valguallikas – herneproteiin sobib eriti hästi veganitele ja taimetoitlastele, kes soovivad saada piisavalt valku oma dieedis, kuid ei tarbi loomseid valguallikaid.

  • Toetab immuunsüsteemi – herneproteiin sisaldab rohkelt aminohappeid, mis aitavad kaasa immuunsüsteemi tervisele.

  • Lihasmassi areng – herneproteiinis on rikkalikult lihasmassi arenguks olulisi aminohappeid leutsiini, isoleutsiini ja valiini.

  • Veresuhkru taseme reguleerimine – herneproteiin sisaldab kiudaineid, mis aitavad reguleerida veresuhkru taset ja hoida selle stabiilsena.

Kokkuvõttes on herneproteiin tervislik ja toitainerikas valguallikas, mis sobib hästi tervisliku ja tasakaalustatud toitumise osana.

Hernevalk sarnaneb muna-, piima- ja sojavalgule, kuid see on hüpoallergeenne ja sobib ka nende toiduainete talumatuse korral.

Vaata toodet SIIT.

Kanepiproteiin on taimne valguallikas, mis pakub mitmeid eeliseid tervisele:

  • Toidu seedimine – kanepiproteiin on kergesti seeditav ja imenduv, mis tähendab, et organism saab sellest hõlpsasti kasulikke toitaineid.

  • Kõrge bioloogilise väärtusega – kanepiproteiin sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet, mis muudab selle bioloogilise väärtuse kõrgeks. See tähendab, et kanepiproteiin sisaldab kõiki vajalikke toitaineid, mida organism vajab lihaskoe jaoks.

  • Rikkalikult oomega-3 rasvhappeid – kanepiproteiin sisaldab rohkelt oomega-3 rasvhappeid, mis on olulised südame tervisele ja aitavad vähendada põletikulisi protsesse organismis.

  • Kõrge kiudainesisaldus – kanepiproteiin sisaldab rohkelt kiudaineid, mis toetavad seedimist ja soolestiku tervist.

  • Taimne valguallikas – kanepiproteiin sobib hästi veganitele ja taimetoitlastele, kes soovivad saada piisavalt valku, kuid ei tarbi loomseid valguallikaid.

  • Vitamiinide ja mineraalide allikas – kanepiproteiin sisaldab mitmeid vitamiine ja mineraale, nagu magneesium, raud, tsink ja B-vitamiinid.

  • Lihasmassi areng – kanepiproteiin sisaldab rikkalikult arginiini, aminohapet, mis aitab kaasa lihaste kasvule ja taastumisele.

Kokkuvõttes on kanepiproteiin tervislik ja toitainerikas valguallikas, mis sobib hästi tervisliku ja tasakaalustatud toitumise osana.

Vaata toodet SIIT.

Loomsed pulbrid

Vadakuvalgupulber on toidulisand, mis sisaldab vadakust eraldatud valku. Vadak on piima kõrvalsaadus, mis tekib piima juustumisel. Vadak sisaldab palju valku ja on seetõttu populaarne valguallikas toidulisandites ja sporditoitudes.

Vadakuvalgupulber valmistatakse vadakuvalgu eraldamise teel vadakust, mille järel valk kuivatatakse ja jahvatatakse pulbriks. See sisaldab kõiki üheksat asendamatut aminohapet ja on seetõttu kõrge bioloogilise väärtusega valguallikas. See tähendab, et see sisaldab kõiki vajalikke aminohappeid, mida organism vajab lihaskoe jaoks.

Vadakuvalgupulber imendub organismis kiiresti, mistõttu on see populaarne valik sporditoitudes ja treeningujärgsete taastusjookide koostisosana. Lisaks sellele on vadakuvalgupulber madala rasva- ja süsivesikusisaldusega ning sobib hästi toitumiskavadesse, millega soovitakse piirata rasva- ja süsivesikute tarbimist, kuid samas saada piisavalt valku.

Kokkuvõttes on vadakuvalgupulber tervislik ja toitainerikas valguallikas, mis sobib hästi sporditoitudesse, treeningujärgsete taastusjookide koostisesse ja toitumiskavadesse, millega soovitakse piirata rasva- ja süsivesikute tarbimist, kuid samas saada piisavalt valku.

Nagu ka taimsete pulbrite puhul, on vadakuvalgupulbreid erinevate maitsete ning lisaainetega.

Vadakuvalgupulber steeviaga, šokolaadi või vanilliga

Kvaliteetne pulber Whey Protein koos DigeZyme™ ensüümidega tagab optimaalse seeditavuse ega tekita puhitust.

  • 19 g valku portsjoni kohta

  • Sisaldab kõiki olulisi aminohappeid lihaste ülesehitamiseks

  • 2,96 g looduslikult esinevat BCAA-d portsjoni kohta

  • Aitab suurendada ja säilitada lihasmassi

  • DigeZyme™ seedeensüümidega optimaalseks seedimiseks ja puhituse kõrvaldamiseks

  • Ei mingeid kunstlikke värv- ega maitseaineid

  • Pole lisatud suhkruid

  • Kiire ja lihtne valmistamine

  • 111 kcal portsjoni kohta

DigeZyme™ on kaubamärk, mis tähistab patenteeritud segu seedeensüümidest, mis aitavad seedimist toetada ja toitaineid paremini imenduda. Segu sisaldab viit erinevat ensüümi:

  • Amülaas – lagundab süsivesikuid, sealhulgas tärklist ja glükoosi

  • Proteaas – lagundab valke aminohapeteks

  • Laktaas – lagundab laktoosi (piimasuhkrut)

  • Lipaas – lagundab rasvu ja triglütseriide

  • Sellulaas – lagundab kiudaineid

Segu DigeZyme™ on välja töötatud spetsiaalselt seedimise toetamiseks ning see aitab kehal toitaineid paremini omastada. Näiteks võib see vähendada seedehäireid, nagu kõhupuhitus, kõhulahtisus ja kõhukinnisus, ning parandada seedimist.

Bio4You poodidest leiad nii šokolaadi- kui ka vanillimaitselise pulbri, mis on magustatud stevioolglükosiidiga. Tegemist on kalorivaba loodusliku magustajaga.

Vaata šokolaadiga pulbrit SIIT ja vanilliga SIIT.

  • 20 g VALKU portsjoni kohta

  • Sisaldab kõiki olulisi aminohappeid lihaste ülesehitamiseks

  • L-karnitiini ja guaraana ekstraktiga kaalulanguse toetamiseks

  • 3,36 g looduslikult esinevat BCAA-d portsjoni kohta

  • Aitab suurendada ja säilitada lihasmassi

  • Maitsev kohvi maitse

  • Ei mingeid kunstlikke värv- ega maitseaineid

  • Pole lisatud suhkruid

  • Kiire ja lihtne valmistada

  • Ainult 109 kcal portsjoni kohta

Segu sisaldab L-karnitiini ja guaraana ekstrakti. L-karnitiin on looduslik aine, mis aitab kehal energiat toota ja rasvu metaboliseerida, toimides rasvhapete transportijana. See aitab kehal rasvu paremini kasutada, suurendada vastupidavust ja kiirendada taastumist pärast treeningut.

Guaraana ekstrakt on taimne toidulisand, mis sisaldab kofeiini ja teobromiini. See aitab suurendada energiataset, vähendada väsimust ja parandada vaimset fookust ning on seetõttu populaarne lisand paljudes energiajookides ja toidulisandites. Guaraana ekstrakti kasutatakse sageli ka kaalu langetamiseks, kuna see aitab kiirendada ainevahetust ja parandada rasvade põletamist.

Vaata toodet SIIT.

Tervislikest valgupulbritest valmista näiteks šokolaadiseid proteiinipannkooke või šokolaadiseid valgu-brownie'sid.

Rohkem erinevaid retsepte näed Bio4You ökopoe retseptilehelt BioRetsept.eu. Mõnusat katsetamist!

Vaata lähemalt Bio4You Ökopoe kodulehelt: www.bio4you.eu.

Jaga
Kommentaarid