Nurme alustas keenialasega koostööd mullu detsembris. Kevadel tuli Kagimbi koos temaga Eestisse.

„Ta on 1987. aastal sündinud Keenia kodanik, jooksumees, massöör. Minu esimene kokkupuude Solomoniga ulatub aastasse 2013, kui teistkordselt Nyahururu treeninglaagrisse läksin. Lühidalt öelduna: vajasin massööri, kelleks osutuski Solomon. Alates sellest ajast olen Nyahururus alati tema abi kasutanud. Aastate jooksul kujunes temast abimees paljudele teistelegi eestlastele, kes sinnakanti treeninglaagrisse tulid,“ kirjutab Nurme Kagimbist oma blogis.

„Detsembris 2022, kui siirdusin tagasi Nyahururusse, otsisin uusi treeningpartnereid. Kuna Solomon oli ka hea jooksumees, siis hakkasin temaga koos treenima. Kõigest kolme kuuga sai mees nii heasse vormi, et sisuliselt suutis lõpetada kõik treeningud kas minust eespool või minuga koos. Lisaks massaažitööle aitas ta ka korraldada kohalikku laagrielu.“

Eesti hetke parima pikamaajooksja sõnul oli keenialasega Euroopasse treenima ja võistlema tulemine pikaajalise koostöö loomulik jätk.

Kagimbi oli Nurmele abiks aprilli keskel Hollandis Enschede maratonil, kus eestlane läbis distantsi ajaga 2:14.23.

„Solomon oli mulle tempotegijana abiks. Pärast Hollandi maratoni reisisime koos Eestisse,“ täpsustas Nurme Delfile.

Eelmisel laupäeval võitis Kagimbi suurjooksu ümber Viljandi järve. Teisena lõpetanud Leonid Latsepovit edestas ta 54 sekundiga.

Solomon Gachoka Kagimbi

„Solomon hindab Viljandi järve jooksu võitu kõrgelt. Talle meeldis raja ääres olev elu ja melu ning võimas finišipauk. Viimane oli tema jaoks šokeeriv, mõtles, et keegi tulistas paha pärast. Õhtu enne võistlust saime järve ääres olevate põldude vahel kõvasti naerda, kuna mees ei suutnud uskuda, et peab jooksma täiesti võõras kohas ilma teeviitadeta. Ta sai valida, kas kargab kraavi või jookseb üle põllu. Kuna trass oli pikk, siis pidin suisa kahel päeval mehele rada tutvustama. Võistluse käigus selgus, et Solomon on intellektuaalselt küllaltki võimekas, ta ei teinud ühtegi viga jooksuraja valikul. Võit tuli hea vormi ja õige rajavaliku tagajärjel,“ sõnas Nurme.

„Ma loodan, et meie koostöö saab olema sama tore, nagu oli Mukungagagi (muidugi välja arvatud lõpp),“ lisas Nurme, kes valmistub augustis toimuvateks maailmameistrivõistlusteks.

„Sel laupäeval kavatsen koos treeningkaaslasega osaleda Kuressaare linnajooksul. Loodetavasti tuleb mõnus heitlus 10 km rajal, saab ka need jõuvahekorrad üle vaadata,“ ütles Nurme.

Nurme senine pikaaegne treeningpartner keenialane Ibrahim Mukunga Wachira andis mullu sügisel Tallinnas läbitud poolmaratoni järel positiivse dopinguproovi ning sai võistluskeelu. Dopinguproovist leiti keelatud ainet norandrosterooni.