Eesti koondise üks suurimaid lootuseid Saad Dikajev, kes sel hooajal juba kahel korral väga hea maadlusega EK-etappidel napilt medalitest ilma on jäänud, ei lasknud kolmandal katsel samal juhtuda. Dikajev, kes on tuntud oma vaatemängulise ja tehnilise judo poolest, suutis seekord kogu maadluse klappima saada ning võttis ühes maailma tugevamas judoriigis Azerbaidžaanis väga muljetavaldava turniirivõidu, teatas Eesti Judoliit.

Tänu varasematele headele tulemustele EK-etappidelt selleks turniiriks asetuse saanud Dikajev oli esimeses ringis vaba. Teises ringis kohtus ta kohaliku sportlase Emil Huseynzadega. Vastane oli varasemas ringis alistanud Tšehhi sportlase ning oli juba võistlusesse sisse elanud. Segases olukorras, kus mõlemad sportlased kukkusid, hindasid kohtunikud, et korraldajariigi sportlane väärib hinnet. Keeruline algus võistlusele. Dikajev tõstis tempot ja pani vastase pidevate rünnakutega tugeva surve alla. Lõpuks õnnestuski seis viigistada. Vastane, kes oli selleks ajaks seisu hoides kogunud kaks hoiatust, oli kaotuse vältimiseks sunnitud taas ründama. Dikajev pööras aga ühe vastase rünnaku enda kasuks ning võitis.

Veerandfinaalis oli vastaseks Mamed Azizibekov. Varasemalt kaks vastast alistanud aseril ei vedanud, sest Dikajev oli juba oma sõiduvees. Kõigest 40 sekundise maadluse järel oli Audentese Spordikooli sportlane vastast kaks korda heitnud ning liikus ilma probleemideta järgmisesse ringi.

Poolfinaali Türgi sportlase Yunus Yazgani vastu näitas Dikajevi sisu. Varasemalt sellise haardega maadelnud vastaste vastu mitmeid kordi hädas olnud noor tallinlane leidis haardemaadluses lahendused ning asus ilusa heitega maadlust juhtima. Vaid mõnikümmend sekundit hiljem kasutas ta ära tempot tõstnud vastase ulja pealehakkamise ning vormistas kavala heitega endale finaalikoha.

Finaal Gruusia sportlase Tornike Vakhtangadze vastu oleks võinud kujuneda raskeks võitluseks. Dikajevil oli aga teised plaanid. Ta võttis haarde, tõstis grusiini endale puusa peale ning lajatas vastase kõrgelt tatamile selili. Pikaajalisematel judofännidel tuli kohe meelde Aleksei Budõlini sarnane vägitegu 2003. aasta maailmameistrivõistlustel. Välja teenitud kuldmedal Dikajevile. Pika teekonna kaasa sõitnud toetajad said autasustamisel kuulata Eesti hümni.

Kuldmedalist Dikajev ütles ise võistlust kommenteerides: „Hommikul tundsin, et olen haigeks jäänud, kuid suutsin sellest hoolimata ennast võistlusteks õigesti häälestada. Esimene matš oli raske, kuid mida edasi, seda paremaks läks enesetunne ja lihtsam oli maadelda.“

Kuid Dikajev polnud ainus eestlane, kes Goygolis vägeva tulemuse tegi. Raskekaalu talent Marek Adrian Mäsak, kes sel hooajal juba korra EK medali võitnud, võttis pärast eelmise turniiri ebaõnne kindlaks sihiks sel korral taas poodiumile jõuda. Samuti võistluseks asetuse saanud Mäsak oli esimeses ringis vaba ning pääses otse veerandfinaali. Seal alistas ta mängleva kergusega kohaliku sportlase Agshin Maharramovi.

Poolfinaali vastane Eldar Aliyev(AZE) suutis meie vägilasele kõvasti probleeme valmistada. Maadluse alguses karistas aser Mäsaku pisut pehmeks jäänud rünnakuürituse oma vastuheitega ning asus juhtima. Tallinna Aitados treeniv hiiglase mõõtu Mäsak ei lasknud ühest ebaõnnestumisest ennast heidutada, tõstis veelgi tempot ja ründas maruliselt. Võitlus kandis vilja ning seis õnnestus viigistada. Lisaajale läinud maadluses näitas meie sportlane paremat vastupidavust, karistas omakorda ühe vastase ebaõnnestunud rünnakuürituse ning jätkas kindla peale ka maas kinnihoidmisega. Koht finaalis oli käes.

Paraku osutus finaalivastane Ramazan Ahmadov seekord pisut kogenumaks. Pärast kaheminutilist maadlust õnnestus sel hooajal juba kolmandat korda EK-etappide finaalis maadleval aseril maasmaadluses Mäsaku pikk käsi sirgeks tõmmata ning valuvõttega Eestlane alistuma sundida. Esimest aastat U18 vanuseklassi kuuluva Mäsaku jaoks on hõbemedal EK-etapilt siiski vägev saavutus.

Mäsak, kes on emapoolsest suguvõsast aseri päritolu, kiitis võistlusejärgsetes kommentaarides kohalikku sooja vastuvõttu ning tänas oma treenerit.

Koondise peatreeneri Egert Ehari sõnul näitavad selle hooaja tulemused viimaste aastate jooksul noorte tasemel tehtud head tööd: „Sel hooajal on Euroopa karikaetappidelt medaleid võitnud kolm erinevat noort. Lisaks on mitmed teised saavutanud esikümne kohtasid. See näitab klubides rohujuuretasandil tehtavat head tööd ja annab lootust, et algamas on Eesti judo uus tõusulaine.“

Dikajev ja Mäsak osalevad mai lõpus Portugali EK-etapil ning seejärel ootab ees juba ettevalmistus suvisteks tiitlivõistlusteks.